Ne postoji univerzalna temperature serviranja piva, ali vam predstavljamo kratak vodič sa sugestijama na kojim temperaturama da služite pivo

Ukoliko gledate reklame sigurno primećujete kako svako pivo na reklama piju hladno.

A da li je baš tako? Odgovor je i  da i ne.

Ukoliko volite komercijalna svetla lager piva, svakako ih možete ohladiti na temperaturi koju će vam prirodni zakoni fizike dopustiti, a to je u većini slučajeva od 0°C do 3°C.

Baš zbog ove vrste piva je i došlo do zablude kako sva piva treba da se poslužuju hladna.

Istina, hladno pivo najbolje gasi žeđ, ali kada je reč o kraft pivima zakoni su nešto drugačiji.

Kraft piva inače nemaju univerzalnu optimalnu temperaturu, a kada bi je i bilo svakako ne bi smela da bude jako niska temperatura.

Ledeno pivo

Niža temperatura piva daleko je od idealne, ali ona usporava isparavanje arome, te se ona duže zadržava u  pivu.

Ipak, ukoliko ga previše ohladite ono dramatično menja ukus i miris, što ponekad dovodi do tačke u kojoj pivo često smatramo neukusnim.

Pretoplo pivo

Topla piva s druge strane, dopuštaju aroma i ukusima da dođu u prvi plan. Ipak, kako se pivo približava sobnoj temperaturi, osećaj gorčine i karbonizacije može da se izgubi, što često dovodi do praznog ukusa.

Pa koja je onda optimalna temperatura piva?

Ne postoji univerzalna temperature, ali evo mini vodič za sve vrste piva:

 

Svetli lageri 2 - 3°C

Pilsner 6°C

Blonde Ale 4 - 7°C

American Pale Ale  7 - 10°C

Pale Ale (engleski) 10 - 12°C

Amber Ale 7 - 10°C

IPA 7 - 12°C

Stout / Black Ale / Porter 7 - 12°C

Pšenična piva 4 - 7°C

Belgijska piva 4 - 7°C