Pivnica Gusan

Zdanje, u kojem se nalazi pivnica-restoran Gusan, sazidano je 1830. godine u stilu klasicizma, kao jedna od prve četiri dvospratnice u Novom Sadu. Ovo je inače jedna od retkih zgrada koja nije stradala tokom bombardovanja Novog Sada 1849. godine.

Danas se u podrumu ovog slavnog zdanja nalazi prva pivnica-restoran, pod imenom Gusan. Sa željom da sugrađanima i gostima grada pokažu male tajne kulinarskih magova i ponude im dobar zalogaj uz prijatnu čašu piva, otvorili su restoran domaće i internacionalne kuhinje sa bogatom ponudom alkoholnih pića. Kao jedan od njihovih zaštitnih znakova jeste profesionalno točenje piva, a ljubitelji ovog pića od hmelja, znaju koliko je važno zadovoljiti visoke kriterijume točenja i posluživanja piva. Veliki izbor domaćih i inostranih piva, piva na točenje i piva u flašama, razlog je mnogima da, noćni provod u Novom Sadu, započnu u “Gusanu”.

Beer Style preporuka – Ovog puta, posetili smo Gusana, najstariju novosadsku pivnicu koja je ujedno i restoran. Nema tu nekog preteranog fantaziranja, osim velikog izbora piva, u ovoj pivnici se trude da sve bude što jednostavnije moguće ali da kvalitet bude na zavidnom nivou. Stoga možete biti sigurni, šta god da naručite, to će biti sveže, kvalitetno napravljeno i posluženo. U Pivnicu Gusan došli smo poprilično gladni, odlučili smo se da pojedemo nešto jako i konkterno uz adekvatno pivo. Njihova slanina pečena na roštilju je bila prava stvar koja nam je tada trebala, uz nju smo naručili i jedno veliko ne previše rashlađeno pšenično pivo. Uz pečenu slaninu je bio poslužen i pomfrit. Ne moramo vam preterano objašnjavati zašto je pečena slanina, uz pšenično pivo i pomfrit jednostavna, ali ujedno i savršena kombinacija. Ako ste u prolasku, a ujedno ste gladni i žedni dobrog piva, obavezno posetite ovu prestižnu pivnicu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pizza i pivo

Kada je pre 45 godina (zar već toliko?) otvorena prva picerija u Novom Sadu, ali i u tadašnjoj Jugoslaviji, do

Old London Pub

Old London je poznati beogradski pub, koji pored dobrog piva nudi još mnoštvo interesantnih detalja, a koji su osmišljeni sa

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.