Dokazano – Pivo nas čini pametnijim

Utvrđeno je da hmelj, sastojak piva, povećava funkcije mozga u visokim dozama, a evo i kako

Nedavna studija na državnom univerzitetu u Oregonu, SAD, otkrila je da flavonoid u hmelju, koji se koristi za proizvodnju piva, povećava intelektualnu funkciju kod miševa.

Većina ne želi to da prizna, ali izgleda da nas pivo čini pametnijima.Utvrđeno je da hmelj, sastojak piva, povećava funkcije mozga u visokim dozama. Istraživači sa Univerziteta u Oregonu otkrili su da ksantohumol, tip flavonoida koji se nalazi u hmelju, poboljšava kognitivne funkcije kod mladih miševa. Važana stvar koju treba naglasiti jeste doza, naime čovek bi trebao da popije oko 3 520 piva dnevno kako bi mogao da oseti vidljiva poboljšanja kognitivnih sposobnosti. To zvuči pomalo nepraktično, s obzirom na to kada bi neko zaista popio toliko piva za jedan dan verovatno bi umro od prevelike količine alkohola. Bez obzira na to, nepraktično visoke doze ksantohumola povećavaju sposobnost mladih miševa da se prilagode promenama u okruženju.

Da bi izmerili poboljšanje moždanih funkcija, istraživači su, putem injekcije,  administrovali flavonoid i pustili životinje da pronađu izlaz iz posebno dizajniranih lavirinta. Miševi koji su dobili najveće doze flavonoida su takođe i najbrže pronašli izlaz iz lavirinta. Loša vest je da stariji miševi nisu pokazivali nikakva poboljšanja u moždanim funkcijama. Naučnici se nadaju da će se u budućnosti ksantohumol moći koristiti za lečenje problema povezanih sa visokim krvnim pritiskom, gojaznošću i poremećajima pamćenja. Ovaj flavonoid, kao i mnogi drugi, ima sposobnost da pomaže pri formiranju novih sećanja. Iako, na žalost, i dalje ne utiče na ljude, naučnici se nadaju da će uspeti da proizvedu ekstrakt ovog flavonoida koji će ljudi moći konvencijalno da koriste.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1