Četvrto takmičenje kućnih pivara u Novom Sadu

Pivopije se sve više okreću ukusu kraft piva koja su poslednjih godina u ekspanziji na srpskom tržištu. U porastu je i njegova priprema u kućnoj radinosti, a sve je više i amatera koji smelim koracima ulaze u novi svet i novu dimenziju najpopularnijeg pića na svetu. Logično je da se popularizacijom krafta sve češće  organizuju i manifestacije na kojima se reklamiraju mikro pivare i zanatska piva autentičnog ukusa.  Zato je u Novom Sadu 24. i 25. maja upriličeno Četvrto takmičenje kućnih pivara u organizaciji Kluba pivara iz Novog Sada. “Varjače je ukrstilo” tridesetak “alhemičara”, predstavljajući svoje umeće i pretvarajući hmelj, slad, kvasac i vodu u magični napitak. Doduše, piva su ranije skuvana, lagerovana i tako spremna čekala su da žiri obavi težak zadatak. Titula pobedničkog piva stila Porter otišla je u ruke Nikole Golića. On će kao pobednik imati priliku da provede dan u novosadskoj kraft pivari 3bir gde će uz pomoć iskusnijih pivara skuvati hiljadu litara pobedničkog Portera.

Valja istaći da su se na ovom takmičenju kuvali razni stilovi i to APA, Porter, Stout, IPA, Pale Ale, Lager i Pšenično. Prvo mesto u kuvanju APA, ali i IPA piva osvojio je tandem Đapić – Vasović, titulu za najbolje pšenično i Porter pivo uzeo je Nikola Golić, a najbolji Lager spravio je Bogdan Bilak. Reč je o pivarima amaterima.

Inače, dok se oko 30 kućnih pivara nadmetalo, posetioci su uživali u odličnim ukusima krafta, muzici i klopi, jer zaista je organizovan pravi mali praznik za pivopije na kojem se predstavilo desetak afirmisanih domaćih kraft pivara, za čije pivo se uveliko zna na tržištu. Za dobru muziku i atmosferu do usijanja pobrinuli su se didžejevi i rok grupe. Kraft se točio u velikim količinama i dok su muškarci tragali za savršenim ukusom gorkih piva sa više procenata alkohola, gde u ukusu dominira hmelj ili aroma hrasta, dame su pile piva koja imaju voćkast ukus, ali i ona sa aromom čokolade, kafe, karamele i kokosovog mleka.

Igor Vapenski iz Kluba pivara Novi Sad i organizator ovog događaja kaže za Beer Style magazin, da je zadovoljan kako je sve proteklo i navodi da je takmičenje organizovano kako bi se ljudima digla svest o kvalitetu kraft piva na domaćem tržištu.

– Želimo da pokažemo ljudima koji kupuju industrijsko pivo u radnjama i misle da je to jedino što postoji da je bolje platiti malo više, popiti dva zanatska piva i sutra ih neće boleti glava. Hoćemo i da se konobari edukuju, recimo da znaju koja čaša ide uz koje pivo. Manifestacijom zapravo povezujemo kućne pivare kod kojih se stvara zdrava konkurencija. Treba još bolje da se organizujemo kao što su to svojevremeno učinili vinari – predočio je sagovornik.

Smatra da je veoma važno obezbediti prostor malim pivarama, jer zanatsko pivo zaslužuje da podjednako bude zastupljeno na tržištu, kao i industrijsko.

– Ljudi u ovome nalaze mogućnost da zarade novac. Obično na početku kuvaju pivo u manjim količinama samo za komšije i prijatelje, da bi kasnije hobi prerastao u posao. Pivo se sprema za prodaju i na kraju mnogi otvore pivnicu, toče ga i zarađuju – zaključio je Igor Vapenski.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

zastava spanije

Španija i pivo

Španija je tokom svoje burne istorije naučila kako se imperija stvara, ali i kako se gubi. Tragovi ove nekadašnje moći

BRUT IPA: Penušavo pivo

BRUT IPA: Penušavo pivo

Ukoliko niste ljubitelj šampanjaca ili penušavih vina i obožavate isključivo pivo, trebalo bi da znate da postoji stil koji daje svečarski prizvuk.

Sarajevski ćevap Walter

U Železniku, 2006. godine, se otvorio prvi restoran Walter sa idejom da Beograđanima pokaže nešto neobično i nesvakidašnje. Takođe, neka

crno pivo, stout pivo

Kako uživati u crnom pivu

Zabluda je da je crno pivo obavezno jače od svetlog. Boja piva nema nikakve veze sa količinom alkohola već isključivo sa načinom vrenja slada.

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

BANJALUČKA PIVARA Najprepoznatljiviji brend Banjaluke

Zahvaljujući tradiciji dugoj više od 150 godina i beskompromisnom kvalitetu, koji je utkan u DNK kompanije, Banjalučka pivara odavno je prešla granice regiona i postala najprepoznatljiviji brend iz Banjaluke.

pretplata