PIVSKI STILOVI: Stout i Porter

Kada govorimo o ovim stilovima, tu bez sumnje možemo da odredimo najboljeg predstavnika u Srbiji, a on nam dolazi iz pivare Crow

Porter i stout su neosporni klasici u svetu tamnog piva. Porter je nastao u  osamnaestom veku u Engleskoj i dobio je svoj naziv po nosačima i lučkim radnicima koji su ga sa uživanjem ispijali. Bilo je to jefitno, ukusno i, što je bilo bitno, hranljivo zadovoljstvo. Jedna od priča iz istorije pivskog sveta, koja verovatno nikada neće biti sasvim dokazana, ali ni osporena, kazuje da je sve počelo greškom. Nekom pivaru desila se (srećna) omaška, slad mu je gotovo sasvim pregoreo, ali je, umesto da ga baci, skuvao pivo od njega i po maloj ceni ponudio ga lučkim radnicima, pa je tako nastao porter. Stout i porter imaju u dobroj meri zajedničku istoriju, a priče o njihovim sličnostima i razlikama ne prestaju ni danas. Pivska akademija Danskog udruženja pivara smatra da teorija o sličnostima i razlikama ima koliko i pivara koji o njima diskutuju. Nije neobično naleteti i na etiketu na kojoj piše porter stout. Međutim, Danci objašnjavaju da ipak postoji jedna bitna razlika – porter se tradicionalno spravlja od tamnih sladova, dok se za proizvodnju stouta koristi uprženi slad koji mu daje prepoznatljivu notu kafe.

Svaka značajnija srpska zanatska pivara proizvodi stout ili porter, no oni nisu zastupljeni na našem tržištu kao recimo IPA ili pale ale, ali daleko od toga da nisu omiljeni među konzumentima. Kada govorimo o ovim stilovima, tu nepogrešivo i bez sumnje možemo da odredimo najboljeg predstavnika u Srbiji. To je svakako Black Widow iz pivare Crow.

Black Widow

Black Widow pripada stilu stout, odnosno njegovom podstilu Russian Imperial Stout. Ovaj podstil korene vuče iz Engleske i prvi put je napravljen na Ostrvu u 18. veku, za ruski dvorac carice Katarine Velike. Ovo pivo ima čak 9.1% alkohola i odlikuje ga crna boja, arome čokolade, vanile i kafe sa tamno braon penom, te dobar balans slatkoće i gorčine. Black Widow je jako i robusno pivo, te kao takvo priziva hranu, a odlično se slaže uz crvena mesa, sireve sa plemenitim plesnima i čokoladnim desertima. Bitno je napomenuti da se ovo pivo pije na malo višim temperaturama, oko 10 °C, da bi sve njegove arome i ukusi pokazali svoj maksimum.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

BELA PIVA

Kao vrsta postoje i bela, odnosno vit ili vajs piva, koja se prave od pšenice. U njih se tradicionalno dodaje

Restoran Soulfood

Da u jednom tržnom centru, osim kupovine, može kvalitetno i ukusno da se pojede, a i popije, što da ne,

U SVEMU PRVI

U mnogo čemu su prvi, pa tako i u praktičnosti. Naravno, reč je o Japancima.

150 godina Staropramena

Staropramen na Street food festivalu nastavlja da niže nezaboravne momente   Po ugledu na svetske Street Food Festivale, svi ljubitelji

Kako prepoznati dobro pivo

Pivski svet šareniji je nego ikada. Nove pivare, paleta pivskih ukusa koja ima sve više nijansi, stilovi i podstilovi, kraft

kraft pivo kolubarski okrug

KRAFT PIVO Ponuda kolubarskog okruga

Kraft pivo sve je popularnije u Srbiji, a ponuda kolubarskog okruga sve je bogatija. Zanatske pivare odavno su prepoznate u svetu, dok u Srbiji osvajaju kupce i utiru put ka pivopijama.

Lager

Ime ove vrste piva potiče od Nemačke reči “lagern” što žanči “čuvati”. To nam govori o metodi čuvanja ovog piva

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli