Za proizvodnju ovog piva korišćeni su kvasci i recepturu koja je bila standard za taj vremenski period
Mikrobi kvasaca iz najstarije sačuvane flaše piva se koriste za proizvodnju piva, a koje bi trebalo da ima sve karakteristike koje je pivo imalo krajem 18. veka.
Možda vam ovo zvuči suviše nerealno i previše naučnofantastično, ali verovali ili ne, zaista je tako. Ovi kvasci su zaista ekstraktovani iz flaše piva koja se nalazila pod vodom oko 220 godina. Flaša je pronađena u olupini broda koji je potonuo krajem 18. veka nadomak Australijske obale. Istraživači su koristili ove kvasce kako bi napravili blago pivo, a osim kvasaca koristili su i recepturu koja je bila standard za taj vremenski period. Istraživači tvrde da je krajnji proizvod veoma karakterističan, te su izjavili: „Radi se o veoma slatkom i svežem pivu, a mi bi ga poredili sa siderom“. Ova izrazita slatkoća dolazi od kvasaca.
Istraživači su takođe otkrili i istorijski dokaz slavnog engleskog piva iz tog vremena – ovo pivo je bilo poznato po svom slatkom ukusu sličnom sideru. Iz ovih dokaza možemo zaključiti da naučnici nisu bili mnogo daleko od originala i da su uspešno „reanimirali“ ovo staro pivo. Kao što smo već naveli, mikrobi kvasaca koji su korišćeni za ovo pivo ekstraktovani su iz jedne od 26 neoštećenih flaša pronađenih u olupini ovog broda. Ekskavacija ovog broda je obavljena početkom 90-ih godina prošlog veka i pored flaša piva pronađene su flaše vina, viskija i džina.
Zanimljivo je da je ostala samo jedna ne otvorena flaša ovog piva, ova flaša se sada nalazi u Muzeju Kraljice Viktorije i uživa u tituli najstarijeg piva na svetu. Najbliža konkurencija, po starosti, ovoj flaši je 133-godišnja flaša koja se nalazi u Carlsberg-ovom muzeju u Danskoj. Istraživači imaju plan da naprave limitiranu seriju kraft piva koja će isključivo koristiti ove 220-godišnje stare kvasce.