Dugo godina profesionalni koktel majstori izbegavali su pravljenje koktela sa pivom jer im je na raspolaganju bio mali broj piva i to uglavnom Lager piva. Međutim, danas kada je i srpsko tržište preplavljeno svim mogućim stilovima piva, otvaraju se mogućnosti i za nove, neverovatno dobre koktele. Većina ovih koktela veoma je laka za pripremu kod kuće.
1. Medeno pivo
Koktel koji je zapravo sličan džin-toniku. „Medeno pivo“ je pomalo sladak koktel, pomalo slan, a ne nedostaje mu ni kiselosti limuna.
50 ml džina (najbolje koristiti neki dry džin)
30 ml isceđenog limuna
70 ml ale piva
med, morska so
Umoči rub čaše u med i so. Promućkaj sa ledom džin i isceđen limun, a zatim sve sipaj u čašu sa ledom i prelij pivom.
2. Back in Black
Koktel koji nije za svakoga! Prvi put je napravljen u New Yorku gde se služio uz govedinu i pitu sa mesom. Orange bitter možete zameniti anisom ili bar sa malo narendane kore narandže.
20 ml irskog viskija
20 ml Amaro likera
2 kapi orange bittera
60 ml Guinness piva
Pomešati sve navedene sastojke, a zatim preko svega staviti led.
3. The Broiler Room
Pivo i burbon su oduvek bili kombinacija kojom se završavao kafanski izlazak. Koktel „The Broiler Room“ ovu kombinaciju čini osvežavajućem i mnogo lakšom za mamurluk.
30 ml burbona
30 ml soka od limuna
60 ml čaja od limuna, ohlađenog
30 ml meda razmućenog u toploj vodi
60 ml Blanche de Namur (ili nekog piva stila Belgian wit)
Napuni čašu ledom, dodaj sve navedene sastojke i preko svega prelij pivo. Pažljivo promešaj.
4. Michelada
Pre popravljeno pivo nego pravi koktel. Michelada sadrži limetu, Worcestershire sos, ljuti sos i pivo. Ova verzija je uspela da pogodi savršen odnos kiselog, slanog i ljutog. Kada napravite ovu verziju, nastavite da eksperimentišete i pravite verziju bližu vašem ukusu.
Morska so
1 limeta
Worcestershire sos
Ljuti sos (po vašem izboru)
1 malo meksičko pivo (Sol, Corona…)
Umočite vlažan rub čaše u so. Sipajte led, sok od limete, malo Worcestershire sosa, i ljutog sosa koliko želite. Preko svega sipajte pivo i gotovi ste!
5. Black velvet
Klasična kombinacija koja spaja pivo i šampanjac. Jednostavno, preukusno i prilično nezgodno.
120 ml šampanjca
120 ml Guinness piva
Napunite čašu do pola ohlađenim Guinness stout pivom. Preko toga veoma pažljivo sipajte ohlađen šampanjac. Gotovo!