Pivara Princ vas savetuje kako da investirate

engleske-pivare

Proizvodnja zanatskog piva u Srbiji samo u poslednjih godinu dana porasla je oko 150 odsto, što ju je stavilo na spisak pet najperspektivnijih biznisa u zemlji. Sam za sebe govori i podatak da je u poslednjoj kalendarskoj godini u našoj zemlji otvoreno 16 novih kućnih pivara. Prema podacima Privredne komore Srbije, kod nas je registrovano više od 40 malih pivara. Najviše ih je u Beogradu i okolini, mada ih ima i oko Novog Sada i Niša. Njihov udeo na tržištu još je nizak jer su proizvodne mogućnosti kraft pivara relativno male. Kapaciteti im variraju od jednog hektolitra do 30 hektolitara piva mesečno. Valja istaći da su male pivare veoma popularne u razvijenim zemljama, a u prilog tome govori da ih trenutno samo u Engleskoj ima oko 2900. S obzirom da i mi težimo priključivanju razvijenim zemljama, nameće se zaključak da će i u Srbiji narednih godina bitno se povećati broj novootvorenih malih pivara.

Porast kvaliteta života i promena navika potrošača doveli su do drugačijih potreba. Potrošač danas za svoj novac traži nešto novo, nešto zanimljivije, čak i egzotično. Sada nam na tržište dolaze male pivare sa drugačijim načinima pripreme piva. Uprkos činjenici da mnoge velike pivare često pokušavaju da popune takozvane rupe na tržištu, one nisu u stanju da spreče procvat novih pivara. Velike pivare ne mogu da se porede sa malima u smislu ukusa i sastava piva. Količine specijalnih vrsta piva nisu ekonomične da bi ih velike pivare proizvodile.

U malim pivarama se proizvodi pivo koje ima pozitivan uticaj na zdravlje potrošača. Malo je onih koji znaju na pravi način da promovišu to pivo. U ovim pivarama pivo se pravi na licu mesta, ponekad pred očima potrošača. To je danas trend u svetu.

Prednost malih pivara je njihova varijabilnost i ekonomija. Male pivare mogu mnogo bolje da koriste široki spektar sirovina i da efikasnije koriste različite tehnike pripreme piva. Obim proizvodnje piva je nekada toliko mali da svaka serija može da postane original. Male pivare su tehnički u mogućnosti da ponude svoju proizvodnju ne samo u susednom restoranu ili kafiću, već i da nastupaju na tržištu sa svojim bocama piva u posebnim kutijama, specijalnim pakovanjima. Male serije piva se mogu se namenski prodavati mušterijama, sa štampanim logotipima ili različitim etiketama. Prednost mini pivara je to što im ne treba mnogo početnog kapitala. Nisu im potrebni strani investitori. Mogu da postoje nezavisno, u vlasništvu jednog čoveka. Velika prednost malih pivara je i ta što pivo ide direktno ili najkraćim putem do potrošača tj. od rezervoara do šanka. Pivo se ne pretače. Pivari kažu da se tako pivo ne razbija. One su fleksibilne, jer su njihove serija piva male. Zbog toga se male pivare lakše snalaze u kriznim situacijama na tržištu. Isto tako važno je i odlučivanje u vođenju pivara. U malim pivarama vlasnik je direktno uključen u taj process.

U malim pivarama u Srbiji danas se najčešče proizvode engleski stilovi piva, kao što su Pale ale, Portere i Stout. Engleska piva, ali i stilovi, te vrste ovih piva se prave na tradicionalan način, a tipičan reprezent ove proizvodnje je pivara Princ iz Omoljice. U pivari Princ se proizvode standardna engleska piva i to Biter, Porter,  IPA i Real ALE. Takođe, u pivari Princ možete naručiti opremu i sirovine za proizvodnju engleskih piva, ali i kompletne mini engleske pivare.

Naš cilj je da promovišemo razvoj zanatskog pivarstva kao mali familijarni biznis, te preporučujemo svima da počnu sa engleskim pivarama jer su četiri do pet puta jeftinije od drugih vrsta pivara koje se nude na našem tržištu – kaže Jovica Božić, vlasnik pivare Princ i dodaje – Da je najveća prednost ovih pivara što mogu biti kapaciteta od 25 litara, pa do 2000 litara i više. Naš sagovornik ističe da se u pivari Princ može pronaći sve potrebno za pokretanje engleskih pivara, ali i potrebne konsultanske usluge, oprema, usluge montaže, obuka zaposlenih i tehnologa, servisna podrška ali i sirovine, a koje se uvoze direktno iz Engleske i uvek postoje na lageru.

Cena kompletne pivare za proizvodnju 700 litara engleskog piva dnevno iznosi 34.900 eura i uključuje instalaciju, obuku kuvara i dva probna kuvanja. Sve informacije – Pivara Princ, www.pivaraprinc.rs, jbbozic@gmail.com.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1