Od folklora do džeza uz Valjevsko pivo

Od ranog leta pa do kasne jeseni tradicionalno se toči „Valjevsko pivo“ na mnogim manifestacijama u Valjevu i  okolini, kao i u Kosjeriću, užičkom kraju, na Zlatiboru, u Podrinju, Rađevini, Pocerini, Mačvi… „Valjevska pivara“ je decenijama oslonac najvećim i najznačajnijim kulturno-zabavnim, umetničkim i turističkim programima u Valjevu. Najveći je letnji festival „Tešnjarske večeri“, početkom avgusta,kojitraje 10 dana, sa preko 100 različitih programa (koncerti rok, zabavne, džez i narodne muzike, folklornih društava, klasične i horske muzike, di-džej večeri, pozorišne predstave za decu i odrasle, književne večeri…), čiji je Pivara sponzor već 32 godine – od prvog festivala.A takođe od osnivanja (već34 godine) jezvanično pivo „Valjevskogdžez festivala“,na kojem su ove godine nastupile regionalne zvezde Gibboni i Amira Medunjanin, zatim Bojan Zulfikarpašić, Vasil Hadžimanov, Bojana Stamenov i drugi, dok su prošlogodišnji hedlajneri bili Josipa Lisac i Vlatko Stefanovski.Dugogodišnji umetnički direktor Džez festa bio je naš proslavljeni saksofonista Jovan Maljoković, a dirigentsku palicu preuzeo je pre dve godine drugi poznati Valjevac – Milan Đurđević, frontmen grupe „Neverne bebe“. „Abro-fest“okupljamladeprofesionalne reditelje, glumce, scenografe, kostimografe, studente akademijaporeklom iz Valjeva, koji premijerno izvodetri nove predstave. „Parkoskop“po sličnom principu okuplja mlade producente, reditelje, direktore fotografije, dramaturge, koji organizuju trodnevni filmski festival na kojem  prikazuju kratke i celovečernje filmove novije domaće produkcije, uz niz propratnih programa i filmsku radionicu za srednjoškolce.Zaštićeni specijalitet valjevskog kraja su duvan čvarci, a popularna „Čvarkijada“ u oktobru okupi oko 30 hiljada posetilaca iz svih krajeva Srbije. A nezamislivo je probati duvan čvarke bez Valjevskog piva!

Dosta je novih festivala namenjenih uglavnom mladima, koje je Valjevska pivara prepoznala i podržala poslednjih godina. Među njima je svakako najveći festival u Užicu, Park fest, na kojem su prošle godine najveće zvezde bili Bajaga i Rambo Amadeus. Izuzetno zanimljiv jeste celodnevni Mountain Music Fest (MMF) na Divčibarama, koji se sredinom avgusta održava u poznatom planinskom izletištu. Ovaj festival spaja različite celodnevne aktivnosti za ljude svih generacija: od adrenalinskog parka, razgovora sa mladim naučnicima, rekreacije i krosa  u prirodi, pa do di-džej nastupa i koncerata koji traju od popodneva do ponoći. Oko 5.000 ljudi uživalo je uz Kralja Čačka, ZAA, Marka Luisa i Zemlju gruva. Istog leta Valjevsko pivo je planulo na ARLEMM-u u Arilju, gde su na Rzavu pred mnogobrojnom publikom muzicirali Galija, Amira Medunjanin, Aleksandar Sedlar i drugi… Tu je i hip-hop festival „Open Minded“, koji se održava na atraktivnoj lokaciji u Valjevu, na brdu Vidrak.Treba spomenuti i mali, ali nesvakidašnji festival rege muzike „Natural Mystic“ na brdu Ždreban iznad Gornjeg Milanovca.

Neke od tradicionalnih manifestacija, koje neguju narodno stvaralaštvo, Valjevska pivara kao srpska domaćinska kuća decenijama podržava: „Kosidbu na Rajcu“, „Čobanske dane“ u Kosjeriću, „Hajdučke dane“ u Crnoj Bari (Bogatić). U pitanju su višedecenijske, vrlo lepe smotre narodnih običaja, folklornih igara i narodne pesme, uz večernje koncerte poznatih muzičara i grupa. Više hiljada posetilaca pratilo je prošle godine na Zlatiboru polufinalno takmičenje trubača za Dragačevski sabor uz Valjevsko pivo. Već godinama bez Valjevskog piva su nezamislive manifestacije kao što su: „Drinska regata“ od Rogačice do Ljubovije, „Drina je smisao života“ u Malom Zvorniku, „Mišićevi dani“ u Mionici, „Dani šljiva“ u Osečini, „Dan maline“ u Brankovini, „Plodovi Rađevine“ u Krupnju… Proširenjem prodaje u Šumadiji i Pomoravlju, uspostavljena je saradnja sa organizatorima „Lapovačkog kotlića“, gde se skoro 1000 učesnika takmiči u pripremanju riblje čorbe, a pre svega dobro druži. U sve popularnije „ijade“ spada i Pasuljijada na Salašu 137 na Čeneju, gde se takođe točilo tradicionalno spravljeno Valjevsko pivo. Valjevska pivara podržava i Konjičke dane na Šabačkom hipodromu, izuzetno dobro posećene trke galopera.

Valjevska pivara je dugogodišnji sponzor Krosa RTS-a, najmasovnije atletske i sportske manifestacije u Evropi, gde njena društvena odgovornost dolazi do punog izražaja. Osim toga, podržava sportske klubove, najviše fudbalske i košarkaške, kao i turnire poput međunarodnog Juniorskog košarkaškog turnira u Valjevu, na kojem nastupaju najtalentovaniji dečaci iz ex Jugoslavije, Grčke i drugih država. U okviru društvene odgovornosti kompanije, Valjevska pivara pomaže rad obrazovnih i kulturnih ustanova, nagrađuje najuspešnije učenike, podržava rad Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo itd.

I na kraju, treba istaći da za Valjevsko pivo poslednjih godina vlada interesovanje organizatora beogradskog Beer festivala, novosadskog Oktoberfesta i mnogih drugih. I zato:  ako vas ovog leta put nanese na neke od spomenutih festivala i programa ne propustite da nazdravite legendarnim točenim Valjevskim pivom!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1