KRAFT LAGERI: Ovo je 10 najboljih u Srbiji

Probali smo najbolje kraft lagere na srpskom tržištu, ocenili ih i dali svoj sud o njima

Reč Lager je nemačkog porekla i u prevodu znači čuvati. Ovaj stil piva ostavlja se posle pripreme da odležava nekoliko meseci na niskim temperaturama, bliskim nuli. Kraft lageri su piva donje fermentacije, što znači da se koriste kulture kvasca koje se talože na dnu i tu vrše svoju fermentaciju pri niskim temperaturama – hladno vrenje. Kraft lageri se piju rashlađeni na temperaturama 5 -­14° C, a natočeni u čašu daje bogatu i trajnu penu, punog su ukusa, zbog relativno velikog udela neprevrelog ekstrakta. Ova piva imaju izraženu gorčinu i aromu zbog veće količine hmelja koji se dodaje prilikom pripreme. Kraft lageri se mogu podeliti u grupe i u osnovi se razlikuju prema tvrdoći vode, te razgrađenosti i boji slada za pripremu sladovine. Upravo zbog tvrdoće vode i vrste slada tipovi kraft lagera se međusobno razlikuju po nijansama boje, a koja se proteže od svetložute do crvenosmeđe, punoći ukusa i aromi. Lager je svetski najpopularniji stil piva, a kraft lageri sve više stiču popularnost i prete da zagospodare i kraft scenom u Srbiji. Srpske zanatske pivare sve više proizvode ovaj stil piva, a konzumenti u Srbije se sve češće opredeljuju za kraft lagere. Ovaj trend se povezuje sa usvojenim navikama potrošača piva, ali i sa nižom cenom kraft lagera u odnosu na ostala kraft piva. Kada govorimo o najboljem lageru u Srbiji, teško je izdvojiti konkretno pivo, no mi smo mišljenja da njihovo vreme tek dolazi i da će se vodeće srpske zanatske pivare utrkivati koja će bolji kraft lager da ponudi tržištu.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Hanan

Hanan je restoran koji svojim gostima uvek nudi nešto više, a ono što ga izdvaja od ostalih beogradski restorana je

BISER ISTOČNE SRBIJE – ZAJEČARAC

Zaječarsko pivo je zvanično prvi put proizvedeno 1895. godine u Zaječarskoj pivari, koju je osnovalo “Zaječarsko industrijsko udruženje”. Pivara je

Alarmi za čaše?

Alarmi za čaše?

Verovali ili ne ali krađa čaša predstavlja veliki problem za svaki ugostiteljski objekat. Naročito su na udaru pivnice i kafići,

pivo i piletina Macchiato Fax

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.