KRAFT PIVO: Na kojim temperaturama se piju kraft piva

KRAFT PIVO: Na kojim temperaturama se piju kraft piva

Da li ste znali da boja piva i njegov stil određuju temperaturu na kojoj se pije kraft pivo

Većina pivopija pije hladno pivo, jer su mišljenja da je mlako pivo bljutavo i bezukusno. Međutim, nije baš tako.

Ova pravila ne važe za kraft odnosno zanatska piva, jer niske temperature ublažavaju receptore na jeziku i zato, ako se pije hladno, se ne oseti njegova prava aroma.

Boja piva i njegov stil određuju temperaturu na kojoj se pije – primera radi svetlija se obično služe hladna, veoma tamna su bolja kad se manje ohlade, dok je podrumska temperature rezervisana za tipične engleske stilove piva.

Temperatura piva

Veoma hladna (0 do 4°C)

Na ovim temperaturama piju se takozvana osvežavajuća, letnja piva koje odlično gase žeđ. Klasični primeri ovih piva su pale ale, lageri, piva sa malo alkohola, bezalkoholna piva i cideri odlično su kada se piju hladni.

Hladna (od 4 do 7°C)

Ukoliko volite hefeweizen, kristalweizen i voćna piva, kao i premium lagere, pilsnere i lagere sa puno alkohola, ali i tamne lagere, trebalo bi da ih pijete na ovoj temperaturi.

Srednje hladna (od 8 do 12°C)

Nećete pogrešiti ako na ovim temperaturama poslužite američki pale ale, amber ale, stout, porter, belgijski ale, dunkel, dunkelweizen, nemačka crna, irski ale ili tripel piva.

Podrumska temperatura (od 12 do 14°C)

Ako ste u mogućnosti na podrumskoj temperaturi čuvajte bitter,  tamna ale piva, indian pale ale, engleski pale ale, abbey dubbel, belgijski ale, bock piva, saison, škotski ale, engleski cider i jača stout piva.

Topla (od 14 do 16°C)

Postoje i piva koja se piju topla, a to su quadrupel, imperial stout, double IPA, doppelbock i eisbock.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Modena

Sa pogledom na centralni gradski trg, kafe picerija Modena će vas ušuškati u svom prijatnom i modernom ambijentu i zaustaviti

PIVO SA OBALE DUNAVA

Davne 1748. godine je Marija Terezija počela da naseljava prostore Vojvodine doseljenicima iz Austrije i Nemačke. Počeci proizvodnje piva u

Craft bar Tehnologʼs

Njihova osnovna delatnost je meso, zanatski proizvodi od mesa koje proizvode u saradnji sa malim prerađivačima. Njihova zanatska mesna filozofija

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju