PIVA IZ LIDLA: Cena je merilo kvaliteta

Probali smo najprodavanija piva iz Lidla, ocenili ih i dali svoj sud o njima

Piva koja se uvoze u Srbiju uglavnom su odličnog do srednjeg, ali desi se da naletite i na ona lošijeg kvaliteta. Mnogi građani Srbije nisu eksperti kada je reč o pivu, ne razumeju se u njegove stilove, te kada ga kupuju obično idu logikom skuplje pivo je kvalitetno, ono jeftino baš i nije mada je prijemčivo za srpski standard. U mnogim slučajevima jeste tako, ali ne baš uvek, jer uvoze se i jeftinija, ali kvalitetna piva.

Ponuda uvoznih piva u trgovinskim lancima je velika, mada mnogi za pojedine brendove nikad nisu čuli, a kamoli da su ih videli ili probali. Svetski trgovinski lanci koji posluju na srpskom tržištu, ali često i domaći imaju svoje robne marke čiji su proizvodi po pravilu jeftiniji od poznatih i manje poznatih brendova. Tako primera radi, belgijska kompanija Delez, koja je kupila trgovinski lanac Delta Maxi, u svojoj ponudi ima robnu marku  pod nazivom 365, i između ostalog, i pivo pod istim imenom, koje je sasvim pristojnog kvaliteta. Međutim, pojedine robne marke, bar kada je u pitanju pivo, imaju sve samo ne i ono što se može nazvati kvalitetnim pivom. U najgorem slučaju ne možete da dokučite gde se ono proizvodi, da li je zemlja porekla Nemačka, Češka, Poljska ili su u igri sve tri države. Ukoliko ste srećnik, možda vam pri kupovini zapadne dobra serija piva, a možda i ne.

Čini se da mi u trgovinskom diskontnom lancu Lidl nismo baš bili srećne ruke kada je u pitanju kupovina dobrog, kvalitetnog, a jeftinog piva. Kada je reč o ovom alkoholnom piću Lidlova robna marka piva nosi naziv Argus, a ono što nam je prvo palo na pamet jeste da ćemo se lepo i za sitne novce počastiti pivom proizvedenim u Americi. Za one koji ne znaju pivara Argus osnovana je 2009. godine u Čikagu, ali je nažalost zatvorena u martu ove godine i to zbog pandemije izazvane koronavirusom.

Na svu sreću te pratimo pivsku scenu i zato nam je odmah bilo jasno da sigurno nećemo probati američko pivo. Malo smo se dvoumili, ali cena je presudila da ga kupimo i probamo, jer priznaćete popiti uvozno pivo iz limenke, pa još po akcijskoj ceni od 39 do 85 dinara, prava je milina. Probali smo i nismo bili baš oduševljeni, a nismo uspeli da otkrijemo ni iz koje države ono zapravo dolazi.

Ali krenimo redom…

Argus bezalkoholno pivo

Kakva sreća, naletiš na bezalkoholno pa još i jeftino pivo. Naravno, ono dobro dođe za ljude koji vole da popiju, ali trenutno ne smeju zbog zdravstvenih problema ili vožnje. Međutim, veoma upada u oči činjenica da Argusovo bezalkoholno pivo sadrži 0,5 odsto alkohola, no po propisima spade u bezalkoholno. Nakon otvaranja i degustacije, zaključili smo da je veoma neinteresantnog ukusa, te da se u njemu tek u tragovima osete arome piva.

Argus premium lager

Limenka izgleda super, a dizajn je perfektno urađen i prosto traži da ga uzmete sa police. Lični utisak je bio zadovoljavajući, ali smo više očekivali od lagera na kom piše “Premium lager”. S obzirom na to da sadrži pet odsto alkohola i da je deklarisano kao premium brend očekivali smo da je dobro, te da je lepo balansirano. Međutim, ovo pivo nije ispunilo naša očekivanja i generalni utisak je da je “tankog” tela i da se arome hmelja i ječmenog slada osete tek u naznakama.

Argus lager

Lageri su po prirodi stvari pitka piva, neutralnog, ali osvežavajućeg ukusa. Kod ovog lagera to nismo pronašli, a vrlo detaljno smo ga degustirali. Arome su vrlo slabe, skoro neprimetne, oseti se prisustvo hmelja i u tragovima slad, odnosno sladni miris. Interesantno je da pena nije čvrsta i postojana, kakva bi trebala biti i čim sipate pivo u čašu ona se spusti. Sve u svemu, osrednje pivo, niže kategorije, pitko, ali bez jasnog ukusa I balansa.

Perlenbacher

Lepozvuči, jer je reč o nemačkom pivu. U srpskim Lidlovim prodavnicama dostupne su dve varijante Perlenbacher-a i to pšenično sa pet odsto i Pils premium sa 4,9 posto alkohola.

Konzumirali smo oba i interesantno je da se ne oseti preterana razlika, iako su stilovi potpuno drugačiji.

Kada je reč Perlenbacher Pils-u, prijatna gorčina postoji, što je generalna karakteristika za pilsnere, ali je nekako neutralnog ukusa, kao da nema svoj stav i karakteristike stila kom pripada.

Perlenbacher pšenično interesantno je pivo za cenu po kojoj se nudi, no primetno je da ne poseduje karakteristike stila pod kojim se prodaje.

 

Sve u svemu, Lidlova piva nisu ostavila utisak na nas, ali možda smo mi puno očekivali od njih. S druge strane, nisu ovo uopšte loša piva za cenu po kojoj se nude i odlična su za pivopije kojima je bitan kvantitet, ali ne i kvalitet. Valja biti precizan i istaći da su ovo piva savršeno tehnološki ispravna, ali masovna i tako se trebaju i posmatrati.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1