Kako napraviti pivo kod kuće

Najlakši način da napravimo pivo kod kuće jeste da kupimo set za pravljenje piva. Ovaj set sadrži sve sastojke koji su vam potrebni za proizvodnju piva. Ove setove, koji se još nazivaju i beer kit-ovi, možemo pronaći u beer shop-ovima ili bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Oprema koja vam je potrebna za kućnu izradu piva treba da se sastoji od velike šerpe, fermentatora sa airlock-om i kašike za mešanje.

Kada je reč o samom procesu pravljenja piva, on se sastoji od nekoliko koraka i to:

Prvi korak je dezinfekcija opreme. U stvari, dezinfekcija je najvažniji deo procesa proizvodnje jer sprečava zagađenje piva bakterijama.

Drugi korak nam je da napunimo šerpu vodom, zatim zagrejemo vodu do ključanja. Proključalu vodu pomerimo sa šporeta i dodamo sastojke iz beer kit-a i pratimo uputstva ako su navedena.

Treći korak nam je da mešamo sve sastojke dok se ne rastvore. Nakon toga stavimo poklopac na šerpu i ostavimo 20 minuta da se kuva na slaboj vatri. Posle toga, tečnost iz šerpe prelijte u fermentor i dodajte 11 litara hladne vode. Sve to mešajte 4 minuta i stavite po strani da se hladi. Kada se smeša ohladi, dodajte kvasac.

Četvrti korak nam je fermentacija i sam proces fermentacije traje izmedju 5 i 10 dana.

Peti korak nam nastupa od petog dana i on podrazumeva svakodnevnu proveru napravljenog. Kada u smesi nestanu vazdušni mehurići, pivo je spremno za flaširanje.

Šesti i zadnji korak je flaširanje. Nakon flaširanja pivo mora da odstoji oko 2 nedelje na tamnom i hladnom mestu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Zbog čega piti pivo

Pivo je vrlo zdravo piće, a koje bi svako ko vodi izbalansiranu ishranu trebao da pije Većina ljudi kada razmišlja

hmelj

Hmelj iz Bačkog Petrovca

Opšte je poznato da jedino sorta hmelja Humulus lupulus, pored Humulus scandens i Humulus yunnanensis iz iste porodice Cannabacea se

10 zanimljivosti o pivu

Zanimljivosti o pivu možete pročitati u mnogim klubovima, kafanama i restoranima, a mi vam ovog puta donosimo deset veoma interesantnih.