KVASCI U PIVU: Bez dobrih kvasaca nema dobrog piva

Evo zbog čega su kvasci važni, ako ne i najvažniji, u proizvodnji kvalitetnih piva

Pivski kvasci su najbolji prijatelji svakog pivara, jer od njih umnogome zavisi kakvog će kvaliteta biti pivo. Gljiva Saccharomyces cerevisiae je pivski kvasac i osnova je u proizvodnji piva. Pivski kvasci srodni su pekarskim, s obzirom na to da i jedna i druga vrsta gljivica podstiču proces fermentacije. Oni su takođe veoma dobar dodatak ishrani, jer sadrže obilje proteina, kompleks vitamina B i minerale, a naročito hrom i selen.

Zbog njegove nepoznanice u pivarstvu, prvi Bavarski zakon o čistoći piva iz 1516. godine je nalagao da se pivo pravi isključivo od slada, vode i hmelja. Ništa čudno, jer mikrobiologija u to vreme nije bila razvijena i nisu postojali mikroskopi, pa ni tadašnji pivari nisu poznavali današnji proces proizvodnje piva. Ipak, pivski kvasci se povezuju uz drevne Vikinge, a postoje zapisi koji kažu da su oni pri proizvodnji piva koristili “pivske štapiće”. “Pivski štapići” je naziv za drvene štapiće, a koji su sadržali kolonije kvasaca. Ta tradicija se prenosila “s kolena na koleno”, a skoro svaka vikinška porodica koja je pravila pivo imala je svoj “magični pivski štapić”.

Kvasci svoju ulogu u pivskoj industriji dobijaju tek u 19. veku, kada se saznalo da je reč o jednoćelijskoj gljivici koja se hrani šećerom i ugljenim hidratima, pretvarajući ih u ugljen-dioksid i alkohol. Ugljen-dioksid je ono što čini da testo naraste, dok se u pravljenju piva kvasci u osnovi koriste za dobijanje alkohola. Pri proizvodnji piva koriste se dve osnovne vrste kvasaca – kvasci za ejlove i kvasci za lagere, a njihova ključna razlika je u vrenju.  Kvasci za ejlove spadaju u kategoriju gornjeg, a kvasci za  lagere u kategoriju donjeg vrenja. Kvasci za ejlove takođe se dele u nekoliko kategorija i oni su veoma popularni u Sjedinjenim Američkim Državama. Oni pivu daju čist ukus, s vrlo malo voćne arome. U grupu kvasaca za ejlove spadaju i “Voćni kvasci”, a oni su popularni u Engleskoj, jer daju specifične arome šljive, meda ili limuna, a pivo čine bistrim. U ovu grupu spadaju i hibridni kvasci, koji imaju čisti ukus, poput lagera, čak i kad je vrenje na višim temperaturama. Vrenje im je nešto sporije u odnosu na „voćni kvasce“. Fenolni kvasci iz grupe ejl kvasaca se koriste kod belgijskih i nemačkih weizen piva. Kod ovih kvasaca važno je da se osigura snažna fermentacija sumpora.  Postoji i grupa takozvanih ekscentričnih kvasaca, koji ne spadaju u ove dve velike grupe kvasaca, a koji su česti kod belgijskih stilova  piva. To su kvasci koji ne upadaju ni u jednu od kategorija, kada je reč o vrstama kvasaca. Ovi kvasci daju opor ukus pivu, ali i imaju veliku iskoristivost, uz nisku flokulaciju.

Valja istaći da kvasci mogu da bude u suvom i u tečnom obliku. Malu prednost imaju suvi kvasci, jer dugo zadržavaju vitalnost i jednostavni su za korišćenje. Jedina im je mana slab izbor. Prednost tečnih kvasaca je u tome što ih je mnogo više, ali su složeniji za korišćenje. Zbog manje količine vitalnih ćelija trebalo bi napraviti starter kako bi se on razmnožio do broja ćelija koje su potrebne za fermentaciju piva.

Kada se razume koliko su kvasci važni u proizvodnji piva, shvatamo da pored pivara, veliku ulogu imaju i proizvođači  pivskih kvasaca, ali i drugih sastojaka od kojih se pravi pivo. Da biste dobili dobro pivo, potreban je siguran, stabilan, ozbiljan i proveren proizvođač kvasaca. Tržište Srbije već dugi niz godina snabdeva jedan od glavnih svetskih proizvođača pivskih kvasaca visokog kvaliteta. IREKS doo je ćerka firma u sastavu velikog međunarodnog koncerna IREKS GmbH iz nemačkog grada Kulmbacha, koja na naše trižšte plasira vrhunske kvasce kompanije AEB Group iz Italije. Kvasac koji se posebno dobro pozicinirao, ali i odlično pokazao na tržištu Srbije je FERMOALE AY4. Kompanija IREKS d.o.o. u okviru međunarodnog koncerna IREKS GmbH, nudi proizvode koji su rezultat najnovijih biotehnoloških dostignuća u prehrambenoj industriji. Sedište kompanije IREKS doo je u Staroj Pazovi, odakle već 16 godina  uspešno posluje sa našim pivarima, a kojima isporučuje hmelj, specijalne sladove, ali i pivske kvasce vrhunskog kvaliteta. Takođe, IREKS doo u svojoj ponudi ima i enološka sredstva, sredstva za stabilizaciju mirisa, boje i arome, sredstva za bistrenje i filtraciju, ali i mnoge druge proizvode potrebne u prehrambenoj, pivskoj industriji i industriji vina. 

Inače, svaki građanin naše zemlje je po nešto probao od njihovih proizvoda, a da to možda i ne zna – nema hleba, piva, vina, suhomesnatog proizvoda, sladoleda ili nekog drugog prehrambenog proizvoda, koji je proizveden u Srbiji, a da nema bar jedan sastojak ove uspešne kompanije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1