ISTRAŽIVALI SMO: Ko u Srbiji pije kraft pivo

Da li slika prosečnog konzumenta kraft piva u Srbiji treba umnogome da se promeni, da bi potrošnja kraft piva porasla

Proteklih dve ili nešto više godina, u Srbiji se puno priča o kraft pivu. Otvorilo se na desetine zanatskih pivara, otvaraju se pivnice, pabovi I specijalizovane prodavnice piva, in je poznavati stilove piva i o njima diskutovati, socijalni mediji su preplavljenji objavama o kraft pivu, no pitanje koje najviše interesuje vlasnike zanatskih pivara je ko ustvari pije kraft piva i kako taj krug proširiti.

Prema istraživanjima koje sprovede pojedine zanatske pivare, te prema kojima prave svoje marketinške i prodajne strategije, za kraft pivo se opredeljuje pre svega muška populacija, u rasponu od 25 do 45 godina, koja u velikoj većini ima više ili visoko obrazovanje, iznad prosečna primanja, a zaposleni su u IT sektoru ili u stranim kompanijama koje posluju kod nas. To su ljudi koji ne robuju prihvaćenim stereotipima u Srbiji i koji, zbog svog imovinskog stanja, su ne zavisni, ali i sa svojim izgrađenim stavom. Takođe, konzumenti kraft piva prate nametnute trendove iz razvijenih zemalja i većinom žive u Beogradu ili Novom Sadu.

Na osnovu profila prosečnog konzumenta kraft piva, te povezivanjem paralele sa njegovim sklonostima, javlja se logično pitanje – Da li u Srbiji ovakav profil ljudi spada u 0,5 odsto celokupnog stanovništva, jer kraft pivo učestvuje u celokupnoj potrošnji piva u Srbiji sa 0,5 odsto? Ukoliko se stvari posmatraju drugačije, odnosno ako se posmatraju samo Beograd i Novi Sad, te podaci o potrošnji kraft piva od oko 5 do 6 odsto u ovim centrima i na osnovu ovog povuče paralela, situacija izgleda logičnije.

Međutim, ako se te procene uzimaju za ozbiljno, postavlja se pitanje da li kraft pivo može da zaživi u Srbiji? Odgovor na ovo pitanje deluje sumorno, ukoliko se realno sagledaju svi potrebni preduslovi za veću konzumaciju kraft piva.

Da bi kraft pivarstvo zaživelo u našoj zemlji i da bi pronašlo svoju vernu i lojalnu publiku, potrebno je jako puno raditi na popularizaciji kraft piva, približavanju kraft piva širokom krugu konzumenata, smanjiti cene kraft piva, učiniti ga dostupnim u kafićima i restoranima, ali i na policama trgovačkih lanaca. U tom slučaju profil prosečnog konzumenta kraft piva bi mogao da izgleda potpuno drugačije, a da prosečna potrošnja kraft piva u Srbiji bude na mnogo većem nivou u odnosu na celokupnu potrošnju piva.

Možda bi vodeće srpske zanatske pivare trebale da razmisle o dosadašnjim marketinškim i prodajnim strategijama, te da ih koriguju i targetuju i širu populaciju, jer upravu tu su skriveni potencijalni konzumenti kraft piva. Takođe, ozbiljan potencijal je i u mladima, odnosno onima između 18 I 25 godina, a koji su do pre dvadesetak godina činili veliki broj potrošača, ali i potencijalnih konzumenata, a danas su na nivou statističke greške, kada je reč o konzumentima piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo služi Evropi

Na nedavno održanom skupu „Pivo služi Evropi“, koji osmu godinu za redom organizuje Udruženje pivara Evrope (The Brewers of Europe),Pjer-Olivijer

Pivara Kaš

Paleta piva ove sada već legendarne pivare je svedena, a fokus je na nekoliko stilova   Pivara Kaš postoji od

Dva najskuplja piva na svetu

Danas smo odlučili da vas upoznamo sa onom luksuznom stranom najpopularnije alkoholnog pića Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svetu,

pivo na dar kalendar za pivo

PIVO NA DAR – Kalendar za pivo

Pivski adventski kalendar je kutija s 24 flaše piva, a možete da poređate lager, premium, pale ale, stout pivo i to različitim redosledom

Restoran Cubo

Restoran Cubo je moderno uređen restoran na veoma atraktivnoj lokaciji, odmah pored novosadske plaže Štrand, sa prelepom baštom koja se

Restoran Nirvana

Restoran Nirvana nalazi se u Subotici, u mirnom delu grada i prepoznatljiv je po letnjoj terasi. Restoran Nirvana otvoren je 1922. godine, a enterijer mu je urađen u klasičnom restoranskom stilu. 

Restoran Potpis

Beogradski restoran Potpis smešten je na Čuburi, u srcu Čuburskog parka. Restoran Potpis je elegantan restoran, uređen u prijatnom stilu, s enterijerom koji naginje modernizmu.