SAVET: Napravite sami – Kvasac od piva

Kako pivo, može da pomogne u situaciji kada nema kvasca? Lako, a evo i kako

U kriznim vremenima naš narod se pokazao kao vrlo domišljat i snalažljiv. Spretni smo da sami napravimo pivo i o tome ima dosta tekstova na sajtu. A kako pivo iskoristiti da se napravi još neki potreban, čak neophodan, sastojak pročitajte u narednim redovima.

Ovih dana aktuelna tema je nestašica kvasca. Brašno su uglavnom svi kupili, ali kvasac je postao tražena roba. Današnje domaćice uglavnom nisu pravile/mesile hleb i ni same ne znaju zašto kupuju velike količine kvasca, ipak kvasac je razgrabljen. Hleba ima, peciva ima, situacija je normalna, bar što se snabdevenošću hlebom tiče, ali narod je narod ili bolje reći strahe je strah.

Kako pivo, može da pomogne u situaciji kada nema kvasca? Može. Ima nekoliko načina da se u kućnim uslovima napravi kvasac, jedan od načina je da se od piva napravi ovaj neophodni sastojak za pravljenje hleba i “testa ukiselo”.

Pomešati 1 dl piva, 1 kašiku brašna i 1 kašičicu šećera. Smesu ostaviti neko vreme, najbolje da prenoći i kada se pojave mehurići kvasac je spreman za upotrebu.

Kvasac, kao i testo koje se mesi sa kvascem, se mora držati u toploj prostoriji. Testo je lepše, izdašnije, ako je prostorija topla i vlažna. Najbolje je kvasac od piva uzgajati u staklenoj tegli, koju je dobro preko noći prekriti sa dva sloja gaze.

Preporučuje se da se koriste piva koja nemaju veliki procenat alkohola i koja nemaju previše hmelja, kao ni dodatke poput voća i povrća. Najbolji kvasac bi se uzgajao od lagera i tamnih piva. I naravno, uz hleb za koji je korišteno pivo za uzgoj kvasca, najbolje ide baš to pivo. Uzdravlje.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

rebel tamno

BEER STYLE PREPORUKA Rebel Tamno

Beer Style preporuka je da se na prelazu između leta i jeseni opredelite za Rebel Tamno pivo, jer je ovaj tamni lager vrlo interesantno kreiran.

Namibija zemlja piva

Pogled na listu zemalja sa najviše popijenog piva po glavi stanovnika već godinama pruža istu sliku: Česi neprikosnoveno drže prvo

Pivara Razbeerbriga

RAZBEERBRIGA počinje sa radom 2015. godine, kao mala nezavisna pivara sa sedištemu u Novom Sadu. Njihov glavni motiv odnosno cilj

KAKO NAPRAVITI PIVARU Od trnja do zvezda

Valjevska pivara je jedna od retkih pivara koja je ostala u domaćem vlasništvu i to zahvaljujući domaćoj pameti Industrijske pivare koje posluju kod nas imaju

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli