Kućno pivarstvo – Kako kultivisati kvasce

Jedan od načina da dobijete komercijalne kvasce jeste da ih kultivišete iz flaširanog piva. Nije svako pivo pogodno za ovu proceduru, jer je većina piva bila pasterizovana pre nego što je puštena u prodaju, a pasterizacijom su uništeni kvasci koji su preostali nakon filtriranja. Dobra vest je da kod nas možete naći piva iz kojih možete kultivisati kvasce. Za to je potrebno obično dva ili tri dana, zato planirajte unapred. Uzmite flašu piva za koju znate da i dalje sadrži kvasce u sebi, proverite da li je bistra, jer se sediment kvasca taloži na dnu flaše. Pažljivo prospite (ne mislimo da bacite pivo, ali ga treba odvojiti od taloga) pivo tako da vam u flaši ostanu samo kvasci, a nakon toga dodajte kupovne kvasce u ovaj stalog. Dobro protresite, začepite plutom koja ima rupu kako bi puštala vazduh i sačekajte da počne aktivnost kvasca. Kada smesa počne da peni, kvasci su kultivisani i spremni za dodavanje.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

TUTANKAMONOVO PIVO

Zahvaljujući arheolozima, uz saradnju nauke i dozom mašte, napravljeno je Tutankamon pivo. U ruševinama starog Egipta pronađeni su ostaci pivara i piva.

Pivara Black Turtle

Jedna od naših najstarijih i najvećih craft pivara, počela je sa radom još 2010. godine u  selu Kukujevci, nadomak Šida

Češka piva u Srbiji

Priča o Češkoj Republici i pivu najčešće započinje dobro poznatom statistikom, koja već godinama unazad pokazuje da su Česi neprikosnoveni