AKTUELNO: Pivo – Zamena za kvasac

Dok u kući imate piva, ne treba da mislite na nestašice kvasca – Pivo i pivski kvasac mogu da se upotrebe za mnoge recepte

U prodavnicama svega ima, ali trenutno nema jednog sićušnog proizvoda koji mnogima ovih dana zlata vredi. Pogađate reč je o kvascu.

Nestašica je, čak ni onog suvog u kesicama, a i kada se pojavi u prodaji brzo se razgrabi.

Zato mnogi očajavaju, jer ne mogu da umese kiflice, hleb ili pogaču.

Ipak, nije sve tako crno i ne treba da tugujete sve dok u kući odnosno prodavnicama i mini kraft pivarama ima dovoljno piva, jer ono sadrži pivski kvasac.

Zna se da je pivski kvasac veoma delotvoran za organizam, a od njegovih sastojaka posebno se ističu proteini, koji su slični proteinima životinjskog porekla.

Zatim, gvožđe, šećer, vitamini, oligoelementi, a posebno vitamin grupe B grupe daju mu izuzetnu vrednost.

On je u narodnoj medicini poznat i kao lek za mnoge bolesti, a preporučuje se u svim životnim dobima, pošto štiti oči, jetru, kožu, održava ravnotežu crevne flore i otklanja umor.

Takođe, ublažava  mučninu i teškoće sa varenjem.

Zato drage pivopije, obradujte svoje najmilije ovim jednostavnim receptom, a reč je o domaćem hlebu sa pivom.

 

Sastojci:

šolja i po belog brašna

šolja i po integralnog brašna

četiri i po kašičice praška za pecivo

kašičica i po soli

trećina kašičice smeđeg šećera

350 mililitara piva

U posudu stavite belo i integralno brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Zatim dodajte pivo i mešajte dok se sastojci sjedine, a onda ga zamesite rukama. Zagrejte rernu na 175 stepeni i podmažite pleh. Prebacite testo u pleh i pecite 50-60 minuta ili dok čačkalica ne "izađe" čista.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Corso

Corso, ili kako bi novosađani rekli Korzo, je restoran internacionalne kuhinje, smešten u samom srcu Novog Sada, u staroj gradskoj

Festival Dani Vajfеrta

Dani Vajfеrta jе gradska manifеstacija kоja sе оdržava u Pančеvu, pоčеtkоm juna, od 08. do 10.06.2018. gоdinе, pоd pоkrоvitеljstvоm grada

Restoran Terasa

Restoran Terasa nalazi se na platou Petrovaradinske tvrđave, pored čuvenog sata, odakle se pruža jedinstven pogled na Dunav i Novi

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.