Kućno pivarstvo – Kako kultivisati kvasce

Jedan od načina da dobijete komercijalne kvasce jeste da ih kultivišete iz flaširanog piva. Nije svako pivo pogodno za ovu proceduru, jer je većina piva bila pasterizovana pre nego što je puštena u prodaju, a pasterizacijom su uništeni kvasci koji su preostali nakon filtriranja. Dobra vest je da kod nas možete naći piva iz kojih možete kultivisati kvasce. Za to je potrebno obično dva ili tri dana, zato planirajte unapred. Uzmite flašu piva za koju znate da i dalje sadrži kvasce u sebi, proverite da li je bistra, jer se sediment kvasca taloži na dnu flaše. Pažljivo prospite (ne mislimo da bacite pivo, ali ga treba odvojiti od taloga) pivo tako da vam u flaši ostanu samo kvasci, a nakon toga dodajte kupovne kvasce u ovaj stalog. Dobro protresite, začepite plutom koja ima rupu kako bi puštala vazduh i sačekajte da počne aktivnost kvasca. Kada smesa počne da peni, kvasci su kultivisani i spremni za dodavanje.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Salaš 137

Na izgled sasvim običan vojvođanski salaš, kao i svaki drugi. Ovaj salaš, lociran na Čeneju odmah nadomak Novog Sada, nosi

PIVO Estrella Damm

PIVO – Estrella Damm

Pivo Estrella Damm je pravi je izbor za sve ljubitelje piva, koji žele da popiju autentično i izvorno špansko pivo.

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.