NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

stil piva

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc savremenih kulinarskih delicija

S pojavom kraft piva  mogućnosti u kombinovanju piva i hrane su se dramatično proširile i pivski jelovnik postao je podjednako uzbudljiv kao vinski.  Nezavisne zanatske pivare donele su neke nove interesantne ukuse, široku lepezu stilova i konzumenti su danas u prilici da probaju svetla, tamna, zahmeljena, slatka, kisela, manje ili više gazirana piva, sa većom odnosno manjom količinom alkohola.

Pivska revolucija promenila navike potrošača

Kada je reč o uparivanju piva i hrane, činjenica je da ne postoje definisana pravila, jer mašta diktira meni, s tim da postoje uopšteni saveti koje su osmislili pivski somalijei i šefovi restorana. Naime, oni navode da bi se trebalo oslanjati na četiri osnovna elementa pri uparivanju piva i hrane, a to je da slatko umiruje slatko, da kiselo umiruje slano, kao i da gorko umiruje slatko. Prema njihovom mišljenju najzabavniji je četvrti savet gde se smatra da umami nadopunjuje umami. A šta je to umami? To je ono kada jedete neko jelo i uz to konzumirate pivo, pa pomislite: „Fino je, ali nešto fali“. E, to što fali upravo je umami – ukus koji pojačava i upotpunjuje sve ukuse. To je ustvari onaj ukus koji ostaje u ustima još dugo posle jela, a on se može dobiti samo izborom adekvatnog stila piva i njegovog uparivanja sa obrokom.

Pivo kao aperitiv

Aperitiv se obično služi pre obroka i to da bi se podstakao apetit, a pojedini pivski stilovi su odličan izbor. Danas je popularno i da se kreira takozvani „ketering pivski meni“, koji se služi na prijemima. Posebno kreirani mini zalogaji odlično se slažu sa raznim stilovima, no često karakteristični i intenzivni ukusi savremenog keteringa, bilo da dolaze uz kiselo-slane ili slatko-voćne kombinacije, najviše prijaju uz belgijski tripl, piva sa dodatim voćem, manastirska piva i kiseli lambic.

Stilovi diktiraju pravila

A kada smo već kod stilova, čini se da se jedan posebno istakao prilikom uparivanja piva i hrane. Reč je o lageru, najmasovnijem pivskom stilu, koji je zahvaljujući zanatskim pivarima postao vrlo cenjen u svetu gastronomije. Ovaj stil se slaže uz sve vrste obroka, počev od onih laganijih, pa sve do veoma kompleksnih i začinjenih.

Kada već govorimo o laganim stilovima, kakvi su pojedini stilovi i podstilovi ejlova i pšeničnih piva, oni su odlični pratioci  neutralne mesne hrane, ali i obroka na bazi povrća.

Ejlovi dominiraju kraft scenom

Za ljubitelje jačih ukusa i nešto jače hrane tu su ejlovi koji imaju puniji ukus i aromu, često su vrlo zahmljeni, obično su tamniji i sadrže viši procenat alkohola. U kraft svetu i svetu ejlova svakako prednjači IPA stil, za koji pivski eksperti kažu da je kralj među kraftovima, jer ima i najveće mogućnosti kod uparivanja s hranom. Generalno sa IPA stilom zaista u nedogled se može eksperimentisati, a u prilog tome govori i podatak da je u Sjedinjenim Državama napravljen i poseban IPA jelovnik. Valjalo bi naglasiti da američki stilovi i podstilovi IPA, koji su danas i najzastupljeniji u zanatskom pivarstvu, diktiraju određena pravila u svetu kulinarstva.

S druge strane okena engleski ejlovi, kao polazna osnova za mnoge ostrvske stilove i podstilove, korišćeni su tokom vekova da nadopune ukus mnoge tradicionalne engleske hrane. Danas ih šefovi kuhinja u tradicionalnim i modernim restoranima nude uz mnoga jela i nameću kao savršene pratioce neverovatnih gastronomskih kreacija.

Uz jelo i u jelu tamno pivo

Tamna piva su po pravilu vrlo kompleksna, često jaka i sa puno alkohola u sebi. Ova piva nude nove dimenzije prilikom spravljanja hrane, ali i prilikom uparivanja piva i hrane. Tamna piva se dobijaju najčešće mešanjem više vrsta specijalnih sladova. Ovi specijalni sladovi se tretiraju na visokim temperaturama i u zavisnosti od stepena i dužine prženja, nude karamelne, kafene i čokoladne arome. Upravo ovi aromatski kompleksi pružaju velike mogućnosti da se spravljaju gastromonske čarolije uz ova piva.

U našoj zemlji su najpoznatiji i najprepoznatljiviji stilovi tamnih piva staut i njegov rođak porter, koji se preporučuju kao savršeni pratioci jakih mesnih jela, ali i kao pratioci dezerata.

Sve čari crvenog piva

Crvena piva su takođe interesantna kraft piva i za njih se često u gastronomskim krugovima govori da su pandan crvenim vinima. Često privlače pažnju zbog svoje tradicionalno crvene do jarke boje, a u zavisnosti od načina proizvodnje i fermentacije, ona mogu da budu opora, umereno srednjeg ukusa ili veoma jaka, ali takođe pojedine vrste poseduju i sladni lagani voćni ukus. Njihova uravnotežena priroda i sposobnost da ostave suptilan, ali ne i nadmoćan ukus u ustima čini ih savršenim spojem sa raznim vrstama hrane.

Ipak treba povesti računa o tome koji stilovi crvenog piva idu uz obroke, jer su crveni lageri po pravilu laganiji, dok crveni ejlovi imaju izraženu kompleksnost.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

irski gulaš

PIVO U KULINARSTVU – Irski gulaš

U irski gulaš se dodaje crno pivo, najbolje neki staut, ali i suve šljive. Idealan prilog uz ovo jelo je krompir pire ili testenina, a nakon njega je obavezan jedan Guinness, kao kruna odličnog ručka.

crno pivo, stout pivo

Kako uživati u crnom pivu

Zabluda je da je crno pivo obavezno jače od svetlog. Boja piva nema nikakve veze sa količinom alkohola već isključivo sa načinom vrenja slada.

Restoran Balkan ekspres

Na samoj obali Dunava, podno Petrovaradinske tvrđave, nalazi se restoran Balkan ekspres. Ovaj restoran postoji već više od 20 godina,

Toster bar

Toster bar

Interesantno mesto u samom centru Novog Sada donosi autentične burgere koji u društvu zavidnog izbora kraft piva kreiraju sjajan gastro

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

pretplata