SAVET: Napravite sami – Kvasac od piva

Kako pivo, može da pomogne u situaciji kada nema kvasca? Lako, a evo i kako

U kriznim vremenima naš narod se pokazao kao vrlo domišljat i snalažljiv. Spretni smo da sami napravimo pivo i o tome ima dosta tekstova na sajtu. A kako pivo iskoristiti da se napravi još neki potreban, čak neophodan, sastojak pročitajte u narednim redovima.

Ovih dana aktuelna tema je nestašica kvasca. Brašno su uglavnom svi kupili, ali kvasac je postao tražena roba. Današnje domaćice uglavnom nisu pravile/mesile hleb i ni same ne znaju zašto kupuju velike količine kvasca, ipak kvasac je razgrabljen. Hleba ima, peciva ima, situacija je normalna, bar što se snabdevenošću hlebom tiče, ali narod je narod ili bolje reći strahe je strah.

Kako pivo, može da pomogne u situaciji kada nema kvasca? Može. Ima nekoliko načina da se u kućnim uslovima napravi kvasac, jedan od načina je da se od piva napravi ovaj neophodni sastojak za pravljenje hleba i “testa ukiselo”.

Pomešati 1 dl piva, 1 kašiku brašna i 1 kašičicu šećera. Smesu ostaviti neko vreme, najbolje da prenoći i kada se pojave mehurići kvasac je spreman za upotrebu.

Kvasac, kao i testo koje se mesi sa kvascem, se mora držati u toploj prostoriji. Testo je lepše, izdašnije, ako je prostorija topla i vlažna. Najbolje je kvasac od piva uzgajati u staklenoj tegli, koju je dobro preko noći prekriti sa dva sloja gaze.

Preporučuje se da se koriste piva koja nemaju veliki procenat alkohola i koja nemaju previše hmelja, kao ni dodatke poput voća i povrća. Najbolji kvasac bi se uzgajao od lagera i tamnih piva. I naravno, uz hleb za koji je korišteno pivo za uzgoj kvasca, najbolje ide baš to pivo. Uzdravlje.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Franš

Franš, to je simbolički korzo Beograda, prvorazredno mesto društvenog života, to je mesto na kome se pokazuje nova garderoba, sklapaju

Restoran Peta soba

Peta soba je „Premium casual“ konceptualni prostor s težištem na vrhunsku gastronomiju, a koji je proizašao iz kultnog sarajevskog koncepta

Čarda Aqua Doria

Čarda Aqua Doria je jedna od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija novosadska čarda. Nalazi se na Kameničkom putu, odmah čim

Četir` konja debela

Gradska pivnica Četir` konja debela najstarija je u zemlji i nudi velik izbor kvalitetnih piva, koja se odlično slažu uz sočno pripremljena jela.