Kućno pivarstvo – kako proceniti vreme fermentacije

Iako instrukcije za proizvodnju piva govore da fermentacija i karbonizacija traju oko dve nedelje, važno je zapamtiti da je ovo minimalno vreme koje se preporučuje za pomenuta dva procesa. Kako bi napredovali u kućnom pivarstvu, morate naučiti da prepoznate koliko je vremena potrebno vašem pivu za koji proces, a to zavisi koje pivo pravite.

Na primer, jednostavnom ejlu obično treba samo 2 nedelje za završetak fermentacije. Sa druge strane, naprednim receptima, poput tamnog lagera sa višim procentom alkohola je potrebno šest mesci pa čak i do godinu dana da obavi proces fermentacija. Pri odabiru stila piva koje želite da proizvedete obavezno pogledajte koliko je vremena potrebno za taj određeni stil. U početku je najbolje voditi dnevnik, a kasnije ćete i sami eksperimentisati i znati tačno za koji stil je potrebno više, a za koji stil piva manje vremena. Stvar je u rutini, a da biste stekli rutinu potrebno je da pravite što više piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo čuva kosti

Pored svih svojih dobrih atributa poput toga da nas čini kreativnijim, čuva zdravlje bubrega i kardiovaskularnog sistema, konzumiranjem piva u

Republika Irska i pivo

Ova zemlja prepuna je legendi, od onih o leprikonima, malim, bradatim i nestašnim vilenjacima koji, ako ih uhvatite, daruju svoj

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.