NA LICU MESTA SA 77. ERDINGER HERBSTFEST-A IZ PIVARE U ERDINGU

Za Erdinger pivo kažu da važi za najpoznatije i najpopularnije pšenično pivo na planeti.
Proizvodi se u gradiću, Erdingu, nadomak Minhena, gde se nalazi pivara u kojoj se proizvodi nadaleko poznat Erdinger, i u kojem se u slavu ovog napitka već 77 godina obeležava festival pod nazivom Erdinger Herbstfest.

Možda nije veliki ni poznat kao Oktoberfest u Minhenu, ali upravo zbog toga ima posebne draži. Prošle godine, od 25. avgusta do 3. septembra, meštani Erdinga su odeveni u tradicionalne nošnje, prilagođene modernim vremenima, imali prilike da se zabave uz različite aktivnosti karakteristične za vašare i luna-parkove, i naravno pili pivo. A, pivo ne ide nikako bez muzike i dobre hrane. Tako da, uz obrade hitova, nisu izostali ni prepoznatljivi zvuci ovog kraja. A ni mnogobrojni specijaliteti karakteristični za ovo područje, kao što su kobasice, svinjske kolenice i butkice, ali i pačetina i piletina, zatim crveni kupus, krompir u raznim varijantama, i neizbežna štrudla od jabuka… Pored toga, na svakom stolu nalazio se stalak sa perecama, koje se ovde „podrazumevaju” uz pivo. Atmosfera na festivalu je prava „vašarska”. Veseli posetioci imali su prilike da se zanimaju mnogobrojnim aktivnostima, poput: obaranja konzervi lukom i strelom, pucanjem iz vazdušne puške, zakucavanjem eksera u panj… Tu su i neizbežni ringišpili, karuseli… Šećerna vuna, liciderska srca, razne poslastice, kako slane, tako i slatke… Ali, svakako je najveće interesovanje vladalo za pivo, glavnu zvezdu događaja, koje se toči i poslužuje u dve ogromne građevine, za koje bi bila uvreda da ih nazovemo šatorima. Konobari, bez obzira na pol i godine, vešto su se „provlačili” pored mnogobrojnih gostiju, i savladavali prepreke do svog cilja, odnosno stola, noseći često i po desetak keramičkih krigli, koje su same po sebi teške, a u koje staje po litar piva, kao i ogromne poslužavnike sa velikim brojem naručenih porcija. I to sve sa takvom lakoćom, da su delovali prosto nestvarno.

U neposrednoj blizini pivare nalazi se „fabrička menza“, koja podseća na dobar pab/restoran, gde posetioci mogu da probaju različite specijalitete. Pored toga, u muzeju svi gosti mogu saznati različite informacije o pivari: njenu istoriju i početak proizvodnje, specifičnosti Erdinger piva, njegovim vrstama, kao i plasmanu na tržište. U okviru obilaska pivare posetioce očekuje i odlazak do fabrike, gde se upoznaju sa procesom nastanka piva, njegovog pakovanja, skladištenja i slanja u svet. Proizvodnja Erdingera je veoma specifična, dobija se tradicionalnom fermentacijom u boci, koju koristi malo pivara u svetu. Ova metoda slična je onoj koja se koristi u proizvodnji šampanjca, i upravo zbog načina proizvodnje ovo pivo ima harmoničan i jedinstven ukus. Erdinger pivo puni se u skladu sa bavarskim zakonom o čistoći iz 1516. godine.

Istorijat ukratko

Pivara Erdinger osnovana je 1886. godine, pod nazivom Weisse Bräuhaus, i 2016. godine je obeležila 130 godina postojanja i rada. I dan-danas je u privatnom vlasništvu Werner Brombach, koji ju je nasledio od svog oca Franca 1975. godine. U međuvremenu, pivara je 1949. promenila naziv u Erdinger Weißbräu, koji nosi i danas. Godine 1983. izgrađena je nova fabrika, jer na starom mestu više nije bilo mogućnosti za širenje. Stara fabrika je restaurirana i 2011. su na tom mestu otvoreni pab i hotel sa četiri zvezdice. Sa proizvodnjom od oko 1,8 miliona hektolitara godišnje i izvozom u više od 90 zemalja, Erdinger se smatra globalnim liderom i najvećom nemačkom pivarom pšeničnog piva u porodičnom vlasništvu, a inače je na 10. mestu po veličini, kada se gleda celokupno tržište.

Erdinger u svom portfoliu ima devet brendova: Erdinger Weißbier, Erdinger Alkoholfrei, Erdinger Dunkel, Erdinger Sommerwiße, Erdinger Urweisse, Erdinger Kristall, Erdinger Leicht, Erdinger Pikantus, kao i Erdinger Schneeweiße. Više o Erdinger pivu pročitajte na www.erdinger.de
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1