4 NAJBOLJE SRPSKE IPA: Nema iznenađenja u ovoj godini

Pročitajte koje su srpske IPA bile najtraženije u kafićima i restoranima, tokom 2020. godine

Indian Pale Ale je jedan od najpopularnijih pivskih stilova, kada je reč o kraft pivima. Ovaj stil je munjevitom brzinom osvojio srca pivopija širom sveta, ali i kod nas, te možemo primetiti veliki broj domaćih IPA po specijalizovanim prodavnicama piva, pivnicama, restoranima i kafićima. Svaka domaća kraft pivara proizvodi IPA pivo. Ovo je svakako za očekivati, jer ipak je reč o jednom od najuticajnijih pivskih stilova.

Međutim, nisu sve domaće IPA istog kvaliteta. Šta više, postoje velike razlike između kraft pivara i možmo primetiti da su IPA pojedinih zanatskih pivara na visokom nivou, dok drugi jedva uspevaju da dostignu prosečan kvalitet. U želji da vas uputimo ka kvalitetnim pivima, te da prepoznamo sam vrh domaće kraft scene, danas smo odlučili da vam predstavimo 4 najbolja domaća Indian Pale Ale piva.

Mesto broj 4: Matador iz pivare Tron

Iako je reč o crvenom IPA pivu, Matador iz pivare Tron u potpunosti uspeva da zaokupira sva čula onoga ko ga pije.Pored toga što je Matador prvo crveno IPA pivo u Srbiji, ono je i najviše nagrađivano pivo pivare Tron. Ovo pivo karakteriše svilenkasta svetlo braon pena, duboko crvena boja i arome bobičastog voća, karamele i borovnice. Matador je pivo sa čak 6,3% alkohola, koji je odlično prikriven u samoj tehnologiji proizvodnje, te se mora biti obazriv prilikom degustacije.

Mesto broj 3: Hoptopod iz pivare Dogma

Hoptopod iz pivare Dogma, po mišljenju mnogih kritičara jeste celokupno najbolje domaće IPA pivo. Međutim, mi smo se odlučili da ga stavimo na treće mesto. Ovo je klasičan India Pale Ale, a koji je proizveden pod uticajem američke pivarske škole. U njemu dominiraju arome tropskog voća, u kojima opet preovladava ananas i grejpfrut. Za ove arome glavni je “krivac” miks američkih sorti hmelja – Mosaic i Simcoe. Dominantnom ukusu dobijenom od hmelja podršku daje fini balans kombinacije ječmenih sladova, a koji sinergijski upotpunjuju prepoznatljiv ukus ovog jedinstvenog piva.

Mesto broj 2: Indijski Šlif iz pivare Šlif

Indijski Šlif je relativno nova i izuzetno zanimljiva American IPA koja nam dolazi iz kraft pivare Šlif. Kada je reč o proizvodnji i tehnološkom procesu, valja istaći da se ova odlična IPA pravi kombinacijom bledog i karamel ječmenog slada, uz prisustvo američkih sorti hmelja, a koji poseduju izrazite karakteristike citrusnih nota, te posebno selekcionisanih sorti kvasca. Upravom kombinacijom nekoliko vrsta slada, hmelja i kvasca ovo pivo poseduje jake i osvežavajuće tonove, te savršenu gorčinu uz lagan i neprimetan ukus alkohola.

Mesto broj 1: SuperNova iz pivare Kabinet

SuperNova je vrlo karakteristična IPA, bakarno – narandžaste boje, te pivo koje je jedno od najprepoznatljivijih piva pivare Kabinet. SupeNova je fino – gazirano pivu, koje poseduje primamljive, ali i prepoznatljive arome breskve i vanile, uz blage note hmeljne gorčine. Ovo pivo sadrži veoma postojanu penu, koja je praćena intenzivnim ukusima slada, tropskog voća, narandže, ananasa i kajsija. Kod ovog odličnog piva do izražaja dolazi i nežno – gorak aftertaste. Vrhunsko pivo i vrhunski predstavnik svoga stila, ali i pivo koje je odlično prilagođeno ukusima konzumenata u Srbiji.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1