KRAFT LAGERI: Ovo je 10 najboljih u Srbiji

Probali smo najbolje kraft lagere na srpskom tržištu, ocenili ih i dali svoj sud o njima

Reč Lager je nemačkog porekla i u prevodu znači čuvati. Ovaj stil piva ostavlja se posle pripreme da odležava nekoliko meseci na niskim temperaturama, bliskim nuli. Kraft lageri su piva donje fermentacije, što znači da se koriste kulture kvasca koje se talože na dnu i tu vrše svoju fermentaciju pri niskim temperaturama – hladno vrenje. Kraft lageri se piju rashlađeni na temperaturama 5 -­14° C, a natočeni u čašu daje bogatu i trajnu penu, punog su ukusa, zbog relativno velikog udela neprevrelog ekstrakta. Ova piva imaju izraženu gorčinu i aromu zbog veće količine hmelja koji se dodaje prilikom pripreme. Kraft lageri se mogu podeliti u grupe i u osnovi se razlikuju prema tvrdoći vode, te razgrađenosti i boji slada za pripremu sladovine. Upravo zbog tvrdoće vode i vrste slada tipovi kraft lagera se međusobno razlikuju po nijansama boje, a koja se proteže od svetložute do crvenosmeđe, punoći ukusa i aromi. Lager je svetski najpopularniji stil piva, a kraft lageri sve više stiču popularnost i prete da zagospodare i kraft scenom u Srbiji. Srpske zanatske pivare sve više proizvode ovaj stil piva, a konzumenti u Srbije se sve češće opredeljuju za kraft lagere. Ovaj trend se povezuje sa usvojenim navikama potrošača piva, ali i sa nižom cenom kraft lagera u odnosu na ostala kraft piva. Kada govorimo o najboljem lageru u Srbiji, teško je izdvojiti konkretno pivo, no mi smo mišljenja da njihovo vreme tek dolazi i da će se vodeće srpske zanatske pivare utrkivati koja će bolji kraft lager da ponudi tržištu.

 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

PIVSKI STILOVI: Pale ale

Upoznajemo vas sa simbolom zanatskog pivarstva – ejlom, ali vam i predstavljamo najautentičniji srpski ejl.

Mezestoran Dvorište

Skriven od gradske vreve, lociran u Svetogorskoj 46, izložen svežim povetarcima sa Krita, Jadrana, Andaluzije i Bliskog Istoka donosi u

Restoran Voulez – Vous

Smešten na beogradskom Neimaru, odmah ispod parka, restoran Voulez-Vous na prvi pogled osvaja otvorenim prostorom u kome bašta i unutrašnji

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju