PIVO POTPUNO DRUGAČIJEG UKUSA

Arheolozi su pokušali da proizvedu pivo po neolitkom receptu iz Vinče, pa su koristili lokalni borov i bagremov med, vodu sa Kosmaja i divlje jabuke. Naši preci iz neolita nisu koristili hmelj već slatki ječam, te je njihovo pivo bilo blaže i bez nama dobro poznatog gorkastog ukusa. Mlevenje tog ječma je bio izuzetno težak posao tako da arheolozi na zemnim ostacima drevnih Vinčanaca prepoznaju osobe koje su bile zadužene za to jer svi oni imaju karakteristične deformacije na zglobovima i šakama.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

pivara gvint

PIVO – Pivara Gvint

Pivara Gvint veoma vodi računa o tome koliko će proizvedeno pivo sadržati hmelja, kvasca i slada.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.