AKTUELNO: Pivo i dobar san

Ukoliko poštujete ove savete bićete opušteniji i lakše ćete zaspati, posebno ako patite od nesanice

Poznata izreka „popij jedno pivce za živce" pokazala se kao istinita, jer je dokazano da ovo piće utiče na dobar san.  Mnogi zbog straha od korona virusa, ne mogu da spavaju, pa zato imamo preporuke za njih.

Naime, naučni radovi dokazuju kako pivo doprinosi opuštanju kod jake psihičke napetosti. Ujedno koristi dobrom snu zbog mnogobrojnih hranjljivih materija koje sadrži.

Ipak ne treba preterivati, a preporuka je da umereno pijete. Preporučena dnevna doza za žene jeste jedno malo pivo, dok je za muškarce dva mala ili jedno veliko.

Ukoliko poštujete ove savete bićete opušteniji i lakše ćete zaspati, posebno ako patite od nesanice.  

Smatra se da je za taj uticaj odgovoran hmelj koji se već vekovima koristi kao prirodno sredstvo za smirenje.

Poznato je da pivo sadrži i hormon melatonin koji utiče na regulaciju budnosti i sna, te služi i kao "unutrašnji sat".

Ovaj hormon prirodno proizvodi epifiza, a reč je o žlezdi koja je smeštena u sredini mozga. Osim uticaja na dobar san, melatonin deluje antioksidativno, pa se u kozmetici koristi kao anti ejdžing supstanca.

Ukoliko imate dovoljan nivo melatonina u krvi, osetićete pospanost i utonućete u san.

Nivo melatonina ostaje povišen tokom cele noći, dok se sa prvim zracima sunca polako snižava signalizirajući vreme za ustajanje.

Istraživanje naučnika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Klinikal nutrišn”, dokazalo je je da se nivo melatonina u krvi povećava nakon konzumacije piva.

Analizom 18 vrsta piva zaključili su kako su sva sadržala melatonin. Ispitanicima je nakon konzumacije piva izmerena i povećana antioksidativna aktivnost u krvi, što dodatno potvrđuje delovanje melatonina kao snažnog antioksidansa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1