Kućno pivarstvo – Sladovi

Prilikom proizvodnje piva postoje dve glavne vrste slada na koje bi trebali da obratite pažnju: osnovni sladovi i specijalni sladovi. Pivari (kao i kućni pivari) koriste kombinacije ove dve vrste slada u svojim receptima. Mešanje i kombinacija osnovnih i specijalnih sladova dovodi do različitih stilova piva.

U čemu je štos? Osnovni sladovi predstavljaju "hranu" za kvasce kako bi ti isti kvasci mogli da "prave" alkohol. Treba ih izmrviti pre stavljanja u pivo, jer tako razbijamo njihove kompleksne šećere u jednostavne šećere. Specijalni sladovi se uglavnom koriste za ukus, miris i bojenje piva. Za razliku od osnovnih sladova, specijalne sladove ne treba mrviti pre stavljanja u pivo. Oni se aktiviraju na jednostavan način, samo ih potopite u vruću vodu, kao kada pravite čaj i to je sasvim dovoljno za njihovu aktivaciju.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Američki paradoks

Kao i u mnogo čemu, pa tako i u pivskim stilovima, Amerika je posebna u odnosu na ostatak sveta, a

Kineski festival piva

Muzika, turisti, tradicionalna hrana, veliki šatori i puno hrane i piva – nije Oktoberfest, to je Qingdao International Beer Festival,

Najskuplji divlji ALE

Lost Abbey Cable Car Kriek je jedno od najskupljih piva na svetu. Stil ovog piva je američki divlji Ale, a

ISTRAŽUJEMO Kraft pivo u Srbiji

Prema podacima Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, danas je oko 50 odsto manje kraft pivara u odnosu na doba pred koronu i one svojom ukupnom

NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc