Karbonizacija piva u kućnim uslovima

Ključni deo proizvodnje piva jeste karbonizacija. Veoma je bitno da vaše pivo bude karbonisano taman koliko treba. Ako je pivo previše karbonisano dobićete previše pene. Takođe, ako je vaše pivo premalo karbonisano neće biti gazirano niti će imati penu.

Bitno je znati da nisu sva piva na istom nivou karbonizacije i to je sasvim normalno. Imamo dve ključne metode karbonizacije, to jeste flaširanje i karbonizacija u buretu. Većina pivara se opredeli za flaširanje. Iako je proces flaširanja veoma dosadan i ume da bude frustrirajuć lepo je imati sopstveno flaširano pivo. Postoji nekoliko metoda kojima se pivo karboniše ovim putem. Treba znati da sve ove metode vrše nakon fermentacije i pre samog flaširanja.

Prva, i najjednostavnija, metoda jeste uz šećer. Rastvorite predhodno poznatu količinu šećera u destilovanoj vodi i dodajte ga vašem pivu pre flaširanja. Malo promešajte pivo, a potom ga flaširajte. Druga metoda je uz pomoć suvog ekstrakta slada. Proces je potpuno isti kao i kod predhodne metode. Na samom kraju postoji i najpraktičnija metoda, a to je uz pomoć tableta za karbonizaciju. One se takođe dodaju u pivo pre flaširanja i veoma su jednostavne za korišćenje. Jedina njihova mana je što će vaše pivo uvek biti karbonisano na istom nivou, te ne možete da birate nivo karbonizacije u vašem pivu. Ove tablete se uglavnom mogu naći u lokalnim craft pivarama ili beer storovima i tamo se mogu kupiti. Drugi vid karbonizacije je karbonizacija u buretu. Ovaj način karbonizacije piva ima jednu bitnu prednost, a to je da ne morate da prolazite kroz ceo proces flaširanja.

Ovaj vid karbonizacije može da se vrši na dva načina – veštački ili prirodno. Veštački metod podrazumeva da odložite vaše bure sa pivom u frižider. Kroz ceo ovaj proce pivo stoji u frižideru, te mu kroz nekoliko dana dodajete CO2. Veoma jednostavno i efikasno. Drugi, odnosno prirodni, metod se više ne koristi toliko. On je uključivao dodavanje šećera ili suvog ekstrakta slada, te bi se odvijala ista reakcija kao i kod flaširanja. Ovaj metod se više ne koristi jer se pokazao kao nepouzdan.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Austrija i pivo

U nekoj igri asocijacija bilo bi relativno lako stići do tačnog rešenja: Mocart, valcer, Saher torta, skijanje. Naravno, asocijacije, u

133 godine staro, a pitko

Zaposleni u fabrici Carlsberg u Kopenhagenu čistili su podrum ove pivare, kada su pronašli neotvorenu bocu koja stoji tu čak

Blagodeti hmelja

Češka je smatrana za jednu od zemalja u kojoj pivo nije samo piće, nego i deo kulture. Tokom srednjeg veka

Želite li da živite večno

Umerena konzumacija piva pokreće povoljne metaboličke procese u našem organizmu, a evo i koje Svima je dobro poznato da umereno

sabro vienna pivo

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.

pivo i burgeri restoran kod brke

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.