VEČITA DILEMA: Najbolja temperatura za služenje piva

Ne postoji univerzalna temperature serviranja piva, ali vam predstavljamo kratak vodič sa sugestijama na kojim temperaturama da služite pivo

Ukoliko gledate reklame sigurno primećujete kako svako pivo na reklama piju hladno.

A da li je baš tako? Odgovor je i  da i ne.

Ukoliko volite komercijalna svetla lager piva, svakako ih možete ohladiti na temperaturi koju će vam prirodni zakoni fizike dopustiti, a to je u većini slučajeva od 0°C do 3°C.

Baš zbog ove vrste piva je i došlo do zablude kako sva piva treba da se poslužuju hladna.

Istina, hladno pivo najbolje gasi žeđ, ali kada je reč o kraft pivima zakoni su nešto drugačiji.

Kraft piva inače nemaju univerzalnu optimalnu temperaturu, a kada bi je i bilo svakako ne bi smela da bude jako niska temperatura.

Ledeno pivo

Niža temperatura piva daleko je od idealne, ali ona usporava isparavanje arome, te se ona duže zadržava u  pivu.

Ipak, ukoliko ga previše ohladite ono dramatično menja ukus i miris, što ponekad dovodi do tačke u kojoj pivo često smatramo neukusnim.

Pretoplo pivo

Topla piva s druge strane, dopuštaju aroma i ukusima da dođu u prvi plan. Ipak, kako se pivo približava sobnoj temperaturi, osećaj gorčine i karbonizacije može da se izgubi, što često dovodi do praznog ukusa.

Pa koja je onda optimalna temperatura piva?

Ne postoji univerzalna temperature, ali evo mini vodič za sve vrste piva:

 

Svetli lageri 2 – 3°C

Pilsner 6°C

Blonde Ale 4 – 7°C

American Pale Ale  7 – 10°C

Pale Ale (engleski) 10 – 12°C

Amber Ale 7 – 10°C

IPA 7 – 12°C

Stout / Black Ale / Porter 7 – 12°C

Pšenična piva 4 – 7°C

Belgijska piva 4 – 7°C 

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo od ljudske mokraće

Ako ste kojim slučajem prisustvovali danskom muzičkom festivalu „Roskilde“, održanom 2015. godine,  onda je vaš urin korišćen za proizvodnju piva.

Želite li da živite večno

Umerena konzumacija piva pokreće povoljne metaboličke procese u našem organizmu, a evo i koje Svima je dobro poznato da umereno

Kafemat

Kafemat je zanimljiv koncept restorana i bara koji se nalazi nadomak novosadskog Spensa. Gastronomska magija koju pruža ovaj restoran, uvek

Zasađena Jelen šuma

Zaposleni Apatinske pridružili su se dugogodišnjoj inicijativi pošumljavanja na Adi Huji, u Dunavskom parku, u okviru Supernatural festivala. U akciji

Jaka, a ukusna

Sa eksplozijom kraft industrije, očekivano je da nas iznenade određena piva koja se ističu od ostalih Većina muškaraca se verovatno

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.