Karbonizacija piva u kućnim uslovima

Ključni deo proizvodnje piva jeste karbonizacija. Veoma je bitno da vaše pivo bude karbonisano taman koliko treba. Ako je pivo previše karbonisano dobićete previše pene. Takođe, ako je vaše pivo premalo karbonisano neće biti gazirano niti će imati penu.

Bitno je znati da nisu sva piva na istom nivou karbonizacije i to je sasvim normalno. Imamo dve ključne metode karbonizacije, to jeste flaširanje i karbonizacija u buretu. Većina pivara se opredeli za flaširanje. Iako je proces flaširanja veoma dosadan i ume da bude frustrirajuć lepo je imati sopstveno flaširano pivo. Postoji nekoliko metoda kojima se pivo karboniše ovim putem. Treba znati da sve ove metode vrše nakon fermentacije i pre samog flaširanja.

Prva, i najjednostavnija, metoda jeste uz šećer. Rastvorite predhodno poznatu količinu šećera u destilovanoj vodi i dodajte ga vašem pivu pre flaširanja. Malo promešajte pivo, a potom ga flaširajte. Druga metoda je uz pomoć suvog ekstrakta slada. Proces je potpuno isti kao i kod predhodne metode. Na samom kraju postoji i najpraktičnija metoda, a to je uz pomoć tableta za karbonizaciju. One se takođe dodaju u pivo pre flaširanja i veoma su jednostavne za korišćenje. Jedina njihova mana je što će vaše pivo uvek biti karbonisano na istom nivou, te ne možete da birate nivo karbonizacije u vašem pivu. Ove tablete se uglavnom mogu naći u lokalnim craft pivarama ili beer storovima i tamo se mogu kupiti. Drugi vid karbonizacije je karbonizacija u buretu. Ovaj način karbonizacije piva ima jednu bitnu prednost, a to je da ne morate da prolazite kroz ceo proces flaširanja.

Ovaj vid karbonizacije može da se vrši na dva načina – veštački ili prirodno. Veštački metod podrazumeva da odložite vaše bure sa pivom u frižider. Kroz ceo ovaj proce pivo stoji u frižideru, te mu kroz nekoliko dana dodajete CO2. Veoma jednostavno i efikasno. Drugi, odnosno prirodni, metod se više ne koristi toliko. On je uključivao dodavanje šećera ili suvog ekstrakta slada, te bi se odvijala ista reakcija kao i kod flaširanja. Ovaj metod se više ne koristi jer se pokazao kao nepouzdan.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Papa Joe

Priča restorana Papa Joe počela je sada već davne 1989. godine u Beogradu. Zahvaljujući kvalitetnoj usluzi, ovaj restoran je stekao

Pivo sa ukusom pice

Kućni pivar iz Čikaga, koji pravi pivo u svojoj garaži, nedavno je napravio pivo sa ukusom pice. Tom Seefurth je

Restoran Bella Napoli

Restoran, ali i picerija Bella Napoli otvoren je 1999. godine, a u vreme otvaranja bio je zamišljen kao porodični restoran

Šta ustvari izaziva mamurluk

Sigurno ste mislili da mamurluk izaziva alkohol u pivu, no nauka kaže drugačije i etiketira glavnog krivca Jaka glavobolja, suva

JELEN PIVO Časti nove tate

Ako si upravo postao tata, Jelen ti poklanja gajbu piva sa tvojim imenom da počastiš ekipu   U susret nam dolaze periodi slava i praznika,

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja