Kućno pivarstvo – Sladovi

Prilikom proizvodnje piva postoje dve glavne vrste slada na koje bi trebali da obratite pažnju: osnovni sladovi i specijalni sladovi. Pivari (kao i kućni pivari) koriste kombinacije ove dve vrste slada u svojim receptima. Mešanje i kombinacija osnovnih i specijalnih sladova dovodi do različitih stilova piva.

U čemu je štos? Osnovni sladovi predstavljaju "hranu" za kvasce kako bi ti isti kvasci mogli da "prave" alkohol. Treba ih izmrviti pre stavljanja u pivo, jer tako razbijamo njihove kompleksne šećere u jednostavne šećere. Specijalni sladovi se uglavnom koriste za ukus, miris i bojenje piva. Za razliku od osnovnih sladova, specijalne sladove ne treba mrviti pre stavljanja u pivo. Oni se aktiviraju na jednostavan način, samo ih potopite u vruću vodu, kao kada pravite čaj i to je sasvim dovoljno za njihovu aktivaciju.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Jerry

Na ekskluzivnoj lokaciji u Beogradu nalaze se moderno koncipirani i luksuzno opremljeni elitni restoran Jerry. Uvođenjem novih svetskih trendova i

Promocija kraft piva

U petak 14.09.2018. godine u City Pub-u tj. Pivzdarija Pab-u , sa početkom u 20h, održaće se promocija piva pivare

Premijera iz pivare Tron

Do sadašnju bogatu ponudu Pivara Tron je osvežila potpuno novim ukusom. HEARTBEET je IPA pivo sa cveklom. Kako sami kažu

Kako prepoznati dobro pivo

Pivski svet šareniji je nego ikada. Nove pivare, paleta pivskih ukusa koja ima sve više nijansi, stilovi i podstilovi, kraft

Četir` konja debela

Gradska pivnica Četir` konja debela najstarija je u zemlji i nudi velik izbor kvalitetnih piva, koja se odlično slažu uz sočno pripremljena jela.