Karbonizacija piva u kućnim uslovima

Ključni deo proizvodnje piva jeste karbonizacija. Veoma je bitno da vaše pivo bude karbonisano taman koliko treba. Ako je pivo previše karbonisano dobićete previše pene. Takođe, ako je vaše pivo premalo karbonisano neće biti gazirano niti će imati penu.

Bitno je znati da nisu sva piva na istom nivou karbonizacije i to je sasvim normalno. Imamo dve ključne metode karbonizacije, to jeste flaširanje i karbonizacija u buretu. Većina pivara se opredeli za flaširanje. Iako je proces flaširanja veoma dosadan i ume da bude frustrirajuć lepo je imati sopstveno flaširano pivo. Postoji nekoliko metoda kojima se pivo karboniše ovim putem. Treba znati da sve ove metode vrše nakon fermentacije i pre samog flaširanja.

Prva, i najjednostavnija, metoda jeste uz šećer. Rastvorite predhodno poznatu količinu šećera u destilovanoj vodi i dodajte ga vašem pivu pre flaširanja. Malo promešajte pivo, a potom ga flaširajte. Druga metoda je uz pomoć suvog ekstrakta slada. Proces je potpuno isti kao i kod predhodne metode. Na samom kraju postoji i najpraktičnija metoda, a to je uz pomoć tableta za karbonizaciju. One se takođe dodaju u pivo pre flaširanja i veoma su jednostavne za korišćenje. Jedina njihova mana je što će vaše pivo uvek biti karbonisano na istom nivou, te ne možete da birate nivo karbonizacije u vašem pivu. Ove tablete se uglavnom mogu naći u lokalnim craft pivarama ili beer storovima i tamo se mogu kupiti. Drugi vid karbonizacije je karbonizacija u buretu. Ovaj način karbonizacije piva ima jednu bitnu prednost, a to je da ne morate da prolazite kroz ceo proces flaširanja.

Ovaj vid karbonizacije može da se vrši na dva načina – veštački ili prirodno. Veštački metod podrazumeva da odložite vaše bure sa pivom u frižider. Kroz ceo ovaj proce pivo stoji u frižideru, te mu kroz nekoliko dana dodajete CO2. Veoma jednostavno i efikasno. Drugi, odnosno prirodni, metod se više ne koristi toliko. On je uključivao dodavanje šećera ili suvog ekstrakta slada, te bi se odvijala ista reakcija kao i kod flaširanja. Ovaj metod se više ne koristi jer se pokazao kao nepouzdan.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Rubin

Danas bi vam predstavili restoran Rubin, jedan od simbola beogradskog ugostiteljstva. Već decenijama sve u ovom elitnom restoranu počiva na

Restoran New Marinero

Restoran – splav New Marinero nalazi se na obali Dunava, na međi između starog kaldrmisanog i ovog drugog, novijeg dela

Restoran Caruso

Od nedavno na beogradskoj gastro sceni je prisutan restoran, pod imenom Caruso, a koji uzburkao restoransku scenu naše prestonice. Naime,

Craft pivare

Novosadska Zanatska Pivara Detaljnije Pivara Dragstor Detaljnije Pivara Patuljak Detaljnije Heisenberg Craft Brewery Detaljnije Mr Smith Craft Brewery Detaljnije Šlif