PIVA IZ LIDLA: Cena je merilo kvaliteta

Probali smo najprodavanija piva iz Lidla, ocenili ih i dali svoj sud o njima

Piva koja se uvoze u Srbiju uglavnom su odličnog do srednjeg, ali desi se da naletite i na ona lošijeg kvaliteta. Mnogi građani Srbije nisu eksperti kada je reč o pivu, ne razumeju se u njegove stilove, te kada ga kupuju obično idu logikom skuplje pivo je kvalitetno, ono jeftino baš i nije mada je prijemčivo za srpski standard. U mnogim slučajevima jeste tako, ali ne baš uvek, jer uvoze se i jeftinija, ali kvalitetna piva.

Ponuda uvoznih piva u trgovinskim lancima je velika, mada mnogi za pojedine brendove nikad nisu čuli, a kamoli da su ih videli ili probali. Svetski trgovinski lanci koji posluju na srpskom tržištu, ali često i domaći imaju svoje robne marke čiji su proizvodi po pravilu jeftiniji od poznatih i manje poznatih brendova. Tako primera radi, belgijska kompanija Delez, koja je kupila trgovinski lanac Delta Maxi, u svojoj ponudi ima robnu marku  pod nazivom 365, i između ostalog, i pivo pod istim imenom, koje je sasvim pristojnog kvaliteta. Međutim, pojedine robne marke, bar kada je u pitanju pivo, imaju sve samo ne i ono što se može nazvati kvalitetnim pivom. U najgorem slučaju ne možete da dokučite gde se ono proizvodi, da li je zemlja porekla Nemačka, Češka, Poljska ili su u igri sve tri države. Ukoliko ste srećnik, možda vam pri kupovini zapadne dobra serija piva, a možda i ne.

Čini se da mi u trgovinskom diskontnom lancu Lidl nismo baš bili srećne ruke kada je u pitanju kupovina dobrog, kvalitetnog, a jeftinog piva. Kada je reč o ovom alkoholnom piću Lidlova robna marka piva nosi naziv Argus, a ono što nam je prvo palo na pamet jeste da ćemo se lepo i za sitne novce počastiti pivom proizvedenim u Americi. Za one koji ne znaju pivara Argus osnovana je 2009. godine u Čikagu, ali je nažalost zatvorena u martu ove godine i to zbog pandemije izazvane koronavirusom.

Na svu sreću te pratimo pivsku scenu i zato nam je odmah bilo jasno da sigurno nećemo probati američko pivo. Malo smo se dvoumili, ali cena je presudila da ga kupimo i probamo, jer priznaćete popiti uvozno pivo iz limenke, pa još po akcijskoj ceni od 39 do 85 dinara, prava je milina. Probali smo i nismo bili baš oduševljeni, a nismo uspeli da otkrijemo ni iz koje države ono zapravo dolazi.

Ali krenimo redom…

Argus bezalkoholno pivo

Kakva sreća, naletiš na bezalkoholno pa još i jeftino pivo. Naravno, ono dobro dođe za ljude koji vole da popiju, ali trenutno ne smeju zbog zdravstvenih problema ili vožnje. Međutim, veoma upada u oči činjenica da Argusovo bezalkoholno pivo sadrži 0,5 odsto alkohola, no po propisima spade u bezalkoholno. Nakon otvaranja i degustacije, zaključili smo da je veoma neinteresantnog ukusa, te da se u njemu tek u tragovima osete arome piva.

Argus premium lager

Limenka izgleda super, a dizajn je perfektno urađen i prosto traži da ga uzmete sa police. Lični utisak je bio zadovoljavajući, ali smo više očekivali od lagera na kom piše “Premium lager”. S obzirom na to da sadrži pet odsto alkohola i da je deklarisano kao premium brend očekivali smo da je dobro, te da je lepo balansirano. Međutim, ovo pivo nije ispunilo naša očekivanja i generalni utisak je da je “tankog” tela i da se arome hmelja i ječmenog slada osete tek u naznakama.

Argus lager

Lageri su po prirodi stvari pitka piva, neutralnog, ali osvežavajućeg ukusa. Kod ovog lagera to nismo pronašli, a vrlo detaljno smo ga degustirali. Arome su vrlo slabe, skoro neprimetne, oseti se prisustvo hmelja i u tragovima slad, odnosno sladni miris. Interesantno je da pena nije čvrsta i postojana, kakva bi trebala biti i čim sipate pivo u čašu ona se spusti. Sve u svemu, osrednje pivo, niže kategorije, pitko, ali bez jasnog ukusa I balansa.

Perlenbacher

Lepozvuči, jer je reč o nemačkom pivu. U srpskim Lidlovim prodavnicama dostupne su dve varijante Perlenbacher-a i to pšenično sa pet odsto i Pils premium sa 4,9 posto alkohola.

Konzumirali smo oba i interesantno je da se ne oseti preterana razlika, iako su stilovi potpuno drugačiji.

Kada je reč Perlenbacher Pils-u, prijatna gorčina postoji, što je generalna karakteristika za pilsnere, ali je nekako neutralnog ukusa, kao da nema svoj stav i karakteristike stila kom pripada.

Perlenbacher pšenično interesantno je pivo za cenu po kojoj se nudi, no primetno je da ne poseduje karakteristike stila pod kojim se prodaje.

 

Sve u svemu, Lidlova piva nisu ostavila utisak na nas, ali možda smo mi puno očekivali od njih. S druge strane, nisu ovo uopšte loša piva za cenu po kojoj se nude i odlična su za pivopije kojima je bitan kvantitet, ali ne i kvalitet. Valja biti precizan i istaći da su ovo piva savršeno tehnološki ispravna, ali masovna i tako se trebaju i posmatrati.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

mrgud pivo pivara patuljak

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.

Lager piva uzvraćaju udarac

Povratak najpopularnijeg pivskog stila na srpsku scenu Svet piva nikada nije bio raznovrsniji, dinamičniji, ali u isto vreme i sve

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli