Pivara Dilemma

Pivara Dilemma iz Pančeva svoja piva nudi u staklenoj ambalaži, sa sjajno dizajniranim, prepoznatljivim etiketama koje govore da se radi o proizvođaču koji tačno zna šta hoće i kako to da postigne.

Proizvodnja piva u Pančevu ima dugu tradiciju, još tamo od 1722. godine kada je u ovom gradu osnovana prva pivara na ovim prostorima. Za ova nepuna tri veka puno toga se promenilo, pa je i pivarstvo doživljavalo svoje uspone i padove. Nekadašnji industrijski gigant već dugo ne proizvodi pivo, ali duh pivarstva nije zamro u Pančevu, niti je ovde prestalo da se proizvodi odlično pivo. Pravi primer za to je pivara Dilemma. Smeštena u tipičnoj vojvođanskoj ulici, u kući koje se ni po čemu ne razlikuje od ostalih osim po tabli sa nazivom firme koja govori da se iza vrata dešava nešto posebno. Unutra nas dočekuje Ivan Gnjatović, glavni ,,krivac‘‘ što su piva pivare Dilemma postala vrlo prepoznatljiva i postigla zavidan status na domaćoj kraft sceni. A počeli smo od početka…

– Ljubav prema pivarstvu je nastala pre 6-7 godina kada sam prvi put bio u prilici da probam nekih dvadeset – trideset različitih kraft piva, gde sam doživeo eksploziju nekih novih ukusa, aroma, mirisa, boja, gustine, nešto što nije imalo veze sa pivima na koja sam do tada navikao. Posle toga se prešlo na klasično kućno kuvanje piva, par godina se radilo za sebe i društvo, a onda smo to ponudili još nekim ljudima da probaju, stiglo se i do nekih lokala. Potom smo rešili da ozbiljnije krenemo u proizvodnju, sa našim receptima. Kuvali smo kod drugih u početku, od  svoje opreme smo imali samo tri fermentora, a od jeseni prošle godine smo ovde, sa kompletno svojom opremom.

Pivara Dilemma svoja piva nudi u staklenoj ambalaži, sa sjajno dizajniranim, prepoznatljivim etiketama koje govore da se radi o proizvođaču koji tačno zna šta hoće i kako to da postigne. Ali, uz svo uvažavanje dizajnerskog dela posla, najvažnije je ono što je u flaši, čemu se u Dilemmi posvećuje puna pažnja. Kvalitetni sastojci, bez kukuruzne krupice, ekstrakta hmelja, veštačkih aroma i aditiva i proizvodnja uz puno pažnje, bez žurbe, sve to da bi se dobilo pravo, prirodno, nepasterizovano i nefiltrirano pivo prepoznatljivog ukusa. Kao i većina kraft pivara, i ovde se počelo sa ejlovima.

– Prvo pivo koje smo napravili bilo je Indian Pale Ale, Dilemma IPA, koje je sigurno u nekoliko najboljih IPA trenutno u Srbiji. Posle toga smo napravili pšenično pivo, hefeweisen. Tipično za ovo pivo je da sadrži 66.6% pšeničnog slada što je dosta visok procenat, jer da bi se pivo deklarisalo kao pšenično potrebno je minimum 40% pšeničnog slada, a koristimo i posebnu vrstu kvasca koju još niko ne koristi u Srbiji i zato ima tu veoma specifičnu aromu. Radi se o zaista jedinstvenom pivu i po njemu smo prepoznatljivi na tržištu. Izbacivali smo u međuvremenu i neka druga piva, winter ale, spring ale, a od kada smo ovde u sopstvenoj proizvodnji počeli smo i sa proizvodnjom lagera koji se zove 1722. kao neki naš omaž svima koji su se protekla tri veka bavili proizvodnjom piva u Pančevu, jer je upravo ovde nastala prva pivara na Balkanu. Iskoristili smo taj broj čisto da istaknemo kako se tradicija proizvodnje piva u Pančevu i dalje nastavlja. U svakom slučaju nameravamo da pravimo piva različitih ukusa i aroma, da stalno nudimo tržištu i ljubiteljima kraft piva nešto sasvim novo i zanimljivo. Uglavnom prodajemo pivo u pakovanjima od 0,5l, a imamo i pakovanje od 0,33l. Nekako smo više skloni tom nemačkom stilu i pakovanjima od pola litra.

Jedna zanatska pivara u Srbiji suočava se i sa brojnim problemima u poslovanju. Nepasterizovana piva imaju kraći rok trajanja i zahtevaju posebnu pažnju pri skladištenju u prodaji i pažljivo planiranje proizvodnje i osluškivanje zahteva tržišta da se ne bi stvarale nepotrebne zalihe. Problem je ipak u prvom redu ekonomski.

– Standard naših ljudi još uvek ne dozvoljava mnogima da se okrenu kraft pivu, jer pivo koje mi proizvodimo od najkvalitetnijih sastojaka ima veću proizvodnu pa samim tim i prodajnu cenu. Takođe nam je teško, ili prosto nemoguće, da uđemo u neke lokale sa svojom ponudom, a ima i teškoća sa naplatom. Ipak, snalazimo se. Trenutno Dilemma sarađuje sa preko 60 kupaca, od malih prodavnica, malih barova, do većih pivnica pa čak i nekih veoma ozbiljnih restorana. Naša piva se mogu pronaći naravno ovde u Pančevu, u velikim centrima, Beogradu, Novom Sadu, Nišu, ali nas ima i u Kragujevcu, Čačku, Smederevu…Ima nas, ali treba da bude mnogo više. Kapacitet našeg kuvača je 1600 litara, kapacitet fermentora je 9000 litara i planiramo, ako sve bude išlo svojim prirodnim tokom, neka povećanja, želimo da stalno izbacujemo nova piva, a ozbiljno razmišljamo i o izvozu. Naravno, pri svemu tome imamo na umu ono osnovno – kvalitet i naš prepoznatljivi ukus.

Osim što je zahvalan sagovornik Ivan je i ljubazan domaćin pa smo posle nekoliko piva nevoljno krenuti iz ovog okruženja gde se stvaraju pivske čarolije. U svakom slučaju, jedno je jasno – za ljubitelje sjajnog kraft piva nema dileme dok je tu Dilemma.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1