FESTIVAL I PIVO: Da li je Guča sazrela za kraft pivo

Na saboru u Guči uvek postoji oficijalno pivo, koje je svuda prisutno, no naše je mišljenje da bi uz zvuke trube, narodne muzike i tradicionalne sredine trebalo da se počne sa ponudom zanatskih piva

Dragačevski sabor trubača u Guči predstavlja jedan od najposećenijih i najstarijih festivala narodne muzike, odnosno muzike koja se izvodi duvačkim i limenim instrumentima. Ovaj sabor održan je prvi put u oktobru 1961. godine u Guči, malenom selu koje se nalazi u zapadnoj Srbiji. Mnogi smatraju da ova manifestacija zapravo najbolje pokazuje srce i srž same Srbije. Od skromnih početaka sa samo četiri orkestra, ovaj muzički trubački festival je mnogo napredovao i sada u finalu broji preko 40 trupa izvođača, kada se računaju seniori, omladinci i pioniri. Ove godine sabor trubača u Guči je predviđen da traje četiri dana, a po trenutnim informacijama festival bi trebao da se otvori 8. avgusta. Ovu informaciju treba uzeti sa rezervom, zbog situacije sa koronavirusom. Na saboru u Guči se po pravilu okupi nekoliko stotina hiljada posetilaca, te ovaj festival predstavlja jedan od najvećih, ako ne i najveći festival ovog tipa u Srbiji, ali i na Balkanu.

Kako bi se adekvatno opustili i prilagodili zvucima trube i narodne muzike, morate i popiti neko dobro pivo. Na saboru u Guči uvek postoji oficijalno pivo, koje je svuda prisutno, no naše je mišljenje da bi uz zvuke trube, narodne muzike i tradicionalne sredine možda moglo da se počne sa ponudom zanatskih piva. Smatramo da bi idealni pratilac ovog sabora mogao da bude Princip iz pivare Princ.Princip je izraziti predstavnik Real Ale piva, a to su prava engleska piva koja se prave i skladište na tradicionalan način. Princip je Pale ale pivo, umerene gorčine i sadržaja alkohola. Mutno , nefiltrirano i nepasterizovano, proizvedeno od najkvalitetnijeg engleskog slada i sorti hmelja chinook i cascade, odgajanih u Vojvodini. Ovo pivo ima umeren sladni ukus i prepoznatljivo je po karamelnim notama. Princip je zlatno – bronzane boje, sa procentom alkohola od 5%, a služi se na temperature od 10-12 °C. Za ljubitelje piva koji se tek upoznaju sa kraft scenom, Princip je idealan izbor i prelaz na kvalitetno “pivo sa ukusom piva”

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1