Kako pivo, može da pomogne u situaciji kada nema kvasca? Lako, a evo i kako
U kriznim vremenima naš narod se pokazao kao vrlo domišljat i snalažljiv. Spretni smo da sami napravimo pivo i o tome ima dosta tekstova na sajtu. A kako pivo iskoristiti da se napravi još neki potreban, čak neophodan, sastojak pročitajte u narednim redovima.
Ovih dana aktuelna tema je nestašica kvasca. Brašno su uglavnom svi kupili, ali kvasac je postao tražena roba. Današnje domaćice uglavnom nisu pravile/mesile hleb i ni same ne znaju zašto kupuju velike količine kvasca, ipak kvasac je razgrabljen. Hleba ima, peciva ima, situacija je normalna, bar što se snabdevenošću hlebom tiče, ali narod je narod ili bolje reći strahe je strah.
Kako pivo, može da pomogne u situaciji kada nema kvasca? Može. Ima nekoliko načina da se u kućnim uslovima napravi kvasac, jedan od načina je da se od piva napravi ovaj neophodni sastojak za pravljenje hleba i “testa ukiselo”.
Pomešati 1 dl piva, 1 kašiku brašna i 1 kašičicu šećera. Smesu ostaviti neko vreme, najbolje da prenoći i kada se pojave mehurići kvasac je spreman za upotrebu.
Kvasac, kao i testo koje se mesi sa kvascem, se mora držati u toploj prostoriji. Testo je lepše, izdašnije, ako je prostorija topla i vlažna. Najbolje je kvasac od piva uzgajati u staklenoj tegli, koju je dobro preko noći prekriti sa dva sloja gaze.
Preporučuje se da se koriste piva koja nemaju veliki procenat alkohola i koja nemaju previše hmelja, kao ni dodatke poput voća i povrća. Najbolji kvasac bi se uzgajao od lagera i tamnih piva. I naravno, uz hleb za koji je korišteno pivo za uzgoj kvasca, najbolje ide baš to pivo. Uzdravlje.