PIVO Skromna ponuda prazničnih kraft piva

praznično pivo

Ove godine je na srpskom tržištu kraft piva jako mali broj božićnih i novogodišnjih piva. Pivara Crow, pivara The Black Turtle i pivara Razbeerbriga su ponudile praznična piva, a evo šta možete da očekujete od njih

Novogodišnja, odnosno božićna piva su normalna pojava u pivskom svetu, posebno u inostranstvu. Kada kažemo inostranstvu, mislimo pre svega na zemlje gde postoji kultura uživanja u kraft pivima. Kod nas ona još uvek nisu ušla u modu, jer tek po koja kraft pivara proizvodi sezonska piva.

Pivo New Year’s Brew iz pivare The Black Turtle

Pivara The Black Turtle postoji od 2010. godine i nalazi se u selu Kukujevci, nadomak Šida u Vojvodini. U svojoj ponudi imaju nekoliko vrsta kraft piva, a između ostalog uvrstili su i praznično. Naime, kada se približi sezona božićnih i novogodišnjih praznika Crna Kornjača priprema pravu prazničnu poslasticu. U pitanju je pivo inspirisano čuvenim belgijskim začinjenim pivima, pripremljeno po njihovim receptima uz dodatak cimeta, anisa i kore od pomorandži.  Bronzano narandžaste je boje, veoma pitko, karakterističnog osvežavajućeg ukusa i sa količinom alkohola koja ne prelazi 5 odsto.

Pivo Xmas brew iz pivare Crow

Još jedno božićno pivo stiže iz pivare Crow, a koja se nalazi u Vranovu. Reč je o pivu koje je čuvano u buradima tekile. Pivo nosi naziv Xmas brew i napravljeno je specijalno za božićno i novogodišnje slavlje, ali i povodom njihovog petog rođendana. Za tu priliku napravili su eksperiment. Naime meksička tekila koja je odležala u hrastovim buradima bila je “gnezdo” za odležavanje belgijskog quadrupela.

Aroma i ukus orasnice, meda, sa nežnom završnicom začinskog bilja i 9.9 % alkohola daju sve što vam treba za ovo bajkovito zimsko slavlje.

Pivo Euphoria iz pivare Razbeerbriga

Praznična euforija je izostala, a u okolnostima koje su nas zadesile, ove godine pivari iz pivare Razbeerbriga pripremili su specijalno praznično pivo. Uz ovo pivo ćete svu lepotu novogodišnje i božićne euforije moći da osetite i iz omiljenog kauča kod kuće.

Euphoria je vrhunski spravljen golden ale, stil koji se ćete retko imati priliku da probate, a u čijoj kreaciji se koriste hmeljevi koji daju nežnu gorčinu samom pivu. Takođe, u pripremi se koristi i selekcija probranih specijalnih sladova, koji ovom pivu daju finu slatkoću. Tu je naravno i posebna vrsta selektovanog kvasca, koji je zaslužan za neuobičajen ukus samog piva, te za euforiju koju ono pokreće. Sve arome ovog golden ale su perfektno balansirane, te se ne oseti nešto viši postotak alkohola, a koji se traži u božićnom i novogodišnjem pivu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1