Dok u kući imate piva, ne treba da mislite na nestašice kvasca – Pivo i pivski kvasac mogu da se upotrebe za mnoge recepte
U prodavnicama svega ima, ali trenutno nema jednog sićušnog proizvoda koji mnogima ovih dana zlata vredi. Pogađate reč je o kvascu.
Nestašica je, čak ni onog suvog u kesicama, a i kada se pojavi u prodaji brzo se razgrabi.
Zato mnogi očajavaju, jer ne mogu da umese kiflice, hleb ili pogaču.
Ipak, nije sve tako crno i ne treba da tugujete sve dok u kući odnosno prodavnicama i mini kraft pivarama ima dovoljno piva, jer ono sadrži pivski kvasac.
Zna se da je pivski kvasac veoma delotvoran za organizam, a od njegovih sastojaka posebno se ističu proteini, koji su slični proteinima životinjskog porekla.
Zatim, gvožđe, šećer, vitamini, oligoelementi, a posebno vitamin grupe B grupe daju mu izuzetnu vrednost.
On je u narodnoj medicini poznat i kao lek za mnoge bolesti, a preporučuje se u svim životnim dobima, pošto štiti oči, jetru, kožu, održava ravnotežu crevne flore i otklanja umor.
Takođe, ublažava mučninu i teškoće sa varenjem.
Zato drage pivopije, obradujte svoje najmilije ovim jednostavnim receptom, a reč je o domaćem hlebu sa pivom.
Sastojci:
šolja i po belog brašna
šolja i po integralnog brašna
četiri i po kašičice praška za pecivo
kašičica i po soli
trećina kašičice smeđeg šećera
350 mililitara piva
U posudu stavite belo i integralno brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Zatim dodajte pivo i mešajte dok se sastojci sjedine, a onda ga zamesite rukama. Zagrejte rernu na 175 stepeni i podmažite pleh. Prebacite testo u pleh i pecite 50-60 minuta ili dok čačkalica ne "izađe" čista.