PIVSKI STILOVI: Pšenična piva

Znate li koje je najbolje pšenično pivo na tržištu Srbije

Pšenična piva su piva koja imaju veliki udeo pšenice. To su piva uglavnom gornjeg stepena fermentacije, nefiltrirana, mutna zbog dejstva proteina iz pšenice i kvasca, visoko karbonizovana, sa dobrom penom, voćno-kiselkastog ukusa i sa jedva primetnom notom hmelja, koji ovde igra sasvim sporednu ulogu. Iako se danas proizvode širom sveta, dva istorijski, ali i savremeno, najvažnija područja za ovu vrstu piva su Nemačka, odnosno Bavarska, i Belgija.

Pšenična pivi imaju tri karakteristike koje ih razlikuju od standardnih svetlih lagera. Veliki udeo ječmenog slada zamenjen je pšenicom koja sadrži više proteina, a to daje penušavo i mutno pivo blažeg ukusa. U proizvodnji se koristi kvasac gornjeg vrenja, koji sintetizuje aromatične spojeve, kojih nema u standardnom svetlom pivu. Takođe, pšenična piva se ne bistre, pa ostaju mutna. Ova piva karakteriše gusta i kremasta pena, koja dugo ostaje u čaši i čuva punoću ukusa, dok prepoznatljivu mutnoću pravog pšeničnog piva daje kvasac koji ostaje nefiltriran.Pšenična piva imaju i specijalan ritual točenja. Idealno je da se toče pod uglom od 45 stepeni, polako i postepeno u visoku čašu, usku pri dnu i proširenu na vrhu. Poželjno je da čaša bude ohlađena jer topla ubrzava oslobađanje ugljen-dioksida, zbog čega pivo brže izvetri. Kad u boci ostane četvrtina sadržaja, treba prestati sa sipanjem, blago zavrteti bocu, tako da se nataloženi kvasac odvoji od dna, a onda sipati ostatak. Na ovaj način u čaši se dobija bogata kremasta pena i sav sadržaj pivskog kvasca.

U Srbiji su pšenična piva izrazito popularna proteklih godinu-dve dana. Na srpskom tržištu se nalazi velik broj pšeničnih piva proizvedenih u domaćim zanatskim pivarama, velikim industrijskim pivarama, ali i ona koja nam dolaze iz uvoza, te koja spadaju u premijum i super premijum pšenična piva. Međutim i pored tolikog broja, jedno pšenično pivo se izdvaja i ono je, prema oceni Beer Style magazina, najbolje na tržištu Srbije. Reč je naravno o Hoegaarden-u, super premijum pšeničnom pivu, koje na naše tržište plasira pivska grupacija Molson Coors.

Hoegaarden

Hoegaardenje autentično belgijsko pšenično pivo, koje spada u kategoriju super premijum piva. Ovo je nesvakidašnje pivo, nefiltrirano i začinjeno korijanderom, ali i koricom narandže. Hoegaarden je mutno i svetlo pivo, kremaste strukture i blago gazirano sa 4,9% alkohola. Pije se iz čaše koja liči na saksiju, a preporuka je da se pije rashlađeno na 2-6°C. Odlično se slaže uz dezerte i slatkastu hranu. Sve u svemu – Hoegaarden je pre svega veoma ukusno pivo.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1