PIVO POTPUNO DRUGAČIJEG UKUSA

Arheolozi su pokušali da proizvedu pivo po neolitkom receptu iz Vinče, pa su koristili lokalni borov i bagremov med, vodu sa Kosmaja i divlje jabuke. Naši preci iz neolita nisu koristili hmelj već slatki ječam, te je njihovo pivo bilo blaže i bez nama dobro poznatog gorkastog ukusa. Mlevenje tog ječma je bio izuzetno težak posao tako da arheolozi na zemnim ostacima drevnih Vinčanaca prepoznaju osobe koje su bile zadužene za to jer svi oni imaju karakteristične deformacije na zglobovima i šakama.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo na Marsu

Iako ljudi još uvek nisu stigli na Mars, jedna pivara ima veoma visoke ciljeve i želju da napravi pivo, koje

Dimljeno pivo

Prvih nekoliko gutljaja ovog piva će vas iznenaditi svojom aromom, no kada ga probate – ili ćete se zaljubiti u

pivo pomfrit

Grickalice i pivo

Univerzalnost i prilagodljivost piva ogleda se i u njegovoj prisutnosti u različitim prilikama, od formalnih proslava do sasvim neobaveznih druženja.

Pivo i zdravlje

Pivo i zdravlje

Pivo sadrži skoro sve minerale koji su nam potrebni za opstanak. Korišćeno je kao jedna od glavnih namernica u Evropi

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

Valjevska pivara je pivara sa dugom tradicijom, odnosno osnovana je 1870. godine i interesantno je da nije prekidala proizvodnju piva čak ni u ratnim vremenima.