PIVSKI STILOVI: IPA

India pale ale je pivski stil koji ima veliki broj podstilova, a ovo je najbolji srpski predstavnik

Indian Pale ale je stil piva koji daje šansu kraft pivarima da testiraju svoje granice, odnosno da ostvaruju nemoguće, te da se igraju, a da za tu igru ne odgovaraju tradicionalistima. Ovaj stil dopušta, a i podrazumeva da se krše pravila, kako bi isplivala kreativnost kraft pivara, čime se opet pušta mašti na volju i dobija bolji i kvalitetniji proizvod. Američki hmeljevi, koji su sastavni deo Indian pale ale stila, su ti koji  dopuštaju igru s mekanim citrusnim ukusima i aromama, a u sinergiji daju grube, pa čak i izrazito voćne note. U ovoj igri kombinacije američkih hmeljeva kraft pivari toliko su se zaigrali da su stvorili jača, zahmeljenija i alkoholnija piva, te smo došli do pitanja spadaju li uopšte ta piva u Indian pale ale. Upravo na ovaj način i iz tog eksperimentisanja kraft pivara nastali su novi stilovi –  imperial IPA ili double IPA. Inače, upravo ovaj stil je obeležiobuntovne  i nezavisne američke kraft pivare, te zacrtao pravac koji su posle svi sledili. Koliko god da je Indian ale ale postao tipičan I koliko je svojim stilom obeležio pivsku kulturu, kraft pivari nikad ne miruju.Valja istaći da je trenutno veoma popularno dodavanja hmelja pod nazivom dry hopping – suvo hmeljenje, jer na taj način hmeljne arome još više dolaze do izražaja. Inače, Indian pale ale stil piva stariji je od 175 godina, a tri glavna podstila su Američka IPA, Engleska IPA i Double ili Imperial IPA. Postoji još i Crna IPA, koja je primer podstila koji se pojavio na tržištu u manjim količinama ali je dostupan svima. Na tržištu Srbije se nalazi velik broj IPA u prodaji, a pivara Dogma je postala prepoznatljiva na srpskom tržištu kraft piva upravo po IPA pivima. Upravo iz tog razloga smatramo da je najprepoznatljivija srpska IPA Dogmin Hoptopod, jer ovo pivo u suštini to jeste.

Hoptopod     

Hoptopod je proslavio pivaru Dogma i ovo je klasičan India pale ale, a koji je proizveden pod uticajem američke pivarske škole. U njemu dominiraju arome tropskog voća, u kojima opet preovladava ananas i grejpfrut. Za ove arome glavni “krivac” je miks američkih sorti hmelja – Mosaic i Simcoe. Dominantnom ukusu dobijenom od hmelja podršku daje fini balans kombinacije ječmenih sladova, a koji sinergijski upotpunjuju prepoznatljiv ukus ovog jedinstvenog piva. Hoptopod je dobro izbalansirano pivo, sa 6,5% alkohola i idealna temperature serviranja mu je 7 °C.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Čaša za pivo

Pojavljuju se u različitim oblicima i veličinama, ali nipošto nisu samo rezultat dizajnerskog nadahnuća, već imaju tačno propisanu svrhu, u

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

Valjevska pivara je pivara sa dugom tradicijom, odnosno osnovana je 1870. godine i interesantno je da nije prekidala proizvodnju piva čak ni u ratnim vremenima.

Jaka, a ukusna

Sa eksplozijom kraft industrije, očekivano je da nas iznenade određena piva koja se ističu od ostalih Većina muškaraca se verovatno

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja