SAVET: Napravite sami – Kvasac od piva

Kako pivo, može da pomogne u situaciji kada nema kvasca? Lako, a evo i kako

U kriznim vremenima naš narod se pokazao kao vrlo domišljat i snalažljiv. Spretni smo da sami napravimo pivo i o tome ima dosta tekstova na sajtu. A kako pivo iskoristiti da se napravi još neki potreban, čak neophodan, sastojak pročitajte u narednim redovima.

Ovih dana aktuelna tema je nestašica kvasca. Brašno su uglavnom svi kupili, ali kvasac je postao tražena roba. Današnje domaćice uglavnom nisu pravile/mesile hleb i ni same ne znaju zašto kupuju velike količine kvasca, ipak kvasac je razgrabljen. Hleba ima, peciva ima, situacija je normalna, bar što se snabdevenošću hlebom tiče, ali narod je narod ili bolje reći strahe je strah.

Kako pivo, može da pomogne u situaciji kada nema kvasca? Može. Ima nekoliko načina da se u kućnim uslovima napravi kvasac, jedan od načina je da se od piva napravi ovaj neophodni sastojak za pravljenje hleba i “testa ukiselo”.

Pomešati 1 dl piva, 1 kašiku brašna i 1 kašičicu šećera. Smesu ostaviti neko vreme, najbolje da prenoći i kada se pojave mehurići kvasac je spreman za upotrebu.

Kvasac, kao i testo koje se mesi sa kvascem, se mora držati u toploj prostoriji. Testo je lepše, izdašnije, ako je prostorija topla i vlažna. Najbolje je kvasac od piva uzgajati u staklenoj tegli, koju je dobro preko noći prekriti sa dva sloja gaze.

Preporučuje se da se koriste piva koja nemaju veliki procenat alkohola i koja nemaju previše hmelja, kao ni dodatke poput voća i povrća. Najbolji kvasac bi se uzgajao od lagera i tamnih piva. I naravno, uz hleb za koji je korišteno pivo za uzgoj kvasca, najbolje ide baš to pivo. Uzdravlje.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Mamurluk dug četiri dana

Kraft pivare dodaju dodatke poput žitarica u svoja piva kako bi svojim pivima pojačale ukus. Sa druge strane velike industrijske

Restoran Piazza dei Fiori

Restoran Piazza dei Fiori je smešten u samom srcu grada na Cvetnom trgu, u oazi mira i zelenila. Relaksirajuća atmosfera

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.