KRAFT PIVO: Na kojim temperaturama se piju kraft piva

KRAFT PIVO: Na kojim temperaturama se piju kraft piva

Da li ste znali da boja piva i njegov stil određuju temperaturu na kojoj se pije kraft pivo

Većina pivopija pije hladno pivo, jer su mišljenja da je mlako pivo bljutavo i bezukusno. Međutim, nije baš tako.

Ova pravila ne važe za kraft odnosno zanatska piva, jer niske temperature ublažavaju receptore na jeziku i zato, ako se pije hladno, se ne oseti njegova prava aroma.

Boja piva i njegov stil određuju temperaturu na kojoj se pije – primera radi svetlija se obično služe hladna, veoma tamna su bolja kad se manje ohlade, dok je podrumska temperature rezervisana za tipične engleske stilove piva.

Temperatura piva

Veoma hladna (0 do 4°C)

Na ovim temperaturama piju se takozvana osvežavajuća, letnja piva koje odlično gase žeđ. Klasični primeri ovih piva su pale ale, lageri, piva sa malo alkohola, bezalkoholna piva i cideri odlično su kada se piju hladni.

Hladna (od 4 do 7°C)

Ukoliko volite hefeweizen, kristalweizen i voćna piva, kao i premium lagere, pilsnere i lagere sa puno alkohola, ali i tamne lagere, trebalo bi da ih pijete na ovoj temperaturi.

Srednje hladna (od 8 do 12°C)

Nećete pogrešiti ako na ovim temperaturama poslužite američki pale ale, amber ale, stout, porter, belgijski ale, dunkel, dunkelweizen, nemačka crna, irski ale ili tripel piva.

Podrumska temperatura (od 12 do 14°C)

Ako ste u mogućnosti na podrumskoj temperaturi čuvajte bitter,  tamna ale piva, indian pale ale, engleski pale ale, abbey dubbel, belgijski ale, bock piva, saison, škotski ale, engleski cider i jača stout piva.

Topla (od 14 do 16°C)

Postoje i piva koja se piju topla, a to su quadrupel, imperial stout, double IPA, doppelbock i eisbock.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Alarmi za čaše?

Alarmi za čaše?

Verovali ili ne ali krađa čaša predstavlja veliki problem za svaki ugostiteljski objekat. Naročito su na udaru pivnice i kafići,

ocenjivanje piva

Ocenjivanje piva

Da li ste znali da je od svih alkoholnih pića najteže oceniti kvalitet piva? Da bi ocenjivanje piva bilo ispravno pivo ne sme biti hladno.

Restoran Modena

Sa pogledom na centralni gradski trg, kafe picerija Modena će vas ušuškati u svom prijatnom i modernom ambijentu i zaustaviti

Restoran Piatto

Piatto je odličan novosadski restoran italijanske kuhinje koji se nalazi u ulici Branka Bajića, i koji pored izvanredne kuhinje, nudi

Alla Lanterna

Restoran Alla Lanterna smešten je u najživopisnijem ambijentu jedne od najstarijih gradskih ulica Novog Sada, Dunavskoj ulici. Na meniju restorana

BRUT IPA: Penušavo pivo

Ukoliko niste ljubitelj šampanjaca ili penušavih vina i obožavate isključivo pivo, trebalo bi da znate da postoji stil koji daje svečarski prizvuk.