UBSKA PIVARA Pivara u kojoj se ne proizvodi samo pivo

Ubska pivara

Iako proizvodimo pivo po najmodernijoj tehnologiji, čini se da je kraft pivarstvo u Srbiji na vrlo niskim granama, sa tendencijom pada. Stoga smo rešili da nadogradimo proizvodnju i u okviru poslovanja otvorili smo i destileriju u kojoj proizvodimo rakiju od piva, džin i viski – kaže u razgovoru za Beer Style magazin, Zoran Božić direktor i glavni tehnolog Ubske pivare

Ub, varošica koja se nalazi na oko 55 kilometara od Beograda poznata je i po tome što iz nje potiče čak pet proslavljenih fudbalera, od kojih je najpoznatiji Dragan Džajić, po kom je i tamošnji fudbalski stadion dobio ime. Međutim, sem po fudbalu odnosno fudbalerima za ovo mesto se pročulo i po jedinstvenom proizvodu, odnosno rakiji od piva brenda UBorg koja se proizvodi u Ubskoj kraft pivari, čiji je direktor i jedan od suvlasnika Zoran Božić, po struci tehnolog.

Pioniri u proizvodnji piva

Tragom ovog saznanja posetili smo Ubsku pivaru, čiji je projektovani proizvodni kapacitet oko 15.000 litara piva mesečno. U ovoj kraft pivari se trenutno proizvodi tri etikete – Ubsko lager pivo, UBorg svetli ejl i UBorg tamni ejl, karakterističnih ukusa, mirisa i arome. Kako saznajemo od Zorana Božića, pivara je osnovana 2016. godine i smatra se jednom od pionirskih u Srbiji. Otvorena je sa idejom da ponudi piva onakva kakva su se proizvodila pre nekoliko decenija, odnosno pre nego što su zavladale nove tehnologije, velike kompanije i potpuna komercijalizacija svega, pa i piva. Zato danas piva iz Ubske pivare spadaju u sam vrh ponude na domaćem tržištu i u kvalitativnom rangu su sa najboljim uvoznim premium pivima, ali su cenovno prihvatljivija.

– Pivaru smo otvorili sa ciljem da se na tržištu pojave proizvodi koji će se po kvalitetu izdvojiti od masovnih industrijskih piva i koji će se praviti po originalnoj tradicionalnoj recepturi koja je poprilično skupa, a koja ujedno iziskuje mnogo truda i ulaganja. To je upravo ono po čemu se mi izdvajamo na tržištu i po čemu smo i prepoznatljivi. U početku smo imali desetak etiketa, a ta piva su uglavnom bila dosta zahmeljena i sa većim procentom alkohola. Međutim, srpskim konzumentima ovi ukusi čini se nisu preterano legli, te smo rešili da ostavimo tri etikete koje su po meri domaćih potrošača. Reč je o pivima koja naginju ka češkoj, odnosno nemačkoj školi pivarstva i ona se proizvode iskuljučivo od najkvalitetnijeg evropskog hmelja, slada, vode i kvasca – naglašava naš sagovornik.

Piva iz Ubske pivare, kao i jedinstveni spiriti koje na tržište plasira ova pivara, spadaju u premium proizvode, a samim tim i u višu cenovnu kategoriju i za sada van Uba mogu da se pronađu u trgovinskim lancima Trlić, KVATRO Beograd, ŽENEVA Lešnica, SCB Beograd, nekim od prodajnih objekata Valjevske pivare, kao i u pojedinim pivnicama i restoranima u Beogradu, Novom Sadu i Vrnjačkoj Banji

 

Srbija traži lokalna piva

Takođe, ideja dva preduzetnika Božića i Lazića bila je da njihovi proizvodi budu lokalnog karaktera, međutim, zbog pitkosti i načina proizvodnje, ubrzo su se našla i u bolje snabdevenim marketima i ugostiteljskim objektima van lokala. Naravno, još jedna od prednosti je svakako Božićevo iskustvo u pivskoj industriji, jer sem što je po struci tehnolog, bio je i stečajni upravnik Valjevske pivare, koja je zahvaljujući njegovom iskustvu za samo deset meseci ponovo stala na noge.

– Iako proizvodimo pivo po najmodernijoj tehnologiji, čini se da je kraft pivarstvo na vrlo niskim granama sa tendencijom pada. Stoga smo rešili da nadogradimo biznis, gde smo u okviru poslovanja otvorili i destileriju u kojoj proizvodimo rakiju od piva, džin i viski brenda UBorg, jer je to jedini način da opstanemo na tržištu. Kada je reč o viskiju i rakiji od piva, mogu slobodno da kažem da smo jedini u državi koji imamo ove proizvode, s tim da smo rakiju od piva zaštitili i u Zavodu za intelektualnu svojinu – ističe Zoran Božić.

Rakija od piva totalni hit

Inače, džin, viski i rakija od piva proizvode se od najkvalitetnijih žitarica, odnosno od ječma sa našeg podneblja. U džin se naravno dodaje kleka, kao i herbalni sastojci koji potiču iz Zapadne Srbije. Viski se takođe proizvodi od najfinijeg ječma i kasnije odležava minimum tri godine u buradima od srpskog hrasta i zato poseduje jedinstvenu aromu i specifičan, reklo bi se „domaći“ ukus. Kada je reč o rakiji od piva, ona je prema rečima Božića, jedinstveni proizvod kako kod nas tako i u Evropi.

– Raspitivao sam se kod svojih prijatelja da li možda u svetu postoji sličan spirit i za sada imam saznanja da se samo u Francuskoj proizvodi nešto slično, ali da to ustvari nije rakija već liker. Stoga imamo tendenciju da se probijemo i na inostrano tržište, jer ju je domaće već odlično prihvatilo. Doduše, kada sam prijateljima pričao da proizvodim rakiju od piva mnogi su me tada začuđeno pitali „Na šta to liči?“ – ističe Božić.

Na šta liči rakija od piva

A slično pitanje je postavila i ekipa naših novinara, kada smo dobili odgovor da je proizvodnja odnosno destilacija identična  voćnoj rakiji, s tim da se u ovom slučaju destiluje pivo. Stoga je jedinstvena jer se u ukusu, mirisu i aromi prepliću kremasto i punog ukusa pivo i note hrastovine, dok se u završnici na nepcima dugo oseća preprženi hleb i herbalni aromatski kompleksi.

– Rakija od piva je napravljena za ljude koji uživaju u ukusu vrhunskog piva. Stoga joj je i aroma pivska, a odlična je i kao aperitiv i kao dižestiv, te se dobro uklapa uz sve vrste jela, s tim što je moja preporuka da se kombinuje sa pivskom kuhinjom. Destilat odležava minimum tri godine u srpskoj hrastovini od koje dobija specifičnu boju. Sadrži standardnih 40 odsto alkohola i poseduje začinske note koje se dobijaju kombinacijom specifične pripreme ječma za rakiju, kao i preciznim odležavanjem – otkriva naš sagovornik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1