Kućno pivarstvo – Sladovi

Prilikom proizvodnje piva postoje dve glavne vrste slada na koje bi trebali da obratite pažnju: osnovni sladovi i specijalni sladovi. Pivari (kao i kućni pivari) koriste kombinacije ove dve vrste slada u svojim receptima. Mešanje i kombinacija osnovnih i specijalnih sladova dovodi do različitih stilova piva.

U čemu je štos? Osnovni sladovi predstavljaju "hranu" za kvasce kako bi ti isti kvasci mogli da "prave" alkohol. Treba ih izmrviti pre stavljanja u pivo, jer tako razbijamo njihove kompleksne šećere u jednostavne šećere. Specijalni sladovi se uglavnom koriste za ukus, miris i bojenje piva. Za razliku od osnovnih sladova, specijalne sladove ne treba mrviti pre stavljanja u pivo. Oni se aktiviraju na jednostavan način, samo ih potopite u vruću vodu, kao kada pravite čaj i to je sasvim dovoljno za njihovu aktivaciju.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Lako i jednostavno

Ako za vikend planirate da odgledate neku utakmicu ili samo da se okupite sa prijateljima kod kuće ovo je pravi