PIVSKI STILOVI: Stout i Porter

Kada govorimo o ovim stilovima, tu bez sumnje možemo da odredimo najboljeg predstavnika u Srbiji, a on nam dolazi iz pivare Crow

Porter i stout su neosporni klasici u svetu tamnog piva. Porter je nastao u  osamnaestom veku u Engleskoj i dobio je svoj naziv po nosačima i lučkim radnicima koji su ga sa uživanjem ispijali. Bilo je to jefitno, ukusno i, što je bilo bitno, hranljivo zadovoljstvo. Jedna od priča iz istorije pivskog sveta, koja verovatno nikada neće biti sasvim dokazana, ali ni osporena, kazuje da je sve počelo greškom. Nekom pivaru desila se (srećna) omaška, slad mu je gotovo sasvim pregoreo, ali je, umesto da ga baci, skuvao pivo od njega i po maloj ceni ponudio ga lučkim radnicima, pa je tako nastao porter. Stout i porter imaju u dobroj meri zajedničku istoriju, a priče o njihovim sličnostima i razlikama ne prestaju ni danas. Pivska akademija Danskog udruženja pivara smatra da teorija o sličnostima i razlikama ima koliko i pivara koji o njima diskutuju. Nije neobično naleteti i na etiketu na kojoj piše porter stout. Međutim, Danci objašnjavaju da ipak postoji jedna bitna razlika – porter se tradicionalno spravlja od tamnih sladova, dok se za proizvodnju stouta koristi uprženi slad koji mu daje prepoznatljivu notu kafe.

Svaka značajnija srpska zanatska pivara proizvodi stout ili porter, no oni nisu zastupljeni na našem tržištu kao recimo IPA ili pale ale, ali daleko od toga da nisu omiljeni među konzumentima. Kada govorimo o ovim stilovima, tu nepogrešivo i bez sumnje možemo da odredimo najboljeg predstavnika u Srbiji. To je svakako Black Widow iz pivare Crow.

Black Widow

Black Widow pripada stilu stout, odnosno njegovom podstilu Russian Imperial Stout. Ovaj podstil korene vuče iz Engleske i prvi put je napravljen na Ostrvu u 18. veku, za ruski dvorac carice Katarine Velike. Ovo pivo ima čak 9.1% alkohola i odlikuje ga crna boja, arome čokolade, vanile i kafe sa tamno braon penom, te dobar balans slatkoće i gorčine. Black Widow je jako i robusno pivo, te kao takvo priziva hranu, a odlično se slaže uz crvena mesa, sireve sa plemenitim plesnima i čokoladnim desertima. Bitno je napomenuti da se ovo pivo pije na malo višim temperaturama, oko 10 °C, da bi sve njegove arome i ukusi pokazali svoj maksimum.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1