Roštilj zaliven tamnim pivom

Reč roštilj asocira nas, prvenstveno, na meso, ali je, promenom načina razmišljanja i sklonosti, i povrće steklo svoj ravnopravni status u svetu roštilja. Ova, čarobna, reč asocira prvenstveno na obilan obrok, ali i na druženje i na proleće i na prirodu, mada se roštilj može praviti i po snegu i jesti u toploj trpezariji ili restoranu. Sve je to roštilj, ali roštilj neće imati epitet dobar, ako nije zaliven pivom. Najčešće se uz roštilj pije lager, mada ga sve češće menja tamno pivo.

Često se roštilj planira i u tom slučaju se meso priprema tj marinira, kako bi bilo mekše, i pre svega ukusnije. Ako meso marinirate u tamnom pivu, onda ga i uparite sa istim tim tamnim pivom, to mu je kao neko nepisano pravilo, ali nije obaveza. Dozvoljeno je da se popije lager jer će malo olakšati varenje (reče je o umerenim količinama kako mesa tako i piva), na kraju krajeva imaćete veću paletu ukusa. Eksperimentisanje je uvek dozvoljeno, a o ukusima nije raspravljati.

Neki majsori roštilja imaju svoje tajne recepture i u marinadi drže meso ovoliko ili onoliko, ali sasvim je dovoljno da meso odstoji preko noći i da se sledećeg dana „baci na žar“. Povrće se ne marinira, o tome ne treba ni raspravljati, ali uz povrće sa roštilja može da se popije pivce. Verovatno će većina na prethodnu rečenicu reagovati „ma daj, ko još pije pivo sa povrćem?“, ali ako probate recimo ljubičasti luk (može i obični crni luk) ili patlidžan sa roštilja uverićete se i sami. Da li je samo kod nas ili je to i u drugim krajevima sveta, ali luk (dinstan, pečen, svež …) uvek „privlači“ pivo. Ako ne verujete probajte. Ili evo samo par napomena: luk, slanina i pivo, ili druga kombinacija paprikaš, u kome ima dosta dinstanog luka, kao i pasulj u kome ima, takođe, dosta dinstanog luka odlično se slažu uz pivo.

Za dobar roštilj, pored vatre, potrebno vam je sledeće: meso, pivo i društvo. Kada nabavite dobro meso napravićete dobar roštilj, koji će vam dovesti dobro društvo, a kada dobro društvo popije pivo biće dobro raspoloženo. E, to je tajna svakog dobrog roštilja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1