Ne postoji univerzalna temperature serviranja piva, ali vam predstavljamo kratak vodič sa sugestijama na kojim temperaturama da služite pivo
Ukoliko gledate reklame sigurno primećujete kako svako pivo na reklama piju hladno.
A da li je baš tako? Odgovor je i da i ne.
Ukoliko volite komercijalna svetla lager piva, svakako ih možete ohladiti na temperaturi koju će vam prirodni zakoni fizike dopustiti, a to je u većini slučajeva od 0°C do 3°C.
Baš zbog ove vrste piva je i došlo do zablude kako sva piva treba da se poslužuju hladna.
Istina, hladno pivo najbolje gasi žeđ, ali kada je reč o kraft pivima zakoni su nešto drugačiji.
Kraft piva inače nemaju univerzalnu optimalnu temperaturu, a kada bi je i bilo svakako ne bi smela da bude jako niska temperatura.
Ledeno pivo
Niža temperatura piva daleko je od idealne, ali ona usporava isparavanje arome, te se ona duže zadržava u pivu.
Ipak, ukoliko ga previše ohladite ono dramatično menja ukus i miris, što ponekad dovodi do tačke u kojoj pivo često smatramo neukusnim.
Pretoplo pivo
Topla piva s druge strane, dopuštaju aroma i ukusima da dođu u prvi plan. Ipak, kako se pivo približava sobnoj temperaturi, osećaj gorčine i karbonizacije može da se izgubi, što često dovodi do praznog ukusa.
Pa koja je onda optimalna temperatura piva?
Ne postoji univerzalna temperature, ali evo mini vodič za sve vrste piva:
Svetli lageri 2 – 3°C
Pilsner 6°C
Blonde Ale 4 – 7°C
American Pale Ale 7 – 10°C
Pale Ale (engleski) 10 – 12°C
Amber Ale 7 – 10°C
IPA 7 – 12°C
Stout / Black Ale / Porter 7 – 12°C
Pšenična piva 4 – 7°C
Belgijska piva 4 – 7°C