AKTUELNO: Apatinska pivara širi srpsku kraft scenu

Pored postavljanja kraft piva na police trgovačkih lanaca i malih komšijskih prodavnica, Apatinska pivara je svoje kraft brendove postavila i u oko 5000 restorana i kafića, te dodatno prezentovala kraft piva širokom krugu konzumenata u Srbiji, čime je kraft piva učinila mnogima dostupnim

Pravilno čuvanje kraft piva srpskih zanatskih pivara osnovni je preduslov da se očuva njihova svežina, ali i da ne izgube svoja dobra svojstva. Valja napomenuti da se kraft piva ne pasterizuju i da nakon pakovanja u boce, ona i dalje „žive“ odnosno kvasci nastavljaju sa svojim radom. Upravo ovaj detalj utiče da, ukoliko kraft piva nisu dobro transportovana ili skladištena, do krajnjeg konzumenta dolaze sa nekom manom. Srpske zanatske pivare se trude, bar velika većina njih, da tokom proizvodnog procesa, ne dođe do tehnoloških mana, no transport i odlaganje je „slaba karika“ na putu od pivare do konzumenta. Takođe, čest problem je i u ugostiteljskim objektima, a koji ih tretiraju kao industrijska i premijum industrijska piva, koja su pasterizovana i ne zahtevaju strogo kontrolisane uslove odlaganja.

Ovaj problem, odnosno kontrolisani transport, skladištenje i odlaganje, trenutno nije moguće rešiti jer srpske zanatske pivare nemaju tehnologiju koja omogućava delimičnu pasterizaciju piva, a čime se stiču uslovi da ova piva bez mana dođu do šireg kruga konzumenata. Doduše, rešenje je pronašla Apatinska pivara, odnosno kompanija Molson Coors koja je vlasnik Apatinske pivare, a koja uvozi nekoliko brendova svoje matične kompanije i plasira na tržištu Srbije. Ovo su kraft piva koja su napravljena uz pomoć vrhunske tehnologije, strogo kontrolisanog kvaliteta i po zanatskim recepturama. Ovi brendovi, a ima ih desetak na našem tržištu, ne zahtevaju strogo kontrolisane uslove transporta, skladištenja i odlaganja, te mogu određeno vreme da stoje na policama trgovačkih lanaca. Uvozom, distribucijom i plasmanom Apatinska pivara je napravila veliki korak, koji ni jedna zanatska pivara u Srbiji nije uspela, te približila kraft piva širokom krugu konzumenata u našoj zemlji, a time potencijalno stvorila uslove za masovniju potrošnju kraft piva kod nas.

Pored postavljanja kraft piva na police trgovačkih lanaca i malih komšijskih prodavnica, Apatinska pivara je ove brendove postavila i u oko 5000 restorana i kafića, te dodatno prezentovala kraft piva širokom krugu konzumenata u Srbiji, čime je indirektno pomogla srpskim zanatskim pivarima, kada je reč o podizanju kategorije kraft piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivara na Dorćolu

Pivara na Dorćolu u svojoj ponudi nudi preko 15 vrsta piva na točenje, kao i svojih 5, koje proizvode u svojoj pivari.

Pivo od banana

Pivo od banana

Pivo od banana je alkoholno piće koje nam dolazi iz Afrike. Tamo se ovo pivo koristilo u raznim ritualima. Ovo

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.