Oživljena piva iz 18. veka

Za proizvodnju ovog piva korišćeni su kvasci i recepturu koja je bila standard za taj vremenski period

Mikrobi kvasaca iz najstarije sačuvane flaše piva se koriste za proizvodnju piva, a koje bi trebalo da ima sve karakteristike koje je pivo imalo krajem 18. veka.

Možda vam ovo zvuči suviše nerealno i previše naučnofantastično, ali verovali ili ne, zaista je tako. Ovi kvasci su zaista ekstraktovani iz flaše piva koja se nalazila pod vodom oko 220 godina. Flaša je pronađena u olupini broda koji je potonuo krajem 18. veka nadomak Australijske obale. Istraživači su koristili ove kvasce kako bi napravili blago pivo, a osim kvasaca koristili su i recepturu koja je bila standard za taj vremenski period. Istraživači tvrde da je krajnji proizvod veoma karakterističan, te su izjavili: „Radi se o veoma slatkom i svežem pivu, a mi bi ga poredili sa siderom“. Ova izrazita slatkoća dolazi od kvasaca.

Istraživači su takođe otkrili i istorijski dokaz slavnog engleskog piva iz tog vremena – ovo pivo je bilo poznato po svom slatkom ukusu sličnom sideru. Iz ovih dokaza možemo zaključiti da naučnici nisu bili mnogo daleko od originala i da su uspešno „reanimirali“ ovo staro pivo.  Kao što smo već naveli, mikrobi kvasaca koji su korišćeni za ovo pivo ekstraktovani su iz jedne od 26 neoštećenih flaša pronađenih u olupini ovog broda. Ekskavacija ovog broda je obavljena početkom 90-ih godina prošlog veka i pored flaša piva pronađene su flaše vina, viskija i džina.

 Zanimljivo je da je ostala samo jedna ne otvorena flaša ovog piva, ova flaša se sada nalazi u Muzeju Kraljice Viktorije i uživa u tituli najstarijeg piva na svetu. Najbliža konkurencija, po starosti, ovoj flaši je 133-godišnja flaša koja se nalazi u Carlsberg-ovom muzeju u Danskoj. Istraživači imaju plan da naprave limitiranu seriju kraft piva koja će isključivo koristiti ove 220-godišnje stare kvasce.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Proleće

Restoran Proleće nalazi se pod upravom kompanije Varoš kapije. Ova kompanija nastavlja tradiciju klasičnih beogradskih restorana tradicionalne kuhinje. Varoš kapija

Restoran Sunset

Restoran Sunsetotvoren je pre više od dve decenije u Beogradu. Od skromnih početaka, pa do današnjeg izdanja, prešao je put

Lageri i sendviči

Ako u kulinarsko – pivskom svetu postoji par koji je kao stvoren jedno za drugo, toliko prirodan da se bez