BEER STYLE MAGAZIN PREPORUKA: Evo zbog čega treba da probate kraft pivo

Za kraft ili zanatska piva se često govori – To su ona skupa i gorka piva, ali da li je baš tako?

Proizvodnja kraft piva u Srbiji počela je 1991. godine, kada je otvorena prva srpska zanatska pivara. Pivara Krugher & Brent, otvorena je u Vršcu, u zadnjoj dekadi prošlog veka i dugo je bila jedina srpska zanatska pivara koja je nudila kraft pivo. Početkom dvehiljaditih godina se stidljivo otvara još nekoliko pivara, odnosno zanatska pivara The Black Turtle, pa pivara Sindikat, da bi se 2015. godine otvorila pivara Kabinet. Pivara Kabinet je bila prekretnica u srpskom zanatskom pivarstvu, jer je postavila moderne standarde, ali i pravac u kom treba da se razvija srpska kraft scena. U proteklih tri-četiri godine u Srbiji je otvoreno više od 50 zanatskih pivara.

U ovim pivarama, ali i u malim neregistrovanim i kućnim pivarama, proizvodi se kraft pivo. Ovo pivo se pravi na drugačiji način od svima nama poznatih i odomaćenih lager piva i često je sasvim drugačijeg ukusa, u odnosu na koji su konzumenti navikli. Takođe, ova piva se prave isključivo od hmelja, ječma, kvasca i vode.

Na srpskom tržištu zadnjih godina se tu i tamo mogu pronaći ova piva, odnosno prisutna su u pivnicama i pabovima, te u specijalizovanim prodavnicama za prodaju piva. U kafićima i restoranima kraft piva su slabo zastupljena. U trgovačkim lancima, marketima i komšijskim prodavnicama ova piva nisu prisutna ili su prisutna u minimalnim količinama.

Zantasko pivarstvo u Srbiji je mlada industrija, ali se razvija, te sa porastom potrošnje kraft piva ova piva će biti sve prisutnija, ali i dostupnija širokom krugu konzumenata.

Kraft piva u našoj zemlji široka populacija ne poznaje, a samim tim i ima neku odbojnost prema njima. To je pogrešno, no navike se teško menjaju, a nove još teže usvajaju. Za kraft piva se često govori – To su ona skupa i gorka piva, ali da li je baš tako?

Kraft piva su zbirno ime za zanatska piva, a ona imaju svoje stilove i podstilove. Ti stilovi i podstilovi imaju široku lepezu ukusa, od onih vrlo sličnih mainstream pivima, do onih gorkih, mlečnih ukusa, ukusa na kafu ili čokoladu, herbalnih ukusa, voćnih, ali i povrtnih ukusa i da ne nabrajamo dalje. Ovi ukusi direktno su vezani za stil ili podstil kom pripadaju, a definišu ih sirovine koje se dodaju u proizvodnji. Tako naprimer ukus čokolade ili kafe se dobija selekcijom specijalnih prženih ili preprženih sladova, za citrusne ukuse zaslužan je hmelj, a koji opet može biti glavni krivac za herbalne note, kvasci mogu da utiču na aromu, te su poznate arome banane u pšeničnim pivima, a koje daju specijalno kultivisani pivski kvasci. Da rezimiramo ovu kratku analizu – U kraft piva idu isključivo hmelj, ječam-slad, kvasac i voda, a u zavisnosti od sorte ili tretmana neke od ovih sirovina, definiše se i stil ili podstil piva.

Kraft piva umeju da budu vrlo neobična, no to je odlika svake zanatske proizvodnje. Njihova cena nije mala i to je ono što odbija pivopije od kraft piva. Doduše, u Srbiji je cena ovih piva možda ne prilagođena našem standardu, no glavni krivac za ovakvo stanje je slaba potrošnja ovih piva, ali i generalna ekonomska situacija u našoj zemlji.

Kada srpske zanatske pivare malo porastu, kada nauče da igraju po pravilima tržišta, kada budu uposlile svoje kapacite, te automatski snizile cene piva, a samim tim i došle do većeg broja konzumenata u Srbiji, srpska kraft piva će biti svima dostupna.

Do tada, mi vam savetujemo da probate kraft piva, počnite da eksperimentišete sa stilovima i podstilovima, nešto će vam se dopasti, a nešto i ne, ali ćete shvatiti da ovo nisu samo neka trendi piva, da ovo nije pomodarstvo, već da su ovo ozbiljno kreirana piva, često pripremljena od najkvalitetnijih sirovina.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1