DA LI STE ZNALI: Kvasac određuje pravac kraft piva

Osim kvalitetne vode, hmelja i ječma, pivski kvasac je taj koji igra glavnu ulogu u spravljanju kraft piva

Na svetskoj pivskoj sceni registrovano je više stotina stilova piva, međutim širom sveta i kod nas uglavnom se piju industrijski lageri. Ipak, kada je reč o Srbiji, situacija se znatno promenila pre nekoliko godina pojavom zanatskih pivara kao što su Kabinet, Kaš, Crow ili recimo Dogma.

Kvalitet, ne kvantitet kraft piva

Iako je u našoj zemlji zanatsko pivarstvo u povoju, kraft piva imaju dugu tradiciju. Ova piva su vrlo je kvalitetna, jer se proizvode u manjim količinama i u nezavisnim mikro pivarama, te se akcenat u proizvodnji stavlja na savršenu aromu i besprekoran kvalitet.

Četiri čarobna sastojka kraft piva

Kraft pivo se kuva isključivo od prirodnih sastojaka i bez dodavanja veštačkih dodataka, emulgatora i konzervansa. Većina zanatskih pivara u Srbiji ga kuva po sličnim recepturama, a kako bi se dobio odličan kraft, sem kvasca, vode, hmelja i slada, u njega je potrebno uneti i puno ljubavi.
Inače, većina smatra da voda igra glavnu ulogu u pripremi ukusnog i pitkog piva, a da li je baš tako?
Delimično jeste, jer sem kvalitetne vode, pivski kvasac je taj koji zapravo “alhemičar”, jer da nema kvasca, ne bi bilo ni piva. Bez kvasca ne bi bilo vrenja, te bi od krafta ostala samo providna tečnost koju niko ne bi pio. Kvasac je zadužen da od fermentisanog šećera stvori alkohol, ali utiče i na stil piva.

Kvasac kreiraju stilove kraft piva

Ejl kvasci gornje fermentacije specifični su po tome što se podižu na površinu tečnosti u fermentore. Koriste se za stilove poput ejlova, stauta, portera, pšeničnih piva, Altbier i Kölsch piva.
Kvasci donje fermentacije se koriste za stilove Lager, Pilsner, Bock, Dortmunder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1