Češka piva u Srbiji

Priča o Češkoj Republici i pivu najčešće započinje dobro poznatom statistikom, koja već godinama unazad pokazuje da su Česi neprikosnoveni na prvom mestu na svetu po količini popijenog piva po glavi stanovnika. Međutim, ovaj podatak, ma koliko bio precizan, samo je sumarni prikaz i pokazuje tek jednu stranu češkog odnosa prema pivu. Pivo je u ovoj zemlji posebna kategorija, sasvim po strani u odnosu na žestoka pića i vino. Ono je deo jedne kulture, navika, mentaliteta, a ispijanje piva i uživanje u njegovom ukusu je završni deo jedne priče, dugog procesa koji se odvija sa puno pažnje i ljubavi.

Proizvodnja piva u ovoj državi ima tradiciju koja je duža od milenijuma. Iako se sasvim sigurno proizvodilo i ranije, prvi pomen češkog piva je u jednom dokumentu iz 993. godine, iz manastirske pivare. Iskustvo, tradicija, trud, posvećenost, najkvalitetniji lokalno proizvedeni sladovi i hmelj, garancija su kvaliteta piva koje je odavno prešlo granice države i osvojilo čitav svet.

Pivo je za Čehe nezaobilazni deo svakodnevnog života i druženja i njegova demokratičnost se možda nigde na svetu ne pokazuje bolje nego ovde gde ga sa podjednakim uživanjem ispijaju svi, od uličnih prodavaca, preko intelektualaca, do najviših državnih funkcionera.

Češke pivnice su prave male izložbe lokalnih karaktera, oaza čuvenog češkog humora, i gotovo sigurno je da nije njih ne bi bilo ni čuvenog dobrog vojnika Švejka. One nisu mesta za noćni život do sitnih sati, većina radi do 11 uveče ili do ponoći. Poenta je u druženju, razgovoru i uživanju u naizgled sitnim, ali veoma bitnim životnim stvarima.

Češka piva odavno su legendarna i kod nas, ali više nije potrebno da se odlazi u zemlju njihovog porekla kako bi se osetio ukus vrhunskog piva. Sebre d.o.o.je ekskluzivni uvoznik čuvenih čeških piva, Pilsner Urquell, Gambrinus, Kozel Premium (svetli) iKozel Dark. Svojim nastupom i odnosom uspeli su da ova piva visoko pozicioniraju u lokalnim ugostiteljskim objektima, pivnicama i lancima trgovinskih mreža, te domaćim ljubiteljima piva predstave ono najbolje iz zemlje koja je sinonim za pivo. Međutim, to ni izbliza nije sve. Sebre d.o.o.ulaže veliki trud da uz samo pivo donese kod nas i češki duh i pristup ovom jedinstvenom piću, čitavu jednu pivsku kulturu koja bi i naše pivske običaje i navike trebala da podigne na jedan viši nivo.

Sebre d.o.o.posvećuje veliku pažnju edukaciji ugostitelja o načinu točenja piva, pravilnom održavanju točilica, izboru čaša i njihovom pranju i sve to podupiru svojom opremom koja ide uz pivo. Praktično, vodi se računa o svakom detalju, jer češko pivo zaslužuje ozbiljan pristup da bi se u potpunosti moglo uživati u njegovom jedinstvenom ukusu.

A koliko su ti detalji bitni govori i priča o pivskoj peni i točenju piva. Pena je jedan od zaštitnih znakova češkog piva i njegov sastavni deo. Dok kod nekih drugih vrsta piva pena i ne mora biti zapažena, ona je, kako Česi kažu, za njih neka vrsta nacionalnog ponosa. Što deblja, to bolja. Debeli sloj pene čuva pivo od atmosferskih uticaja i zadržava njegov ukus i svežinu. Za razliku od suve pene koja brzo nestaje, ovo je vlažna pena koja lagano nestaje u pivu štiteći ga od kiseonika. Gusta i kremasta, ostavlja karakteristične krugove na čaši.

Česi imaju tri tradicionalna metoda točenja piva, hladinku, šnitu i mleko koja daju sasvim različiti ukus jednom istom pivu. Oni koji bi želeli da ovo probaju ili su možda nepoverljivi mogu se lično uveriti u to u renomiranoj beogradskoj pivnici Gvožđara 1870 i osetiti svu čaroliju vrhunskog češkog piva. Ovi načini točenja zahtevaju preciznost, vežbu i iskustvo. Uostalom, jedna stara češka izreka govori da pivar kuva, ali da dobar točilac zapravo stvara pivo.

Kada je reč o češkim brendovima u Srbiji Sebre d.o.o. nudi Pilsner Urquellu buretu od 30L, limenkama i flašama od 0,33 i 0,5L. Svetli Kozel se može nabaviti u buretu od 30L, limenkama i flašama od 0,5L, isto kao i tamni Kozel.

Uz pomenute češke velikane u portfoliju kompanije nalaze se i druga vrhunska piva. Holandski Grolsch, koji se može pronaći u limenkama i flašama od 0,45L sa swing top čepom,  Gambrinus– limenke i flaše od 0,5L, nemački Maisel‘s Weisse Originalu buretu od 30L i flašama od 0,5L, Maisel‘s Weisse Kristall(pšenično filtrirano), Maisel‘s Weisse Dunkel(pšenično tamno) i Maisel‘s Weisse Alkoholfrei(pšenično bezalkoholno) stižu nam u flašama od 0,5L, Bayreuther HELLu buretu od 30L i flašama od 0,5L, a deo ove sjajne ponude je i Maisel&Friends, dah kraft sveta koji uključuje Stefan‘s Indian Ale, Marc‘s Chocolate Bocki Jeff‘s Bavarian Aleu flašama od 0,75L.

Napomenuli bi, kada je reč o brendovima koje Sebre d.o.o.distribuira na srpskom tržištu, da je poseban akcenat na Gambrinuspivu, koje je inače ekskluzivan češki proizvod. Kao takav, ono je bilo rezervisano isključivo za češko tržište, no od nedavno kompanija Sebre d.o.o.je dobila pravo da ga distribuira na tržište Srbije i ovaj potez smatraju komplimentom i nagradom za svoj doprinos širenju češke kulture ispijanja piva.

I za kraj da napomenemo da kada se nazdravljaju sa kriglom zlatnog napitka okrunjenim debelim slojem pene Česi kažu: Na zdravi! Prevod nije potreban.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Najljuće pivo na svetu

U cilju pravljenja najpikantnijeg piva na svetu, Twisted Pine-ovo Ghost Face Killa pivo koristi šest različitih vrsta ultra-ljutih paprika, uključujući

Blagodeti hmelja

Češka je smatrana za jednu od zemalja u kojoj pivo nije samo piće, nego i deo kulture. Tokom srednjeg veka

Kafe restoran Loft

Ideja Lofta je od samog početka bila jasna – postaviti takav koncept u Novom Sadu koji će obuhvatati odličan proizvod,

Restoran Mala Gostionica

U blizini Trga Republike, nadomak Narodnog pozorišta, na jedinstvenom beogradskom Dorćolu nalazi se restoran Mala Gostionica. Na odličnoj lokaciji, u

Pivo izaziva aritmiju

Minhenski Oktoberfest baš i nije mesto na kome se mogu vršiti medicinska ispitivanja, ali su nemački naučnici proučavali posetioce ovog

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.