Kućno pivarstvo – kako proceniti vreme fermentacije

Iako instrukcije za proizvodnju piva govore da fermentacija i karbonizacija traju oko dve nedelje, važno je zapamtiti da je ovo minimalno vreme koje se preporučuje za pomenuta dva procesa. Kako bi napredovali u kućnom pivarstvu, morate naučiti da prepoznate koliko je vremena potrebno vašem pivu za koji proces, a to zavisi koje pivo pravite.

Na primer, jednostavnom ejlu obično treba samo 2 nedelje za završetak fermentacije. Sa druge strane, naprednim receptima, poput tamnog lagera sa višim procentom alkohola je potrebno šest mesci pa čak i do godinu dana da obavi proces fermentacija. Pri odabiru stila piva koje želite da proizvedete obavezno pogledajte koliko je vremena potrebno za taj određeni stil. U početku je najbolje voditi dnevnik, a kasnije ćete i sami eksperimentisati i znati tačno za koji stil je potrebno više, a za koji stil piva manje vremena. Stvar je u rutini, a da biste stekli rutinu potrebno je da pravite što više piva.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Sakura

Restoran Sakura, nalazi se u beogradskoj Beton hali sa pogledom na ušće reka Save i Dunav. Ovaj restoran nudi jedan

Sendviči i pivo

Ako u kulinarsko – pivskom svetu postoji par koji je kao stvoren jedno za drugo, toliko prirodan da se bez

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike