AKTUELNO: Da li alkohol pomaže u prevenciji koronavirusa

Ima li istine u sve češćim pričama, koje plasiraju razni sajtovi, da alkohol blagotvorno utiče na viruse

Krajem prethodne godine čovečanstvo je zadesila neviđena kriza novije istorije. Novi tip virusa se pojavio i niko nije imao spreman odgovor kako mu se suprotstaviti. Dosadašnja iskustva su pokazala da pandemija može da se drži pod kontrolom bar dok se na tržište ne „izbaci“ proverena vakcina.

U prvih nekoliko meseci pandemije, pojavile su se vesti koje su tvrdile da alkohol može imati  uticaj u prevenciji ovog virusa. Ova informacija deluje interesantno, posebno ljubiteljima alkohola, ali da li je baš tako. Da bi ovo proverili u nekoliko koraka ćemo proći kroz neke činjenice i doći do logičnog zaključkada.

Alkohol i COVID – 19

COVID – 19 je novi tip virusa koji je tek nedavno „skočio“ sa životinja na ljude. Stoga, mi još uvek jako malo znamo o ovom virusu. Nema direktnih studija koje nam govore kakav je uticaj alkohola na COVID – 19 , ali ono što znamo jeste da prekomerna upotreba alkohola znatno slabi naš imuni sistem, te stvara prostor virusu.

Uticaj alkohola na imuni sistem

Tanka je linija između upotrebe i zloupotrebe alkohola. Opšte je poznato da česta zloupotreba alkohola, u vidu preterane konzumacije na dnevnoj bazi, dovodi do slabljenja našeg imunog sistema.

Ako dugo zloupotrebljavate alkohol vaš respiratorni sistem, kao i ceo organizam, stavljate u veliki rizik.

 

Da li zloupotrebljavate alkohol

Mnogi ljudi ne shvataju koliko zapravo alkohola unose na dnevnoj bazi. Ali ako se držite pravila odgovorne konzumacije, što podrazumeva dva pića dnevno, ne bi trebali da imate nikakvih ozbiljnijih problema. S druge strane, ako patite od neke vrste hronične bolesti najpametnije je da u potpunosti izbegavate alkohol.

Budite odgovorni

Zloupotreba alkohola je veoma loša za naš organizam, posebno u trenutnoj siutaciji. Ako bolujete od hroničnih bolesti najpametnije je da izbegavate alkohol. Takođe vas savetujemo da zamenite alkohol boravkom u prirodi, ako je to moguće, i da neverujete u sve što pročitate na internetu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1