Ovo su najbolja srpska tamna piva

U dobrom crnom pivu miris, ukus i svežina moraju predstavljati harmoničnu celinu i ni jedna od ovih osobina ne sme se izdvajati

U pivu uživaju sva čula. Dok otvaramo flašu ili limenku, čulo sluha. Sledeće čulo koje uživa je čulo vida. Ovde ćemo se zastati, jer je reč o tamnom pivu. Boja piva igra bitnu ulogu u celom procesu uživanja u pivu. Podela na tamna i svetla piva je opšta odrednica i često je teško napraviti razliku jer se radi o nijansama.  Za proizvodnju tamnog piva koristi se nekoliko vrsta sladova: svetli slad, neophodan za bilo koje pivo, specijalni, posebno tretirani slad, karamelizovani slad i prženi slad. Boja piva zavisi isključivo od načina pripreme slada. Povišenjem temperature na kojoj se suši slad povećava se tamni intenzitet njegove boje.  Sledeće čulo je čulo ukusa, ali ne možemo ga razdvojiti od čulom mirisa. Tamna piva treba da osvežavaju, da imaju čist i prijatan ukus i miris. U dobrom crnom pivu miris, ukus i svežina moraju predstavljati harmoničnu celinu i ni jedna od ovih osobina ne sme se izdvajati. Najvažnije osobine piva su ukus i miris, boja, koloidna stabilnost, penivost i postojanost.

Prilikom degustiranja srpskih tamnih kraft piva uzeli smo u obzir izgled piva, te obratili pažnju na izgled i stabilnost pene, zatim na talog na dnu boce i izgled piva u čaši. Zatim smo sipali pivo u čaše i fokusirali se na miris crnog piva i to na opšti miris, boquet i prisutnost mirisa hmelja. Nakon mirisa na red je došao ukus crnog piva i prilikom probanja smo vodili računa o ukusu hmelja, odnosu slada i alkohola, osobenosti svakog pojedinačnog crnog piva, kakav je opšti ukus u ustima i kakva je gustoća svakog piva. Nakon probanja piva sveli smo opšti utisak o svakom tamnom kraft pivu.

 

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

pivo i piletina Macchiato Fax

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

Ječam, slad, pivo

Bez dobrog slada nema dobrog piva Prosečni pivopija, dok konzumira svoje omiljeno pivo, uglavnom ne razmišlja o procesu proizvodnje piva,

Dolazi vreme radlera

Kada je jedno piće okruženo legendama, manje ili više neproverenim pričama, ponekad čak i kontraverzama, lako je zaključiti da se

Restoran Jazz Cafe

Restoran Jazz Cafe otvoren je krajem prošlog veka, a vlasnici kažu da im je želja bila da otvore restoran u

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.