EICHINGER IZ VALJEVSKE PIVARE: Premium pivo iz Srbije

Valjevska pivara proizvodi i na tržište Srbije plasira premium pilsner pod nazivom Eichinger

Mnogo se u poslednje vreme priča i piše o premium i super premium pivskim brendovima. Svi relevantni pokazatelji govore u prilog činjenici da su upravo ova piva najbrže rastuća kategorija među pivima. Velike industrijske pivare, ali i uvoznici piva u Srbiji se prosto takmiče ko će bolja piva da uveze ili da plasira na srpsko tržište. Međutim, zaboravlja se da u našoj zemlji postoje pivare koje proizvode ova piva.

Možda najbolji primer da u Srbiji postoje premijum brendovi je pilsner Eichinger iz Valjevske pivare. Eichinger je svetlo pils pivo proizvedeno tradicionalnom bavarskom tehnologijom. Karakteriše ga izrazita, ali uravnotežena gorčina upotpunjena prefinjenim aromatičnim komponentama. To je pivo visoke prevrelosti, što mu daje karakterističnu reskost i osvežavajući karakter.

Jedinstven soj kvasca, koji potiče iz Bavarske, a čuva se u Valjevskoj pivari, daje Eichinger  pivu specifičan senzorni profil koji asocira na sveže pečen hleb, blagi voćni buke, koji se prepliće sa mirisom sveže pokošene trave.

Valja istaći da je ovo odlično balansirano pivo, sa idealno uklopljenim alkoholom od 4,5%, te da je idealna temperatura serviranja Eichinger piva 5-8 stepeni Celzijusa.

Eichinger je savršen pratilac jela od mesa, te nećete pogrešiti ako ga uparite uz svinjska pečenja.

Eichinger je lepo balansirano pivo, u kom je alkohol skoro neprimetan i preporuka je da se služi dobro rashlađen.

Inače, ovo pivo je specifično i po imenu koje nosi, odnosno ime je dobilo po Jozefu Ajhingeru, pivaru poreklom iz Bavarske, koji je u Valjevo stigao 1870. godine i najzaslužniji je za početak stručne proizvodnje piva u tadašnjoj Valjevskoj pivari.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Najstarija pivara

Pivo je jedno veoma staro piće, koje se proizvodi već milenijumima. „Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan“ koja se nalazi nadomak Minhena je

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike