Jedan od načina da dobijete komercijalne kvasce jeste da ih kultivišete iz flaširanog piva. Nije svako pivo pogodno za ovu proceduru, jer je većina piva bila pasterizovana pre nego što je puštena u prodaju, a pasterizacijom su uništeni kvasci koji su preostali nakon filtriranja. Dobra vest je da kod nas možete naći piva iz kojih možete kultivisati kvasce. Za to je potrebno obično dva ili tri dana, zato planirajte unapred. Uzmite flašu piva za koju znate da i dalje sadrži kvasce u sebi, proverite da li je bistra, jer se sediment kvasca taloži na dnu flaše. Pažljivo prospite (ne mislimo da bacite pivo, ali ga treba odvojiti od taloga) pivo tako da vam u flaši ostanu samo kvasci, a nakon toga dodajte kupovne kvasce u ovaj stalog. Dobro protresite, začepite plutom koja ima rupu kako bi puštala vazduh i sačekajte da počne aktivnost kvasca. Kada smesa počne da peni, kvasci su kultivisani i spremni za dodavanje.
Kućno pivarstvo – Kako kultivisati kvasce
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp