VEČITA DILEMA: Najbolja temperatura za služenje piva

Ne postoji univerzalna temperature serviranja piva, ali vam predstavljamo kratak vodič sa sugestijama na kojim temperaturama da služite pivo

Ukoliko gledate reklame sigurno primećujete kako svako pivo na reklama piju hladno.

A da li je baš tako? Odgovor je i  da i ne.

Ukoliko volite komercijalna svetla lager piva, svakako ih možete ohladiti na temperaturi koju će vam prirodni zakoni fizike dopustiti, a to je u većini slučajeva od 0°C do 3°C.

Baš zbog ove vrste piva je i došlo do zablude kako sva piva treba da se poslužuju hladna.

Istina, hladno pivo najbolje gasi žeđ, ali kada je reč o kraft pivima zakoni su nešto drugačiji.

Kraft piva inače nemaju univerzalnu optimalnu temperaturu, a kada bi je i bilo svakako ne bi smela da bude jako niska temperatura.

Ledeno pivo

Niža temperatura piva daleko je od idealne, ali ona usporava isparavanje arome, te se ona duže zadržava u  pivu.

Ipak, ukoliko ga previše ohladite ono dramatično menja ukus i miris, što ponekad dovodi do tačke u kojoj pivo često smatramo neukusnim.

Pretoplo pivo

Topla piva s druge strane, dopuštaju aroma i ukusima da dođu u prvi plan. Ipak, kako se pivo približava sobnoj temperaturi, osećaj gorčine i karbonizacije može da se izgubi, što često dovodi do praznog ukusa.

Pa koja je onda optimalna temperatura piva?

Ne postoji univerzalna temperature, ali evo mini vodič za sve vrste piva:

 

Svetli lageri 2 – 3°C

Pilsner 6°C

Blonde Ale 4 – 7°C

American Pale Ale  7 – 10°C

Pale Ale (engleski) 10 – 12°C

Amber Ale 7 – 10°C

IPA 7 – 12°C

Stout / Black Ale / Porter 7 – 12°C

Pšenična piva 4 – 7°C

Belgijska piva 4 – 7°C 

 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Monument

Koncept restorana Monument jasno je isplaniran prema potrebama sredine, zasnovan na autentičnom jelovniku, brzoj i kvalitetnoj usluzi, dobroj atmosferi i

Restoran Bajaderica

Nadomak uvek bučnog i užurbanog Beograda postoji mirno mesto gde se može dobro jesti, naravno i popiti kvalitetno piće, opustiti,

pivo i dijabetes

PIVO I DIJABETES – Korisni saveti

Otkrivamo vam sadržaj šećera u pojedinim brendovima, a da bi se znalo koliko šećera pojedini stilovi piva sadrže,  prvo mora da se shvati njegov proces proizvodnje.

PIVSKI MITOVI

Pivo je već odavno ušlo u razna predanja i mitologiju. Mitovi o pivu se mogu naći od starih Sumera do motiva finskih nacionalnih epova.

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike