Kako napraviti pivo kod kuće

Najlakši način da napravimo pivo kod kuće jeste da kupimo set za pravljenje piva. Ovaj set sadrži sve sastojke koji su vam potrebni za proizvodnju piva. Ove setove, koji se još nazivaju i beer kit-ovi, možemo pronaći u beer shop-ovima ili bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Oprema koja vam je potrebna za kućnu izradu piva treba da se sastoji od velike šerpe, fermentatora sa airlock-om i kašike za mešanje.

Kada je reč o samom procesu pravljenja piva, on se sastoji od nekoliko koraka i to:

Prvi korak je dezinfekcija opreme. U stvari, dezinfekcija je najvažniji deo procesa proizvodnje jer sprečava zagađenje piva bakterijama.

Drugi korak nam je da napunimo šerpu vodom, zatim zagrejemo vodu do ključanja. Proključalu vodu pomerimo sa šporeta i dodamo sastojke iz beer kit-a i pratimo uputstva ako su navedena.

Treći korak nam je da mešamo sve sastojke dok se ne rastvore. Nakon toga stavimo poklopac na šerpu i ostavimo 20 minuta da se kuva na slaboj vatri. Posle toga, tečnost iz šerpe prelijte u fermentor i dodajte 11 litara hladne vode. Sve to mešajte 4 minuta i stavite po strani da se hladi. Kada se smeša ohladi, dodajte kvasac.

Četvrti korak nam je fermentacija i sam proces fermentacije traje izmedju 5 i 10 dana.

Peti korak nam nastupa od petog dana i on podrazumeva svakodnevnu proveru napravljenog. Kada u smesi nestanu vazdušni mehurići, pivo je spremno za flaširanje.

Šesti i zadnji korak je flaširanje. Nakon flaširanja pivo mora da odstoji oko 2 nedelje na tamnom i hladnom mestu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Mezestoran Dvorište

Skriven od gradske vreve, lociran u Svetogorskoj 46, izložen svežim povetarcima sa Krita, Jadrana, Andaluzije i Bliskog Istoka donosi u

Jelen pivo vas savetuje

Od starih egipatskih slika iz 3.400 godina p. n. e., koje prikazuju ljude kako piju pivo, do danas se malo

Pivo sa ukusom pice

Kućni pivar iz Čikaga, koji pravi pivo u svojoj garaži, nedavno je napravio pivo sa ukusom pice. Tom Seefurth je

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.