DVE VELIKE ZABLUDE: Razbijamo mitove o pivu

Pivo kao najprodavanije i najpopularnije alkoholno piće na svetu, podložno je raznim poluistinama i neistinama, a koje ga prate i kreiraju urbane mitove

Za pivo koje je najprodavanije piće širom kugle zemljaske vezane su razne predrasude i neistine. Najčešća predrasuda koja se uglavnom vezuje za pivo jeste da se ovo piće smatra proizvodom od kojeg se goji i koji uzrokuje pivski stomak. Druga najčešća zabluda je da po pivu plivaju pacovi .

Pivski stomak

Jedna od najvećih i najčešćih zabluda u vezi sa pivom jeste ono da goji, kao i da je  glavni krivac za veliki okrugli stomak, poznat i pod nazivom pivski stomak.

Da bi smo opovrgli ovakvu tvrdnju dovoljno je da pogledamo hemijski sastav piva. Sadrži vodu u iznosu od 93 do 97 odsto, alkohol od 3-5 odsto,  ugljene hidrate (pretežno teško razgradljive oligosaharide) od jedan do tri odsto, proteine 0,03-0,1 odsto, ugljen-dioksid od 0,35-0,5 procenta.  

Znači voda je glavni sastojak piva, a njegovoj energetskoj vrednosti najviše doprinosi alkohol. Imajući u vidu da se alkohol metaboliše jedino u jetri i da energiju dobijenu njegovim razlaganjem, organizam ne može da koristi za rad ili rast. Ova energija se oslobađa jedino u obliku toplote, a to je i razlog zašto se čovek zgreje nakon čašice žestokog pića.

Dakle, jasno je da konzumiranjem piva nećete nabaciti kilograme.

U proizvodnji piva je uobičajeno videti glodare

Zabluda koja je najverovatnije nastala zbog lovačkih priča  ljubitelja dobre kapljice. Proizvodnja piva zahteva skroz zatvoren sistem, pošto je kiseonik najveći neprijatelj ovog pića. Isto tako traži  besprekorne higijenske uslove.

Činjenica da je u proizvodnji piva sve savršeno čisto i blistavo, od pločica do sudova tako da je ovo još jedna velika neistina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1