Imam najbolji posao na svetu

Met Brofi

Prva kolaboracija jedne srpske i američke pivare održana je krajem marta ove godine i tim povodom gost pivare Dogma je bio Met Brofi iz Flying Dog brewery. Gostovanje ikone američke kraft scene iskoristili smo da uz deset piva postavimo deset pitanja Metu za Beer Style magazin

1. Ko je Met Brofi? Možeš li nam bliže predstaviti svoju „pivarsku biografiju“?
Srednja škola je bila period kada sam se zaljubio u pivarstvo. Tada sam definitivno
shvatio da ću se time baviti profesionalno. Volontirao sam u jednoj pivari u Nju Džersiju, nakon čega se selim u Denver, tada meku američkog zanatskog pivarstva. U jednoj od najpoznatijih pivara Kolorada, Great Divide Brewing, proveo sam pet godina, nakon čega sam došao u Merilend. Flying Dog mi je pivarski dom već petnaest godina.

2. Šta za tebe znači biti deo tako uspešne pivare kakva je Flying Dog?
Biti deo svake uspešne kompanije predstavlja i vaš lični uspeh, ali biti deo uspešne zanatske pivare, posebno na sceni kakva je ova američka, to je velika stvar. Sjajno je biti deo pivare tokom većeg dela njenog postojanja, a posebno biti svedok i jedan od tvoraca njenog uspešnog rasta godinama unazad. Ipak, najinteresantnije je biti ponosan na listu piva koje smo proizveli i na ono što nam donosi budućnost.

3. Nekoliko reči o samoj pivari. Prošlost, sadašnjost, budućnost?
Sve je krenulo davne 1990. godine u Koloradu. Džordž Stranahan, koji je pre svega astrofizičar, a potom i fotograf, filantrop i rančer, osnovao je te godine Flying Dog Brewpub u Aspenu. Četiri godine kasnije, udružuje se sa Ričardom MekIntajerom, rančerom iz Kolorada, sa kojim osniva pivaru u Denveru. Njih dvojica smatraju se za osnivače sadašnje Flying Dog pivare koja je od 2006. godine locirana u Frederiku u državi Merilend. Trenutno smo najveća pivara u Merilendu sa kapacitetom od oko 118 hiljada hektolitara godišnje i 27. pivara u Sjedinjenim Američkim Državama.

4. Koji su to trenutni i novi trendovi na savremenoj severnoameričkoj kraft sceni?
Iako u poslednjih nekoliko godina američki ljubitelji zanatskih piva traže uvek nešto
novo i nesvakidašnje, uvek će zahmeljena piva poput IPA-eva biti atraktivna i činjenica je da će velikoj većini biti prvi izbor. Jednostavno, IPA je najpopularniji svetski stil.

5. Nedavno si bio gost pivare Dogma u Beogradu. Bila je to prva kolaboracija (zajedničko kuvanje dve ili više pivara prim.aut.) srpske i američke pivare. Kako ti gledaš na sve to?
Sama činjenica da smo dobili poziv nekog od pivara iz Srbije, za nas je bila više nego interesantna. Vladimir i njegov Dogma tim su bili jako gostoprimljivi i bilo je zabavno surađivati sa njima. Proveo sam nekoliko fantastičnih dana. Ono što je ostavilo najjači utisak koji ću vezivati za Srbiju, jesu kolege pivari koje sam upoznao tokom boravka. Sjajno je videti da svi dele identičnu pasiju ka proizvodnji (i ispijanju) kvalitetnih zanatskih piva. (Smeh)

6. Hajmo da ostanemo u Evropi. Kako gledaš na savremenu evropsku pivarsku cenu? Kada pominjemo tradicionalne pivarske zemlje poput Češke, Belgije i Nemačke, ko je tu tvoj favorit?
Oduvek sam gajio veliko poštovanje prema pivarima širom sveta. Posebni su trenuci kada posetite neku novu pivaru na kom god da je meridijanu i kada se upoznate sa kolegama pivarima, njihovom pristupu pivarstvu i procesima. Ako bih morao da odaberem jednu zemlju, to bi sigurno bila Belgija koja ima veliki diverzitet pivskih stilova i intrigantnih pivskih tehnika koje su nastale pre nekoliko vekova.

7. Kada pričamo o pivarskim zakonima Merilenda, države u kojoj je locirana vaša pivara, možeš li nam dati neke bliže informacije – da li je lako pokrenuti pivski biznis?
Otvoriti pivaru u Sjedinjenim Američkim Državama, a svakako i u Merilendu, nije preterano teško ako sve radite po pravilima i znate šta želite od samog starta. Od poznatog Karterovog potpisa i legalizacije kućnog pivarstva, SAD su postale kolevka modernog kraft pivarstva i statistike se tako brzo menjaju kada je u pitanju porast broja zanatskih pivara. Ipak, kada se govori o poslovanju pivare i Pravilnicima koji se trebaju poštovati, od procesa proizvodnje do prodaje.

8. Jedan radni dan „Chief Operation Officer“-a u Flying Dog-u?
Za sebe slobodno mogu da kažem da imam najbolji posao na svetu. Svakog dana sarađujem sa timovima ljudi koji se bave kuvanjem piva, kontrolom kvaliteta, skladištenjem i odležavanjem u buradima, kao i pakovanjem i distribucijom. Potrebno je biti vešt u „menadžmentu ljudstvom“ tako da nikada tokom rada u ovakvoj i ovako uspešnoj pivari ne možete imati dosadan dan.

9. SAD su poznate kao lider u svetskoj produkciji hmelja. Posebno u delu sorti koje se koriste za popularne pivske stilove poput „pale ale“ i „IPA“ piva. Kako izgleda proces odabiranja sorte hmelja za određeno pivo i koje su to nove sorte koje su privukle vašu pažnju?
Mi u Flying Dog-u već godinama eksperimentišemo sa hmeljevima i sa novim sortama koje su još u fazi eksperimentalnih. Dosta smo naučili iz naših „Single Hop“ serija i ta nova znanja implementirali u kuvanju novih piva, ali i pri promeni nekih postojećih recepata. Neke od trenutno mojih omiljenih sorti jesu Mosaic, Citra i Galaxy. Svake godine putujemo u dolinu Jakima da selektiramo hmeljeve koji će biti korišćeni tokom naredne godine. Nedavno smo započeli i partnerstvo sa Univerzitetom Merilenda, kako bismo počeli sa probnim uzgojem hmelja u našoj državi.

10. Za kraj, daj nam najboljih deset piva koja si probao do dana današnjeg?
Orval je za mene broj 1!

Foto: Vladimir Nešović
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1