Lager i Ale: Razlika je u stilu

Šta je bitno da znate u razlikama ova dva najpopularnija pivska stila – šta ih spaja, šta ih razdvaja, ali i šta ih čini toliko različitim

Lageri i ejlovi predstavljaju dva osnovna pivska stila, iz kojih se granaju mnogi drugi stilovi i podstilovi. Pivska magija ide čak dotle, da se prave i kombinacije ova dva stila, a rezultat ovog je interesantan međustil koji nema određen naziv. I početnici u pivskom svetu sa sigurnošću mogu reći da svako pivo spada u jedan od ova dva osnovna pivska stila, ali da li znate šta njih razlikuje, koje karakteristike su značajne, te da li se oni samo razlikuju u sirovinama, pristupu kreiranja, načinu kuvanja i odležavanja? Odgovor na ovo pitanje mogao bi da glasi – Od svega po malo, ali ono što ih u osnovi razlikuje jesu kvasci koji se koriste tokom fermentacije. Kao što već sigurno znate, kvasci su mikroorganizmi koji su zaduženi za odvijanje procesa fermentacije, kako kod piva, tako i kod vina, cidera, medovina i sličnih pića. Oni funkcionišu tako što vezuju šećere, te njih pretvaraju u ugljendioksid, alkohol i još nekolicinu, nama nebitnih, hemijskih jedinjenja. Generalno gledano, kvasci koji se koriste za ejlove preferiraju topliju temperaturu, između 15 – 23 stepeni celzijus, i za njih se smatra da su „gore – fermentujući“, ukoliko posmatramo osnovu lokacije fermentacije. Dok sa druge strane, kvasci koji se upotrebljavaju prilikom kuvanja lagera, podložni su nižim temperaturama, odnosno kreirani su za hladnije temperature, između 5 – 13 stepeni celzijusa, te se za njih smatra da su „donje – fermentujući“. Interesantno je da reč Lager vodi Nemačko poreklo i znači „skladištiti“. Ovaj naziv potiče iz davnina, jer su lageri, nekada davno, kada je tehnologija bila na veoma niskom nivou, nakon kuvanja, nošeni u hladne pećine kako bi tamo odstojavali i zreli.

Sada kada znamo koja je osnovna razlika, vreme je da se malo pozabavimo ukusom. Na ukuse najviše deluju kvasci, a koji kod ejlova koriste toplije temperature tokom fermentacije, te kao rezultat takve tehnologije oni mogu da oslobode više voćnih i začinjenih jedinjenja, koji su poznati kao estri i fenoli. Lager kvasci, s druge strane, imaju tendenciju da stvaraju čiste, hrskave arome koje pozitivno naglašavaju druge glavne sastojke piva, odnosno žitarice i hmelj.

Ovo su neke od osnovnih razlika između ova dva stila, a koje kao početnici u čarobnom svetu piva treba da znate. Naravno tu je i boja, ali kvasci ne utiču na nju, te ejlovi i lageri mogu biti raznih boja, a koja varira na osnovu prženosti ječma ili vrste slada.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1