AKTUELNO: Pivo – Zamena za kvasac

Dok u kući imate piva, ne treba da mislite na nestašice kvasca – Pivo i pivski kvasac mogu da se upotrebe za mnoge recepte

U prodavnicama svega ima, ali trenutno nema jednog sićušnog proizvoda koji mnogima ovih dana zlata vredi. Pogađate reč je o kvascu.

Nestašica je, čak ni onog suvog u kesicama, a i kada se pojavi u prodaji brzo se razgrabi.

Zato mnogi očajavaju, jer ne mogu da umese kiflice, hleb ili pogaču.

Ipak, nije sve tako crno i ne treba da tugujete sve dok u kući odnosno prodavnicama i mini kraft pivarama ima dovoljno piva, jer ono sadrži pivski kvasac.

Zna se da je pivski kvasac veoma delotvoran za organizam, a od njegovih sastojaka posebno se ističu proteini, koji su slični proteinima životinjskog porekla.

Zatim, gvožđe, šećer, vitamini, oligoelementi, a posebno vitamin grupe B grupe daju mu izuzetnu vrednost.

On je u narodnoj medicini poznat i kao lek za mnoge bolesti, a preporučuje se u svim životnim dobima, pošto štiti oči, jetru, kožu, održava ravnotežu crevne flore i otklanja umor.

Takođe, ublažava  mučninu i teškoće sa varenjem.

Zato drage pivopije, obradujte svoje najmilije ovim jednostavnim receptom, a reč je o domaćem hlebu sa pivom.

 

Sastojci:

šolja i po belog brašna

šolja i po integralnog brašna

četiri i po kašičice praška za pecivo

kašičica i po soli

trećina kašičice smeđeg šećera

350 mililitara piva

U posudu stavite belo i integralno brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Zatim dodajte pivo i mešajte dok se sastojci sjedine, a onda ga zamesite rukama. Zagrejte rernu na 175 stepeni i podmažite pleh. Prebacite testo u pleh i pecite 50-60 minuta ili dok čačkalica ne "izađe" čista.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Šabački letnji festival 2018

Još od 2003. godine Šabački letnji festival se održava na Šabačkoj tvrđavi. Ove godine Šabački letnji festival počinje 03. avgusta

Restoran Rubin

Danas bi vam predstavili restoran Rubin, jedan od simbola beogradskog ugostiteljstva. Već decenijama sve u ovom elitnom restoranu počiva na

Pepper pizza bar

Pepper Bar iz Novog Sada otvoren je 2014.  godine, prvenstveno kao koktel bar, a godinu dana kasnije nakon otvaranja kuhinje

PREPORUKA – Crno pivo

Crno pivo je naša preporuka za danas – ono ima karakterističan ukus i dosta je prefinjenije u odnosu na svetli lager.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.