Pivara Crow pravi najbolje kraft pivo u Srbiji

pivara crow

U kom selu u Srbiji se pravi najbolje pivo? Ukoliko vam u nekom kvizu postave ovo pitanje i niste sigurni u odgovor, obratite se za pomoć prijatelju koji je ljubitelj piva. Zvuči kao šala, ali poznavaoci i konzumenti kraft piva znaju da to nije tako. Jer Boban i njegova ekipa iz pivare Crow postavili su Vranovo, nedaleko od Smedereva, ne samo na pivsku mapu Srbije, nego i regiona. Pa i šire.

Pri dolasku GPS nas je odveo na sasvim suprotnu stranu, ali nas je Boban, a i naš pivski njuh, doveo na pravu adresu. Ovde, u dvorištu njegove porodične kuće, počinje pivska čarolija i priča o upornosti i kreativnosti.

-Počeo sam 2009. godine, sasvim slučajno – priča nam naš domaćin. Mi smo svi mislili da znamo koje je najbolje pivo, a onda smo posle otvaranja granica i lakših putovanja u inostranstvo upoznali nove stvari. Odem ja u Nemačku, probam neko pšenično pivo i kažem sebi: Šta je sad ovo? Posle sam probao kraft pivo za koje nisam ni znao da postoji i shvatio šta sve pivo može da bude. Nabavim prvo jednu knjigu o kraft pivu, pročitam, nabavim drugu, treću…Pročitao sam i dobro proučio dvadesetak knjiga i odvažio se da probam da skuvam svoje pivo. Sećam se trenutka kada smo nas nekoliko drugara sedeli i gledali u to što smo napravili pitajući se na šta će da liči. Probamo, i ono stvarno pivo. I to dobro pivo.Polako sam počeo da kuvam sve veće i veće količine i od početka sam eksperimentisao. Hteo sam da znam sve da napravim. I kada sam napravio prvo IPA pivo, to je bilo prvo koje sam i probao, nigde pre ga nisam pio.

Posle pobeda na takmičenju kućnih pivara i potvrde da se nalazi na pravom putu, došlo je vreme da se priča sasvim ozvaniči i tako je novembra 2015. godine počela sa radom pivara Crow. Na uspehe nije dugo trebalo čekati. Već 2016. proglašeni su za najbolju novu pivaru u Srbiji, sledeće, 2017 godine usledilo je prvo mesto po mišljenju žirija na Novosadskom festivalu zanatskog piva, a februara ove godine, prema oceni uticajnog Ratebeera, proglašeni su za najbolju pivaru u Srbiji. Takođe, i ove godine na Festivalu zanatskog piva u Novom Sadu, pivara Crow je proglašena za najbolju srpsku pivaru, a Peackock kao najbolje pivo festivala.

Želja za stalnim istraživanjem i eksperimentisanjem, ali i profesionalizam i posvećenost radu ogledaju se i u samom postrojenju pivare. Sve je toliko pažljivo održavano, uredno i čisto – fermentori, prečistač vode sijaju kao da su tek izašli iz fabrike, svi na ulazu preko obuće navlače zaštitnu obuću,  pa izgleda kao da je sve postavljeno za neku izložbu, a ne za ozbiljan rad. A ovde se zaista ozbiljno radi. Trenutni kapacitet pivare Crow je jedanaest hiljada litara mesečno, a Boban za sada ne razmišlja o proširenju. Više je okrenut nečem drugom.

-Od početka rada pivare proizveli smo trideset četiri različita piva – od lagera, preko portera do standardnog IPA. Mene zanima sve da probam, želim sve varijante da pokrijem. Mesečno izbacimo jednu do dve nove etikete. Kada neko pivo slabije krene, prestajemo da ga pravimo i prelazimo na novo. A neka, kao što su snažni Black Widow ili Pevac, zgodnija za zimsko vreme, pravimo sezonski.

Izbor piva je zaista širok i neverovatno primamljiv. Pomenuti Black Widow je snažni Russian Imerial Stout sa 9,1 % alkohola. Moćno, raskošno, puno ukusa čokolade, kafe i kokosa, krije samo jednu ,,opasnost’’ – njegova zavodljiva pitkost pokriva snagu, pa ako se čovek zaleti može relativno brzo da završi sa pijenjem.

Negde na drugoj strani široke palete ukusa je Sunshine, American Wheat Ale sa 5,2% alkohola. Ovo pšenično pivo voćnih aroma idealan je saputnik kroz kroz letnje dane, ali i tokom cele godine.

Paradise Apricot Blanche, ovenčan nagradom na prošlogodišnjem Novosadskom festivalu zanatskog piva, predivnog je mirisa, a još boljeg ukusa. Slatko – kiseli pun ukus domaće, prirodne kajsije, svežina, primamljiva boja, idealno je osveženje za pivopije svih ukusa.

-Nema tu šta puno da se priča – kaže Boban. Ono što piše na etiketi, mora da bude i u flaši i to je to. Ako je pivo sa kajsijom, ide dobra domaća kajsija, a ne veštačke arome. Radili smo i koolaboracije, sa nekim našim i nemačkim pivarima. Lepo smo se poigravali i istraživali. Sa Zebrew smo napravili jedno pivo sa biberom i korijanderom, potpuno otkačeno, neverovatnog mirisa. Valja istaći i kolaboraciju sa pivarom Dogma, a čiji rezultat je bio neverovatni saison sa krastavcem.  Sa Nemcima smo napravili Aliena koji se zadržao u proizvodnji, a počeli smo da radimo i seriju piva sa prefiksom čika – čika Alber, čika Leni, kojom želimo da pokrijemo tradicionalne stilove piva, kao što su pils ili alt.

U vreme naše posete pivarom Crow prvi put je prošetao paun. Naravno, ne pravi, već novo iznenađenje ovih neumornih pivskih istraživača: Peacock Session IPA, double dry hopped, sa čak četiri vrste hmelja, pravi vatromet voćnih ukusa. Ovo je samo prvo u nizu planiranih Peacock piva, koja će na svakoj etiketi naravno imati pauna, samo će se boja njegovog perja menjati u zavisnosti od stila piva.

-Ja bukvalno svakog dana imam neku ideju – nastavlja naš domaćin. Imam jednu svesku u koju zapisujem recepte, ima ih tu trenutno preko pedeset, zapisujem da ne bih zaboravio, pa šta dođe na red, došlo je.

Bobanova preduzimljivost i energija su zaista nepresušni. Pivara Crow je napravila i neka specijalno poručena i pravljena piva za pabove i pivnice u Beogradu, Nišu, Kragujevcu. To su piva koja se mogu popiti samo u lokalu, na licu mesta i predstavljaju zaštitni znak pivnica u kojima se toče.

-Beograd prvenstveno, pa Novi Sad i Niš, najveći su centri i potrošači, ali su na neki način i prezasićeni, pa mi sada imamo ideju i pokušavamo da se probijemo i u nekim manjim gradovima. Radimo i ta piva za razne pabove, isključivo za njih, i time oni stiču svoju vernu publiku, a i nama je to sasvim dobra reklama.

I upravo pred završetak ovog teksta, stigla je nova vest. Paradoksalno rečeno, još jedno, nimalo iznenađujuće, novo iznenađenje iz pivare Crow – Caiman IPA u limenci, prvo craft pivo u Srbiji natočeno u limenku. Pa šta onda  drugo čoveku preostaje, nego da ga sa uživanjem popije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1