VEČITA DILEMA: Najbolja temperatura za služenje piva

Ne postoji univerzalna temperature serviranja piva, ali vam predstavljamo kratak vodič sa sugestijama na kojim temperaturama da služite pivo

Ukoliko gledate reklame sigurno primećujete kako svako pivo na reklama piju hladno.

A da li je baš tako? Odgovor je i  da i ne.

Ukoliko volite komercijalna svetla lager piva, svakako ih možete ohladiti na temperaturi koju će vam prirodni zakoni fizike dopustiti, a to je u većini slučajeva od 0°C do 3°C.

Baš zbog ove vrste piva je i došlo do zablude kako sva piva treba da se poslužuju hladna.

Istina, hladno pivo najbolje gasi žeđ, ali kada je reč o kraft pivima zakoni su nešto drugačiji.

Kraft piva inače nemaju univerzalnu optimalnu temperaturu, a kada bi je i bilo svakako ne bi smela da bude jako niska temperatura.

Ledeno pivo

Niža temperatura piva daleko je od idealne, ali ona usporava isparavanje arome, te se ona duže zadržava u  pivu.

Ipak, ukoliko ga previše ohladite ono dramatično menja ukus i miris, što ponekad dovodi do tačke u kojoj pivo često smatramo neukusnim.

Pretoplo pivo

Topla piva s druge strane, dopuštaju aroma i ukusima da dođu u prvi plan. Ipak, kako se pivo približava sobnoj temperaturi, osećaj gorčine i karbonizacije može da se izgubi, što često dovodi do praznog ukusa.

Pa koja je onda optimalna temperatura piva?

Ne postoji univerzalna temperature, ali evo mini vodič za sve vrste piva:

 

Svetli lageri 2 – 3°C

Pilsner 6°C

Blonde Ale 4 – 7°C

American Pale Ale  7 – 10°C

Pale Ale (engleski) 10 – 12°C

Amber Ale 7 – 10°C

IPA 7 – 12°C

Stout / Black Ale / Porter 7 – 12°C

Pšenična piva 4 – 7°C

Belgijska piva 4 – 7°C 

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Dolazi vreme radlera

Kada je jedno piće okruženo legendama, manje ili više neproverenim pričama, ponekad čak i kontraverzama, lako je zaključiti da se

Restoran Marukoshi

Japan ima veliki izbor raznovrsnih jela i potpuno je pogrešno povezivati japansku gastronomiju samo sa sušijem. Upravo ovo je bila

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.