PIVSKI STILOVI: IPA

India pale ale je pivski stil koji ima veliki broj podstilova, a ovo je najbolji srpski predstavnik

Indian Pale ale je stil piva koji daje šansu kraft pivarima da testiraju svoje granice, odnosno da ostvaruju nemoguće, te da se igraju, a da za tu igru ne odgovaraju tradicionalistima. Ovaj stil dopušta, a i podrazumeva da se krše pravila, kako bi isplivala kreativnost kraft pivara, čime se opet pušta mašti na volju i dobija bolji i kvalitetniji proizvod. Američki hmeljevi, koji su sastavni deo Indian pale ale stila, su ti koji  dopuštaju igru s mekanim citrusnim ukusima i aromama, a u sinergiji daju grube, pa čak i izrazito voćne note. U ovoj igri kombinacije američkih hmeljeva kraft pivari toliko su se zaigrali da su stvorili jača, zahmeljenija i alkoholnija piva, te smo došli do pitanja spadaju li uopšte ta piva u Indian pale ale. Upravo na ovaj način i iz tog eksperimentisanja kraft pivara nastali su novi stilovi –  imperial IPA ili double IPA. Inače, upravo ovaj stil je obeležiobuntovne  i nezavisne američke kraft pivare, te zacrtao pravac koji su posle svi sledili. Koliko god da je Indian ale ale postao tipičan I koliko je svojim stilom obeležio pivsku kulturu, kraft pivari nikad ne miruju.Valja istaći da je trenutno veoma popularno dodavanja hmelja pod nazivom dry hopping – suvo hmeljenje, jer na taj način hmeljne arome još više dolaze do izražaja. Inače, Indian pale ale stil piva stariji je od 175 godina, a tri glavna podstila su Američka IPA, Engleska IPA i Double ili Imperial IPA. Postoji još i Crna IPA, koja je primer podstila koji se pojavio na tržištu u manjim količinama ali je dostupan svima. Na tržištu Srbije se nalazi velik broj IPA u prodaji, a pivara Dogma je postala prepoznatljiva na srpskom tržištu kraft piva upravo po IPA pivima. Upravo iz tog razloga smatramo da je najprepoznatljivija srpska IPA Dogmin Hoptopod, jer ovo pivo u suštini to jeste.

Hoptopod     

Hoptopod je proslavio pivaru Dogma i ovo je klasičan India pale ale, a koji je proizveden pod uticajem američke pivarske škole. U njemu dominiraju arome tropskog voća, u kojima opet preovladava ananas i grejpfrut. Za ove arome glavni “krivac” je miks američkih sorti hmelja – Mosaic i Simcoe. Dominantnom ukusu dobijenom od hmelja podršku daje fini balans kombinacije ječmenih sladova, a koji sinergijski upotpunjuju prepoznatljiv ukus ovog jedinstvenog piva. Hoptopod je dobro izbalansirano pivo, sa 6,5% alkohola i idealna temperature serviranja mu je 7 °C.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.