Kućno pivarstvo – kako proceniti vreme fermentacije

Iako instrukcije za proizvodnju piva govore da fermentacija i karbonizacija traju oko dve nedelje, važno je zapamtiti da je ovo minimalno vreme koje se preporučuje za pomenuta dva procesa. Kako bi napredovali u kućnom pivarstvu, morate naučiti da prepoznate koliko je vremena potrebno vašem pivu za koji proces, a to zavisi koje pivo pravite.

Na primer, jednostavnom ejlu obično treba samo 2 nedelje za završetak fermentacije. Sa druge strane, naprednim receptima, poput tamnog lagera sa višim procentom alkohola je potrebno šest mesci pa čak i do godinu dana da obavi proces fermentacija. Pri odabiru stila piva koje želite da proizvedete obavezno pogledajte koliko je vremena potrebno za taj određeni stil. U početku je najbolje voditi dnevnik, a kasnije ćete i sami eksperimentisati i znati tačno za koji stil je potrebno više, a za koji stil piva manje vremena. Stvar je u rutini, a da biste stekli rutinu potrebno je da pravite što više piva.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Boutique

Prvi restoran Boutique je otvorio svoja vrata 2013. godine na najatraktivnijoj lokaciji u Beogradu. Nalazi se između Narodnog muzeja i

pivara gvint

Taproom pivare Gvint

Kraft revolucija donela je i novosti u odnosima između proizvođača i potrošača piva. U SAD je, na primer, broj zanatskih

sabro vienna pivo

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.

Belgrade BEER FEST 2018

Ovogodišnji Belgrade Beer Fest održaće se od 15. do 19. avgusta. I ove godine festival će se održati na Ušću.

ISTRAŽUJEMO Kraft pivo u Srbiji

Prema podacima Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, danas je oko 50 odsto manje kraft pivara u odnosu na doba pred koronu i one svojom ukupnom

NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc