Srpski Pale Ale

Ejl je tradicionalna vrsta piva iz Velike Britanije, i to je pivo gornjeg vrenja. Ejlovi su prepoznatljivi po tome što imaju manje pene jer su manje gazirani, a sve to je zbog načina fermentacije. Ovaj stil piva je najrasprostranjeniji kod potrošača, ali i kraft pivara, i on se vezuje kao ikona zanatskog piva. Zahvalnost za ovu poziciju u svetu kraft pivarstva ejlovi duguju pivari Siera Nevada, jednom od pokretača američkog nezavisnog pivarstva, koja je taj stil predstavila pre više od 30 godina, a on se kao i nezavisno pivarstvo, prelio na ostali svet. Ni srpski kraft pivari nisu previše razmišljali, već su prihvatili ejlove i upravo je baš ovaj stil bio prvo pivo neke nove zanatske pivare.

Mi smo se odlučili za deset tipičnih i prepoznatljivih srpskih ejlova, koji su dostupni ljubiteljima kraft piva, te smatramo da treba da ih predstavimo i sa njima detaljnije da se pozabavimo.

Valja istaći da Pale Ale, bio on engleski ili američki, prepoznatljiv je po boji koja može varirati od zlatne do bakrene, te da se dopušta određena doza mutnoće. Karakteriše ga i debela bela pena, ali i jake citrusne, cvetne hmeljne arome, ali i arome slada kao što su keks, hleb, tost i karamela. Pale Ale mora imati solidnu gorčinu i umerenu količinu alkohola – između 4,5% i 6%.

Na degustaciji Pale Ale uzeli smo u obzir nekoliko osnovnih kriterijuma poput izgleda, arome i ukusa, te nismo imali puno prostora za neki lični ukus ili određenu simpatiju. Generalno su sva degustirana piva postigla očekivani rezultat, s tim što su nas neka iznenadila, ali ni jedno u negativnom smislu, te nijedno nismo diskvalifikovali jer su sva bila tehnički ispravna.

MISS QUINCE

Miss Quince je svetli ejl sa dodatkom dunje i ovo je jedinstveno pivo na srpskom tržištu. A i šire.
Svetli ejl proizveden kombinacijom pilsner i pšeničnog slada, upotpunjen je kombinacijom hmeljeva, te nesvakidašnjeg sastojka – dunje! Dodatkom seckanih komada dunje pred kraj kuvanja i u virlpulu, ovo pivo dobilo je jedinstveni identitet. Lagano i pitko, uz tanane tragove dunje pri svakom gutljaju.

Stil: Pale Ale
Akohol 5,5%
Temperatura serviranja 7-8°C
Preporučena maloprodajna cena 280 dinara
 

SVETIONIK

Pivo koje je proizvedeno kao lagani uvod u svet zanatskog pivarstva.
Ideja pivara iz Dogme bila je da proizvedu lagano pivo, koje pored
ekstremne pitkosti karakteriše i prijatan ukus dobijen kombinacijom
aromatičnih sorti američkih i nemačkih hmeljeva. Pivo za svaki dan – pivo koje se pije tokom cele godine.

Stil: Pale Ale
Alkohol 5,5 %
Temperatura serviranja 7-8°C
Preporučena maloprodajna cena 270 dinara
 

BLEDOLIKI

Bledoliki je Pale Ale sa 20% pšenice koja ovom pivu daje puniji ukus, bogatiju penu i čini ga mutnijim. Umerene je gorčine i blagih citrusnih aroma. Bledoliki je idealan za vruće dane koji su pred nama. Zbog svoje laganije strukture, a opet punijeg ukusa, predlažemo da ga uparujete sa grilovanim belim mesima.

Stil Pale Ale
Alkohol 5,4 %
Temperatura serviranja 6 °C
Preporučena maloprodajna cena 280 dinara
 

TEMPER

Zakonom pivske privlačnosti svačiji favorit. Nenametljiv, a zagonetno privlačan. Diskretne cvetno-citrusne arome Cascade hmelja, uz podršku egzotičnog Chinooka, daju ovom svetlom ejlu pitkost i osvežavajuću notu. Klasika sačinjena od vode, ječmenog slada, hmelja i pivskog kvasca.

Stil Pale Ale
Alkohol 5 %
Temperatura serviranja 7 °C
Preporučena maloprodajna cena 280 dinara
 

SCORPIO

Scorpio je bistri ejl, svetlo narandžaste boje izbalansiran između ukusa svetlih i karamelisanih sladova i tradicionalnih sorti hmelja. Na ukusu dominiraju tropsko voće, citrusi i mango, te je savršeno za predstojeće tople dana. Doza gorčine na završnici ga čini idealnim za pikantniju piletinu i umereno začinjena jela.

Stil Indian Pale Ale
Alkohol 6.3%
Temperatura serviranja 5 – 7°C
Preporučena maloprodajna cena 270 dinara
 

RITUAL

Spada u grupu laganih i pitkih Pale Ale piva. Njegov zaokruženi ukus zasnovan je na balansiranom odnosu sladnih i hmeljnih aroma. Dok mu ječmeni i pšenični sladovi daju mednu osnovu, citrusni hmeljevi mu pružaju osvežavajući ukus. Odličan je u kombinaciji sa jednostavnim, tradicionalnim jelima kao što su ličke pole i basa.

Stil piva Pale Ale
Alkohol 5%
Temperatura serviranja 5°C
Preporučena maloprodajna cena 220 dinara
 

ALIEN

Herbal Pale Ale stil piva, sa rtanjskim čajem. Svetlo žute boje sa prijatnom aromom plemenitih nemačkih hmeljeva i rtanjskog čaja pretvaraju ovaj Pale Ale u beer ice tea. Idealno za letnje dane. Dobro se slaže se sa burgerima i picom.

Stil Herbal Pale Ale
Alkohol 5.2 %
Temperatura serviranja 7°C
Preporučena maloprodajna cena 260 dinara
 

GECKO

American Pale Ale stil, žuto zelenkaste boje. Odlikuje ga prijatna gorčina i suvo telo. Hmeljevi Mosaic i Equanot daju arome ananasa, passion fruita i belog grožđa. Izuzetno pitak pale ale za svaku priliku. Idealno se slaže uz sve vrste pohovanog mesa i mesa sa roštilja.

Stil American Pale Ale
Alkohol 5.5 %
Temperatura serviranja 7 °C
Preporučena maloprodajna cena 270 dinara
 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1