PIVSKI STILOVI: Voćna piva

Pivski stilovi i podstilovi sa dodatim voćem su tehnički vrlo zahtevni za napraviti, a mi vam predstavljamo najbolje pivo sa dodatim voćem na našem tržištu

Na jednostavno pitanje: Šta je voćno pivo, dobija se jednostavan odgovor: Pivo sa dodatkom voća, ali sva jednostavnost tu prestaje. Proizvodnja piva sa dodatkom svežeg voća tehnički je zahtevna i nije ni malo jeftina, zbog čega neki veliki proizvođači pronalaze tehnološku i ekonomsku prečicu dodajući veštačke arome i zaslađivače koji čine da krajnji proizvod bude ono voćno pivo koje konzumetne jednostavno odvraća od daljeg kretanja u tom pravcu.

Ova piva imaju različite medote klasifikacije, od onih geografski uslovljenih (Belgian style fruit beer, American style fruit beer) do podele na standardna voćna piva, voćna piva sa začinima i specijalna voćna piva koja najčešće imaju specijalni dodatak, kao što je, na primer, med. Održati godišnju proizvodnju sa voćem koje je sezonsko nije ni malo lak zadatak. Pivari koriste sveže ili smrznuto voće, kašu, voćni sok, ekstrakt. Dodavanje ekstrakta je tehnološki najlakši postupak, ali njegov krajnji rezultat može biti previše slatko pivo, sa primetnim veštačkim ukusom. U zavisnosti od toga kakav krajnji ukus i profil želi da se dobije, određuje se trenutak kada se voće dodaje i tu mnogi faktori igraju svoju ulogu, kao i znanje i iskustvo pivara. Dodavanje voća tokom završne faze kuvanja daće potpuno drugačiji karakter pivu od onog koje se doda u postfermentaciji. Tajming, dobra organizacija, pažnja i brižljivost su presudni – voće treba da je zrelo, ali ne sme da se pokvari, plus što u njemu ima mikroorganizama koji mogu da utiču na proces proizvodnje, o pesticidima da i ne govorimo.

Na tržištu Srbije je do nedavno postaojao velik broj ovakvih piva, posebno u letnjim mesecima, no reakcija konzumenata je pokazala da srpsko tržiše nema afinitet prema ovakvim pivima. Bez obzira na to, neke od naših vodećih zanatskih pivara nastavljaju sa povremenim izbacivanjem na tržište piva sa dodatim voćem. Pivara Crow iz Vranova prednjači u kvalitetu piva koja plasira na tržište, te tako se izdvojila i sa pivima uz dodato voće. Njihov Gargojl je odličan repreznt ovih piva, ali i pivo koje pokazuje kako posvećenost proizvodnji može da dovede do vrhunskog proizvoda.

Gargojl

Gargojl iz pivare Crow je tradicionalni nemački stil Gose piva, sa dodatkom maline u fermentaciji, te kao takav spada u podstil poznat kao Raspberry Gose. Ovo pivo se ističe po prijatnoj kiselosti, ali i blagoj slanoći, te neverovatnoj aromi maline. Gargojl odlikuje mali procenat alkohola i idelno je osvežavajuće pivo za vrele letnje dane. Preporučena temperatura serviranja ovog piva je 7°C , a sadrži 4,1% alkohola.

Ukoliko bi Gargojl želeli da predstavimo u jednoj rečenici, to bi izgledalo ovako – Neverovatna kombinacija ukusa, eksplozija svežine na nepcu, tehnički savršeno,  pivo koje morate probati.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Zapata Ciudad

Restoran Zapata se nalazio se u neposrednoj blizini Vukovog spomenika i svim svojim gostima, željnim nečeg drugačijeg, sasvim osobenog u

Restoran So i Biber

Na gastronomskoj mapi Beograda, od decembra 2008. godine, na adresi Staro sajmište broj 19, pozicionirao se restoran So i Biber.

Restoran Monument

Koncept restorana Monument jasno je isplaniran prema potrebama sredine, zasnovan na autentičnom jelovniku, brzoj i kvalitetnoj usluzi, dobroj atmosferi i

Restoran Voulez – Vous

Smešten na beogradskom Neimaru, odmah ispod parka, restoran Voulez-Vous na prvi pogled osvaja otvorenim prostorom u kome bašta i unutrašnji

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.