Kućno pivarstvo – kako proceniti vreme fermentacije

Iako instrukcije za proizvodnju piva govore da fermentacija i karbonizacija traju oko dve nedelje, važno je zapamtiti da je ovo minimalno vreme koje se preporučuje za pomenuta dva procesa. Kako bi napredovali u kućnom pivarstvu, morate naučiti da prepoznate koliko je vremena potrebno vašem pivu za koji proces, a to zavisi koje pivo pravite.

Na primer, jednostavnom ejlu obično treba samo 2 nedelje za završetak fermentacije. Sa druge strane, naprednim receptima, poput tamnog lagera sa višim procentom alkohola je potrebno šest mesci pa čak i do godinu dana da obavi proces fermentacija. Pri odabiru stila piva koje želite da proizvedete obavezno pogledajte koliko je vremena potrebno za taj određeni stil. U početku je najbolje voditi dnevnik, a kasnije ćete i sami eksperimentisati i znati tačno za koji stil je potrebno više, a za koji stil piva manje vremena. Stvar je u rutini, a da biste stekli rutinu potrebno je da pravite što više piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Razbijanje zabluda o pivu

Egipatska legenda kaže da je Oziris pronašao pivo. Oziris je bog plodnosti, zemlje i vegetacije. Pivo tada nije bilo samo

Restoran Marukoshi

Japan ima veliki izbor raznovrsnih jela i potpuno je pogrešno povezivati japansku gastronomiju samo sa sušijem. Upravo ovo je bila

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

Valjevska pivara je pivara sa dugom tradicijom, odnosno osnovana je 1870. godine i interesantno je da nije prekidala proizvodnju piva čak ni u ratnim vremenima.