Kućno pivarstvo – kako proceniti vreme fermentacije

Iako instrukcije za proizvodnju piva govore da fermentacija i karbonizacija traju oko dve nedelje, važno je zapamtiti da je ovo minimalno vreme koje se preporučuje za pomenuta dva procesa. Kako bi napredovali u kućnom pivarstvu, morate naučiti da prepoznate koliko je vremena potrebno vašem pivu za koji proces, a to zavisi koje pivo pravite.

Na primer, jednostavnom ejlu obično treba samo 2 nedelje za završetak fermentacije. Sa druge strane, naprednim receptima, poput tamnog lagera sa višim procentom alkohola je potrebno šest mesci pa čak i do godinu dana da obavi proces fermentacija. Pri odabiru stila piva koje želite da proizvedete obavezno pogledajte koliko je vremena potrebno za taj određeni stil. U početku je najbolje voditi dnevnik, a kasnije ćete i sami eksperimentisati i znati tačno za koji stil je potrebno više, a za koji stil piva manje vremena. Stvar je u rutini, a da biste stekli rutinu potrebno je da pravite što više piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

irski gulaš

PIVO U KULINARSTVU – Irski gulaš

U irski gulaš se dodaje crno pivo, najbolje neki staut, ali i suve šljive. Idealan prilog uz ovo jelo je krompir pire ili testenina, a nakon njega je obavezan jedan Guinness, kao kruna odličnog ručka.

Restoran Maša

U samom centru Novog Sada, u Zmaj Jovinoj ulici, 2006. godine počeo je sa radom jedan od najautentičnijih restorana u

Kako se snaći na putovanju

Današnji putnici i turisti imaju mnogo mogućnosti kada je piće u pitanju. Trgovina je uznapredovala pa se roba šalje na

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.