Guinness pivo

U prepoznatljivoj čaši, sa karakterističim natpisom i znakom harfe iz irske mitologije, ova tamnma tečnost okrunjena je slojem guste, kremaste pene – da, to je njegovo veličanstvo Guinness, pivo sa jednog relativno malog ostrva koje je u svom miroljubivom pohodu osvojilo čitav svet i pridobilo pivopije svih kontinenata i generacija.

Artur Ginis rođen je u porodici pivara – i njegov otac Ričard bavio se proizvodnjom piva. Po jednoj legendi, a gde je uspeh tu su i razne priče, izvesni Velšanin Artur Prajs doneo je sa sobom u Irsku tajni recept za proizvodnju piva i poverio ga Arturovom ocu. Pošto je od svog kuma nasledio 100 funti Artur je rešio da krene u posao i 1759. Godine uzeo je u Dablinu u zakup napuštenu pivaru, St. James’s Gate Brewery, za 45 funti godišnje, sa ugovorom o zakupu koji važi neverovatnih 9000 godina. Ovo parče papira i danas sa ponosom pokazuju u kompaniji. Sama pivara bila je na dobro izabranom mestu, do nje je stizala voda sa Wicklow planina, čuvena zbog svojih svojstava u pivarstvu. Da je pomenuti Velšanin sa svojim tajnim receptom izmišljotina, svedoči i podatak da je Artur Ginis nekoliko decenija tragao za pravim varijetetom i ukusom. Počeo je sa uobičajenim aleom, ali ga je jedan uvoz portera iz Engleske podstakao da proba da ih pobedi na njihovom terenu. Uspeh je bio potpun i od 1799. godine pivara je počela da proizvodi samo tamni porter. Kombinacija preduzimljivosti, upornosti i vizije donela je svoj rezultat.

A na ruku su ponekad išle i okolnosti u kojima se Irska nalazila. Kroz čitav devetnaesti vek u prodaji se nalazio jeftin, nekvalitetan džin koji je bio čest uzrok alkoholizma i smrti. Jedan slogan iz tog vremena govorio je ,,popij džin za peni, umri za dva‘‘. U takvoj situaciji Guinness pivo predstavljalo je zdravu i kvalitetnu alternative, pa je i država prepoznala svoj interes smanjujući poreske stope kompaniji. Tragična glad koja je zbog lošeg roda krompira, glavnog prehrambenog proizvoda siromašnih Iraca, pogodila ovo ostrvo u periodu 1845-49, bila je ozbiljan udarac i za proizvodnju piva, ali je na posredan način doprinela njegovom širenju. Mnogi stanovnici Irske potražili su utočište van svoje domovine, najviše u SAD i Australiji, često noseći sa sobom poneku flašu omiljenog tamnog napitka. Prodaja Guinnessa porasla je sa 350 000 barela u 1868. Godini na 779 000 barela samo trinaest godina kasnije. Krajem devetnaestog veka pivara postaje najveći proizvođač u Evropi, a pred Prvi svetski rat i na svetu.

Uz ove podatke o vrtoglavom uspehu možda pomalo neverovatno zvuči podatak da se Guinness dugo vremena nije reklamirao. Kompanija je smatrala da je usmena reklama od usta do usta sasvim dovoljna. A kada su se 1929. godine okrenuli reklamnoj kampanji, uradili su to na najefikasniji mogući način. Slogan ,,Guinness is good for you‘‘ postao je poznat širom sveta. Reklama ovog napitka kao zdravog i ukusnog bila je okrenuta zaista širokim slojevima – od trudnica do lučkih radnika. Svoj bum u Africi Guinness najviše duguje reklamnoj poruci koja je predstavljala pivo kao afrodizijak i poručivala da je u svakoj flaši beba. Čak i danas među top 5 tržišta ovog piva, nalaze se dve afričke zemlje – Nigerija i Kamerun.

Naravno, nije sve uvek bilo idealno. Irci su pobeđivali Engleze na njihovom terenu, pa su ovi na razne, časne i nečasne načine, pokušali da odgovore. Čak su krajem devetnaestog veka angažovali izvesnog lekara koji je dokazivao da Guinness sadrži arsenik. Ovaj napad je neslavno propao, kao i razni pokušaji ekonomskih pritisaka.

Slično nekim drugim, ali svakako manje kvalitetnim napitcima, tvrdi se da je tačan recept za spravljanje Guinnessa strogo čuvana tajna. U svakom slučaju tu su kvalitetna voda, ječam uzgajan u Irskoj, slad, hmelj i pivski kvasac. Deo ječma se prepeče što pivu daje karakterističan karamelni ukus i tamnu boju Kombinacija nitrogena i ugljen dioksida doprinosi onom čudesnom talasanju tečnosti pre nego što se ,,oluja’’ smiri i ukusna tamna tečnost postane prekrivena glatkom, gustom penom. U kompaniji tvrde da je ovo penjanje i padanje mehurića kroz tečnost ključni deo famoznog tajnog recepta. Kako god, svakako doprinosi njegovoj privlačnosti. Da bi priča i ugođaj bili potpuni tu je i ono čuveno pravilo o točenju Guinnessa – ,,two-part pour’’. Čaša nagnuta pod uglom od 45 stepeni lagano i pažljivo se napuni do tri četvrtine, zatim se uspravi, ostavi da odstoji na šanku i smiri, a onda se napuni do vrha. Za savršeno natočenu pintu, 5,68 dl po engleskim merama, potrebno je tačno 119,5 sekundi.

U prodaji su najčešće dve osnovne varijante: Guinnes Drought i Guinnes Foreign Extra Stout, a od pre desetak godina na tržištu je i Guinness Red sa istim sastojcima, ali manje uprženim ječmom. Ovaj zaštitni znak Irske i za mnoge sinonim za tamno pivo može se pronaći u više od 120 zemalja sveta.

Objašnjavajući svojim italijanskim domaćinima šta je Guinness, slavni Irac Džems Džojs nazvao ga je ,,vinom nacije’’, a koliko je deo kulture, tradicije i životnih navika stanovnika Irske ali i Velike Britanije, svedoči i njegova uloga u politici. 1938. i 1939. godine Irska je izvozila oko 800 000 barela piva godišnje, a sa početkom rata ova cifra je skočila na blizu million, zbog brojnih trupa koje su dobijale svoje sledovanje piva. Irska je bila neutralna, a britanski premijer Vinston Čerčil žarko je želeo da uđu u rat na strani saveznika, najviše zbog mogućnosti korišćenja irskih luka. Kada mu politički pritisci nisu uspeli, pribegao je onom što mi danas zovemo ekonomskim sankcijama. Bez uglja i goriva irska industrija gotovo je prestala sa radom, kao i poljoprivreda bez veštačkih đubriva. Situacija je postala vrlo ozbiljna i izgledalo je da je čitava zemlja pred potpunim kolapsom. Čak su i prostituke svoje usluge počele da naplaćuju u sapunu i čaju. A onda su Irci potegli najjače oružje koje su imali – prekinuli su sa izvozom Guinnessa. I sam ljubitelj dobre kapljice Čerčil je znao koliko je sledovanje piva važno za moral njegovih vojnika i na kraju je morao da popusti. Tako je Guinnes s pravom poneo još jednu titulu – pivo koje je spasilo Irsku.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1