KABINET BREWERY: Pivski promašaji pivare Kabinet

Pored velikog broja vrhunskih piva, pivara Kabinet je na tržište izbacila i nekoliko piva sa kojima baš i ne može da se podiči, a danas vam predstavljamo upravo ta piva

 

Najpoznatija srpska zanatska pivara, na tržište je do sada „izbacila“ preko 50 pivskih etiketa. Bilo je tu raznih stilova, od onih svima poznatih, do nekih neuobičajenih, ali i onih koje su kreirali pivski majstori iz pivare Kabinet. Sasvim je normalno, ali i tržišno prihvatljivo, da se dese greške u kreiranju, ali i u odabiru stila, te da se pred pivskom publikom pojave pojedine etikete, a koje nisu baš najbolji reprezenti pivare, koja je vrhunska u svakom pogledu – Moderna, savremena i inovativna.

Možda se pojedine greške i propusti dešavaju, upravo iz razloga jer se tržištu često nude nova piva, umesto da se nastup bazira na proverenim i dobro poznatim pivskim imenima i stilovima, a zbog kojih je pivara Kabinet danas tu gde jeste, odnosno zbog čega je najprepoznatljivija srpska zanatska pivara.

 

Melisa

Melisa spada u grupu ejlova i ovo je herbalno pivo, fine–zlatne boje, a koja je praćena zdravom i prijatnom penom. Melisa je korektno izbalansirano pivo u kom dominiraju arome neprženog, ali i poluprženog slada, narandže, suvog voća i kajsije. Takođe, Melisa spada u piva srednjeg tela, a ukus je potpuno drugačiji i čine ga kombinacija slada, karamele, kajsija i  narandžine kore, uz herbalni aftertaste, a koji dolazi od matičnjaka koji je dodat u pivo. Melisa zbog svojih jakih herbalnih nota višepodseća na sirup protiv kašlja, nego na ejl, te zbog toga spada u piva koja neće tako lako naći svoje pristalice na našem tržištu.

 

Mozaik

Mozaik spada u stil American pale ale i ovo je pivo tamno-zlatne boje, jake pene i slabog karaktera. Mozaik je vrlo interesantnog mirisa, zbog jedinstvene kombinacije izrazitih mirisnih nota slada, mangoa, karamele, bora i narandže. Na žalost ova upečatljiva mirisna kombinacija nota se ne prenosi toliko dobro na ukus ovog piva. Iako na ukusu arome jesu primetne, one ne dolaze dovoljno do izražaja. Generalni utisak Mozaik piva je da je ovo korektno pivo, svakako bolje od industrijskog, lepog i privlačnog mirisa, ali vrlo tankog i blagog ukusa.

 

Bad Copy

Bad Copy je American pale ale, mutno–zlatne boje, koje vizuelno karakteriše iznenađujuće jaka, ali i dugostojeća pena, blage bež nijanse. Bad Copy spada u široko-rasprostranjen podstil ejlova, koji su posebno popularni u Americi, a koje definiše prijatna kombinacija tonova citrusa, tropskog voća i karamele. Prilikom sipanja u čašu i već na prvom gutljaju Bad Copy deluje da puno obećava, zbog  primaljivih ukusa citrusa, začinskog bilja i marmelade, međutim ubrzo arome nestaju i ovo postaje jedno i previše obično pivo, uz gorak i suv aftertaste.  Ovo pivo je interesantno na mirisu, ali se ukus brzo gubi, završnica je neutralna, a sam balans aroma, ukusa, mirisa i alkohola, ne postoji. Bad Copy kao da je pravljen da bude zamena za masovne industrijske lagere, s tim što mu cena nije primerena.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1